Uzun zamandır beklediğim bir turdu . Doc.dr. Necmi Aksoy Hocamızın rehberliğinde Çiğdemlere doğru bir gezi .. Bahar Çiğdemlerinin zamanı şimdi . Bu gezide hedef türlerim vardı doğal olarak . En başta nedense bugüne dek kendi alanında doğal olarak görmediğim Kazdağı Göknarı geliyor .Truva Atı 'nın yapımında , Kazdağı Göknarı kullanılmış . Fatih Sultan Mehmet ,kadırga inşaatlarında bu ağaçları kullanabilmek için tersanesini Edremit Körfezinde kurmuş. Hikayeler çok .. Bu değerli endemik ağacımız , günümüzde sadece 5000 ha. kalmış olup , tehlike altında rahatça diyebiliriz. Kazdağı'nın Kuzey bakısında , Çan Termik Santraline doğru yüzlerini dönmüş Kazdağı Göknarlarını nasıl korumalı derseniz her yönüyle zor.
Sarıkız zirvesi sisler altında .. Biraz heyecanlı ulaştık zirveye .. Fotoğraflarımızdan belli sisler falan içinde ..Soğuk ve sert rüzgar zirveyi dövüyor adeta tabi bizleri de .. En güzel yanı endemik bir Saxifraga ile bizi karşılamış olması . Taşkesen otlardan..Sarıkız zirvesinden sonra Kazdağı Göknarlarına kavuşabilmek için Kuzey ' e dönmek üzere aracımızdan indik. Yürüyerek Göknarlara gidecektik . Yağmur tekrar başladı . Yolumuzu kesen küçücük dereleri atlaya zıplaya Karaçamlardan yavaş yavaş ayrılmaya başladık . Bu arada kesintili dolu yağışları bizi izledi.Her zorluğa rağmen grubumuz tam kadro ile yoluna devam etti . Önce bebekleri , sonra 10 ve 24 yıllıkları , geride uzakta yetişkinler derken Göknarlarla çevriliverdik. Yolun sonunda Kazdağı Göknar ları tam olarak manzaramızı kaplıyordu . Sadece bu güzelliğin 5000 ha. dan ibaret olması , kabuk böceği , Çan Termik Santrali ve bürokrasi gibi sıkıntıları olan görsel bir şölene bakıyorduk .
Yolumuzda endemik Crocus gargaricuslar vardı . Sonra Scilla bifolialar , Muscariler , Sedumlarile kusursuz kaya peyzajları.. Buralarda evim olduğu ve bu güzelliklere yakın olduğum için Allaha şükrediyorum .