Prof. Dr. NEBAHAT YAKAR ( 1915 ndash; 1997 )
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi
Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi
Osmanlı Türkiyesinde dünyaya gelmiştir.Gençliğinde yaptığı eskiz karakalem çalışmalar ,erken yaşlarda resme ilgisi olduğunu gösteren belgelerdir.Resim çalışmalarını destekleyen babası olmuştur. Babası çinkograf,yani klişe ustasıdır.çizim teknikleri matbaa baskı işlerine yatkınlığı da buradan gelmektedir.
1936-37 yıllarında Sporlu ve Tohumlu bitkiler laboratuvarında mikroskop altında çizdiği anatomik çizimler kusursuzdur. Titiz ve arşivci yanı bu defterlerin günümüze gelmesinde yardımcı olmuştur."Bitki mikroskopisi Kılavuz Kitabı"nda mikroskop altında tamamen orijinal olarak çizilmiş resimler içeririr.O tarihlerde yabancı ülkelerde bile çok nadir olan bu çalışmalardan dolayı övgü almıştır.
ldquo;Türkiye Florası Atlası" 1964 -1966 yıllarında 3 fasikül halinde yayınlanmıştır. Zamanında Botanik bilimi açısından başyapıt olarak değerlendirilmiştir.1933 Üniversite reformu sonrasında bitki ikonografisi alanındaki ilk önemli eserdir. Prof. Dr. H. Demiriz tarafından Davis'in Türkiye Florası eserindeki çizimlerin sadece ayrım ve tanım detayları içermekte olduğu ve ülkemiz bitkilerini görünüşleriyle tanıtmadığını bu nedenle Nebahat Yakar'ın çalışmalarının önemini vurgulamıştır.
Prof. Dr. Nebahat Yakar , levha çizimlerini 1939 ndash;1951 yılları arasında Prof. Dr. Alfred Heilbronn'a asistanlık yaptığı dönemde hocasının önerisiyle Doktora çalışması olarak yapmıştır.Ayrıca Botanik bahçesi Tohum Kataloğu Kapak ikonları çizmiştir.ölümünden sonra yarım kalan veya eskiz halinde veya yayınlanmamış orkide çizimleri III. Fasikülde son levha numarasından başlayarak ldquo;Türkiye Bitkileri Atlas'ında verilmiştir.
Kitabın ikinci baskısı 2004 de yapılmıştır.