Instagram

HER KATEGORİ BİR ÖMÜR - BAHAR'CA

Bahar'ca çok sevdiğim Listelerim nedeniyle ortaya çıktı. Site ilerledikçe her başlığı tek başına bir ömür olan yaşanmışlıklara doğru gitmeye başladı:)


Fotoğraf çekmeyi sevmediğim halde bitkileri tanımak ve öğrenmek için 1994 lerde başvurduğum yol; fotoğraflarını çekmek oldu. Eşleştirmeler yaparak öğrenmeye çalışmaktan başka çare olmadığı sonucuna vardım varmasına da eşleştirecek kitap vedöküman bulma zorluğu da ayrı bir sorundu. Hedefim hiç değişmedi fotoğrafın önünde benim için her zaman tanım yapılabilecek kadar türün kendisi oldu.


Doğada olabilmek için katıldığım trekkinglerde ,eski bir fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmeye başladım. O zamanlar digital fotoğraf makineleri yoktu. 1996 - 1997 lerde Yavuz'un Pentax'ıyle fotoğraflar çektim. Istanbul'da Yavuz ile hafta sonları 4 mevsim Parklara ve bahçelere gidiyorduk. Sırt çantamda Orman Fakültesinden satın aldığım Dendroloji kitabı ile İSFALT 'ın bastırdığıİstanbul'un Park ve Bahçeleri cildi oldu. Filmleri banyo ettirdikten sonra çalı ve ağaçları tanımaya çalışıyordum. Diğer çalışma alanım ise Istanbul'daki tüm fidanlıklar oldu. İsimleri üzerinde yazılı olan bitkileri fotoğraflar ve çalışırdım. Üç dört yıl Atatürk Arboretumuna üye oldum. O hale gelmiştim ki isimlerini okumadan ağacın veya çalının ismini söylüyor Yavuz'a kendimi imtihan ettiriyordum.

Sonra Nikon Coolpix piyasaya çıktı. İlk digital fotoğraf makineleri yani..O zaman yıl 2002 , Kuş Gözlemciliğine yeni yeni başlıyordum. Ben de satın aldım. Fotoğrafları çekiyor , hemen dizüstü bilgisayarda görüntülüyordunuz. Şu an çok doğal yaptığımız bu işlem , o gün için olay idi.Böylece fotoğraf işi dünyada , ülkemde ve bende çığ gibi büyüdü. Fakat asla benim için fotoğraf , doğadaki türün önüne ve yanına geçemedi.


Ayrıca ne gördüğümü tanıma ve sıralama isteği ile excell dosyası niteliğinde listelerim vardı. Listelerimi derli toplu bir araya getirme isteği ve onlara rahatlıkla eklemek istediğim yeni tür isimleri beni, iyi görüntüleriolmasa da web'e doğru itiyordu. Kuş kelebek ve bitki listelerim dışında asla yapılamaz denilen Mantar listesi için günlerce kaynaklarla çalışma yaptığım oldu. Ancak Mantar konusunu, hızlı bir giriş yapıp bir kaç zararsız zehirlenmeden sonra beklemeye aldım.


Bu arada fotoğraf paylaşım siteleri oluştu ve de Facebook tabi.2009 da Facebook'a üye oldum. Bir çok arkadaşımı buldum. Onları görmek çok hoşuma gitti. Görüşemeseniz bile ne yaptıkları , küçüklüğünü bildiğiniz çocukları ve torunlarını izlemek çok hoştu! Onlar da beni izlemekten hoşnuttu.


Sonuçta Kuş, Kelebek, Bitki listelerim ile ; Ailem ,Gezilerim , Botanik çizim kurslarım , Doğa Koruma çalışmaları , örnekleri ve de Yazılarımı ; eski bilgisayarlarımı , databanklarımı tarayıp ayıklayarak biraraya getirdiğimde ortaya Resimli birHikaye çıktı. Bilgi aktarma sitesi değil. Benim hikayem .. Merak ettiğim ne varsa paylaşabildiğim kadarı burada . Data akışıo denli yoğun ki ; her gün yazacak veya ekleyecek konuların ardı arkası gelmiyor. O nedenle site her zaman canlı! Yeter ki zamanım olsun !


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.