Instagram

BELGRAT ORMANI MANTAR TURU - JİLBER BARUTÇIYAN ile

12 yıl önce Mantar kertikçiliğine başlamıştım. Sadece mantar tanımak isteyen kişilere ( Mykos mantar demek ) mantarda " Mikofan" ( Mykos fanatique) deniyor. Yiyicilere ise" Mikofaj" deniyor. Mikofan olmaktan , Mikofaj ( Mykos phage ) olmaya geçeceğimi anlayınca ara verdim. Yine de 3-4 yıl mantarla epey uğraştım. Yenilen bir mantar da avlasanız, o mantarın bulunduğu yerin koşulları veya mantarın durumu yine de sizde hafif zehirlenmeler yapabilir. Önce Jilber Hoca' nın kurslarına ve arazi tatbikatları ile gezilerine katıldıldım. Jilber Hoca sertifikalı Mikolog. Mantar Bilimci. Burada Belgrat Ormanında yaptığımız arazi tatbikatlarından birini paylaşıyorum .


Daha sonra Istanbul'un diğer Mantar avcıları ile araziler yaptım. Mantar sezonlarının dışında kaç mantar türü buluruz diye de geziler yaptık. O grubumu da paylaşacağım.


Mantarları tanıyabilmek için ; Şapka durumu , şapkanın altındaki lamellerin konumu , lamellerin olup olmadığı ,bacağa bağlantısı , bacakta bilezik olup olmadığı , ayakta torba olup olmadığı , renk, kokuveya bazı türlerde kırılganlıkgibi detaylara gerek var.Mantarlariki Ana gruba ayrılır - Makromiset ve Mikromiset


MİKROMİSETLER 2 mm. den küçük sadece mikroskop ile incelenebilen mantarlardır. Küfler ,asalaklar , mayalar , antibiyotikler bu mantarlardan elde edilir . Bu mantar grubunda yüzbinlerce aile olduğu düşünülüyor.

MAKROMİSETLERbizim şapkalı bacaklı , gözle görülen mantarlarımız.

Makromisetler de ASCOMYCETES ve BASIDIOMYCETES olarak ikiye ayrılır.Sporların üretildiği organlardan yola çıkarak bu ayrım yapılmıştır. Makromantarların %10 u Ascomycets geriye kalan %90 ı Basidiomycetestir.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.