Instagram

EN KEYİFLİ BÖLÜM : LİSTELERİM !

bahar ' ca nın doğuş nedeni " Listelerim " dir . Doğa sevdasında gördüğünüz tüm türler zamanın içinde bir yerlere saklanabilir . Onlara zaman zaman ulaşmakta zorluk çekebilirsiniz . Gördüğünüz an her zaman anılarınızdadır . Ya detaylar;hangi yıldı , hangi geziydi , şu şehirde miydi yoksa oraya gelmeden mi gibi detaylar .. İnsan tam olarak anıları canlansın istiyor . Bu benim özel olarak türlere olan tutkumla ilgili ..

Ne gördüğüm , ne zaman gördüğüm , hangi ailelerle tanıştığım , ya da henüz tanışamadıklarım , hangileri endemik , ya tehdit altında olanlar ,toplam kaç tür varmış , ben ne kadarını görebilmişim benim için keyifli bir oyun ! Aslına bakarsanız oyun gerçekleşme yüzdelerini ortaya çıkarıyor . Bu benim doğa sevdamın ölçülebilir kısmının neresinde olduğum , doğa okur yazarlığımın nasıl geliştiği gibi konularda yardımcı .Yüzlerce türü bir kerede anıp hatırlamak kolay değil . Hele ki en dayanamadığım çok beğendiğim halde halen adını bulup ekleyemediğim güzelim bitkilerim .


Listeleme işine Kertikçilik diyorlar ve ben de bu kelimeyi son derece benimseyen biriyim . Bugünlerde ise yeni deyim kullanarak "Listeciyim " de diyorum . Ancak şu var ki Listeleriniz daima size doğruyu söylemeli içinde görmeyi arzu edip göremediğiniz türleri asla içermemeli . Bu son derece doğaldır ; görmek kadar görememek de var . En zor en özel türü bulursunuz görürsünüz ama en önemli yaygın türler bir türlü kendini göstermez . O tür kaderinizde yoksa yoktur . Çok istiyorsanız üzerine düşer mutlaka gözlersiniz. Ya da üzerine düşmemeye karar verir akışa bırakırsınız . Ama onlar sizin görmediğiniz türler olarak Listenizde yer almamalıdır . Listeniz mutlaka dürüst olmalıdır . Yoksa hiçbir değeri kalmaz . Bir Azure Tit ,üç ayrı turumda da kısmet olmadıysa olmamıştır . Bu görme şansı yüksek türü nedense göremedim . Kısmet olur mu ? olabilir ama kararım şöyle ,özel bir gayret harcamayacağım onun için. Azure Tit "kısmette varsa"ya girenlerden ..


Bugün hangi ülkede hangi alanlara giderseniz veya hangi aylarda giderseniz kaç tür kuş görebilirsiniz , hangi kuşları görebilirsiniz sorularının yanıtlarını daha rahat veriyorum. Benim gibi binlerce Listeci var , hatta öyle ki ben onların yanında bayağı çömez sayılırım . Ben bu durumda bile bu tahminleri yapabiliyorsam , Dünya haydi haydi yapar. Listeler kesinlikle etik olmalıdır , olmazsa olmazı budur. Kuş turu satın alıp gittiğinizde zaten listeleri raporuyla yayınlayıp gönderiyorlar .

Biz Kertikçilere yeni adıyla Listecilere ,Dünya üzerinde ve bizde mutlaka takılırlar . Buna alıştık . Aslına bakarsanız hepsi listecidir. Günün sonunda listeler oluşur . Doğa emek ister, çalışma ister . Yeter ki bu emek ve çalışma sizi eğlendirsin . Hangileri endemik , dağılımları nasıl , yerleşik mi göçmen mi ? Bunun gibi soruların yanıtları o kuşu alır , listeden daha yukarıya taşır . Ben günlerce listeler üzerinde kitaplarla çalışmaktan çok büyük keyif alıyorum . Arazilerde geçen o harika dakikaları , gördüğüm türleri anlamlandırmak ve sonunda tekrar listelerime dönüp anılarımı canlandırmak , kuşları bir bir hatırlamak bana çok büyük keyif veriyor.


Listelerimi titizlikle koruyorum . Kuşlar ve Kelebekler için Dünyadaki Ailelerinden hangileri ile tanıştığımı ölçen ayrı bir liste çalışmasına da bu günlerde başladım. Oyunun bu bölümü merakımı cezbediyor . Hepbirlikte yavaş yavaş izleyeceğiz . Yaşamımdaki eğlenceli bölüme sizler de davetlisiniz. Sadece içlerinden bir veya daha fazla tür gördüğüm aileleri paylaşacağım. Bu bölümde ; Listelerim - Dünya Kuş Aileleri 'ni tıkladığınızda ,paylaştığım fotoğraflar benim ; tur rehberlerinin veya tur arkadaşlarımızdan birinin fotoğrafları olacak. IOC Versiyon 12.1 Kuş Listesine göre Dünyada 2022 yılı itibarıyle 253 Kuş Ailesi bulunuyor. DNA çalışmalarından sonra monotipik türlerde gelişme var . 2022 yılı itibarıyle 213 Kuş Ailesi ( Yaklaşık % 82 si) ile tanıştığımı belirledim. 6 aile taksonomik çalışmalar sonucu diğer aileler içinde Cins olarak yer alınca 207 Aile oldu sayı ve % 82 . Bunları da tek tek listesiyle paylaşıyorum. Aile listelerine az sayıda ise tümünü ; eğer bir aile 30 dan fazla tür içeriyorsa sadece gördüğüm türleri listeliyorum. Yine 2022 yılı itibariyle, toplam 2376 Kuş Cinsinden 1324 Cins ( % 56 sı )listeme dahil.


"baharca "da paylaştığım listelerim tam olarak ebird listelerimden kopyalanmıştır. ebird listelerimi indirmiyorum. Çünkü o zaman düzenlemesi zor oluyor benim için. Ben ara bir programa kopyalayıp yapıştırıyorum. Oradan kolonları kopyalayıp excell sayfasına yapıştırıyorum. O nedenle ebird ülkeler datalarım birebir buradaki listelerimle aynıdır.


Kuş isimlerinin çoğunun İngilizce olmasına gelince ; Eğer gittiğim ülkenin kuşlarının bana Türkçe isimlerini söyleseniz ben kuşu anlayamıyorum. Çünkü kitaplar İngilizce . Eğer o ülkelerin veya o kuş ailesinin Türkçe çeviri bir kitabı olsa ve ben o kitapla gidebilsem tabi ki harika olur. O zaman Türkçe ismi kullanırım. Bugün için yurt dışındaki bir kuşun Türkçe ismi bana bir anlam ifade etmiyor. Örneğin Western Palearktik kuşlarının Türkçe isimleri , Türkçe çeviri kitabımızda olduğu için yerleşmiş isimler oluyor. Kolayca dilimize yerleşip anlam kazanıyor. Bunun gibi Türkçe kuş isimleri kitaplar arttıkça daha yerleşik ve aklımıza kazınan isimler olacak. Yoksa Türkçe isimlerinde ebird de seçmem bile mümkün olmaz. Birkaçı dışında İngilizceye çevirip düşünmem gerekiyor. Bu nedenle bugüne dek İngilizce isimlerle paylaştım. Ancak Mayıs 2020 de Kerem Ali Boyla ve Sancar Barış uzun yıllar alan "Dünya Kuşlarının Türkçe isimleri " çalışmalarının büyük bir yüzdesini tamamlayarak Kuşçularla paylaştılar. Bugünden itibaren Listelerimi , büyük bir hevesle Türkçe adlarıyla yenilemeye başladım. Çok sevindiğim bir çalışma olacak ve bir o kadar da heyecanlıyım.

Eğer ana sayfada "Listelerim" tıklarsanız. Dünya kuş ailelerini veya kuş gözlemine gittiğim ülkelerin kuşlarının listeleri ile kimilerinin fotoğraflarını görebilirsiniz.




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.