Instagram

SIĞIRCIK - İLK KAYDIM


Sevgili Arkadaşlar;

Sürekli evden gün içinde veya gün batarken çok seri hareket eden bir kuş sürüsüne tanık oluyordum. Ancak bir yere konmadıkları için dürbünle belirleyemiyordum. Sürüler yaklaşık 60 adet bazen daha fazla bazende iki ayrı sürü olup, çok hızlı manevralar yaparak Üsküdar semalarını canlandırıyorlardı. Serçeden büyük kargadan küçük koyu renkli kuşlardı. Evdeki herkes kırlangıç dedi ama gövde yuvarlaklığı ve sivriliklerin azlığı, gürültülü ve gür sesleri ,üstelik zamanlama olarak kırlangıç olmadıklarına emindim. İyi de bu kuşlar ne idi? Bunca sene kırlangıç deyip geçmiştik herhalde...


1 Ocak 2003 tarihinde sabah 11.00 cıvarıydı . Camın önüne yerleştirdiğim masada bitkilerle ilgili kitapları karıştırırken duyduğum gür bağrışma bana yine bunları hatırlattı.Hemen dürbünü alıp balkona çıktım . Yağmurda komşu bahçedeki manolya(magnolia grandiflora)ağacında idiler. Ağaca dolanmış orman sarmaşığının (Hedera helix)meyvalarını yiyorlardı. 9 tane ! Islak iken kuaförde çok muntazam kesilmiş , çok düzgün meç atılmış ve taranmış sanki ! Bence hiçbir kuaför böyle bir saç yapamaz.. Merakım dürbünüme takılan bu haşin ve güzel görüntülerle artık son bulmuştu. Hep beraber uçunca da iyice emin oldum. Birds kitabındaki Common Starlingin ta kendisi idi. Bir tanesinin ise sırtında hafifçe belirgin olan nefti bir yeşil renk vardı. Beni yeni yılda bu tanışma o denli sevindirdi ki! Kendilerini tanıştırarak bana yeni yıl hediyesi vermişlerdi..


Hava yağışlı 1/01/2003 saat 11.00

Sturnus vulgaris (common starling) sığırcık 9 adet

Not :Bir aydır sürü halinde dolaşıyorlardı. Yaklaşık 60 -80 adetlik sürülerdi.


Bugüne kadar bir Sığırcık bile tanımamış olan ben, hepinize çok uzun yıllar boyunca dünyadaki arzu ettiğiniz bütün kuşları görmenizi dilerim.

Sevgiyle kalın / Bahar


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.