Instagram

YÜKSEK AND MEMELİLERİ !!! VİZCACHA !!! KÜÇÜK GRISON !! VİKUNYA !! ve PUNA REASI!



Lluta vadisinden , göğsü kırmızılı Peru Loykası (Peruvian Meadowlark) ve Çizgili Sinek Tiranının (Bran-coloured Flycatcher) evinden , tam bir çölden geçerek , sonunda And çalı - bozkırlarındaki Putre'ye vardık. Sağlıklı yükselti alıştırma gözlemi ve hafif yürüyüşler işe yaradı. And larda olduğumuzu hatırlatan And Dağyıldızı (Andean Hillstar) pırıl pırıl bizimleydi. Peru da gördüğüm çok beğendiğim bir tangara vardı. Sarıasma Tangarası ( Blue and Yellow Tanager) ! Kafasındaki mavi renk, açık Antwerb mavisi renginde , koyu hoş bir mavi tonu. Göğsü sarıasma sarısı , Transparant sarısı. Onunla burada yolumuz kesişti.(Fotoğraf: Sarıasma Tangarası , Steve n. g. Howell)



En güzel kırmızı kuşların başında gelen , Ateş renkli Sinekkapan erkeği ,fotoğrafta gördüğünüz gibi (Vermilion Flycatcher) tellerin üzerinde dişisiyle pozlar veriyor. Karagerdanlı Çiçekdelen (Blackthroated Plowerpecker) ve And dağlarının dev kolibrisi , Büyük Kolibri (Giant Hummingbird) veAnd İspinozları türleri ile birlikteydik.


Macellanİsketesi (Hooded Siskin) , Boz Sepetören (Cordilleran Canestro). Her zaman güzelim And türleri ! Bana yeni kumru türü , göz çevresindeki portakal rengi deri ile süslü Çıplak gözlü Yer Kumrusu (Bare faced Ground Dove) . Daha önce de gördüğüm bir kumrudan da söz edeyim ; Aymara Yer Kumrusu (Golden spotted Ground Dove) . Tam kanat başındaki orta örtüler simli gibi , küçük küçük parlıyor. Oysa renkleriyle normal bir kumru. Dünyadaki Kumru ve güvercinlerde sırlar gizli sanki. Grup olarak biraz sağa sola dağılmıştık gözlem yaparken. Diğer grubun dikkatle bir noktaya doğru toplandığını gördüm. Tellerde hiç çekinmeden bize pozlar veren Kurşuni Doğan (Aplomado Falcon) a çok geçmeden ben de kitlendim. Listelerimin hepsi eBird - eKuşbank da ve baharca.com / Listelerimde.


Son derece farklı bir bitki örtüsünde yola devam ettik . 3500 - 4000m. lerdeyiz. Yüksek Ova (altiplano) anlamına gelen , kısaca Puna denilen dağlar arasına serpiştirilmiş havzalar sisteminin sınırlarında piknik yaptık. Havzadaki göl ve gölcükler veya su basarlar tuzlu suyu olan sistemler. Yol kenarında duraklarla gözleme başladık. Bana yeni türler olan Çil Tinamu (Ornate Tinamou) , parlak Kapkara İskete (Black Siskin) , yanında Çağlayan Ördekleri ile de tekrar merhabalaştık. Sarısı kırmızısıyla çok güzel bir kaktüs çiçeğine rasladım. 4200m. lere doğru Las Cuevas'da bir iki alana yürüyerek girdik. Bu bölge Bolivya'daki Sajama Milli Parkının Şili sınırları içinde kalan bölümü. Bugün en güneyindeki Vikunya Koruma alanındayız. Yarın da kuzeyde Lauca Milli Parkında olacağız.


Volkanlarla bezeli Milli parkın güney eteklerindeyiz. Tam Puna Habitatındayız. Abartmıyorum aklımı başımdan alan bir yerdeydim. Tüm kayaların And Yastıkları (Azorella compacta) ile sarıldığı , Vicunaların sessizce beslendiği , uykulu Vizcachas ların yine de bizi merak etmekten vazgeçmedikleri bir alandaydık. Las Cuevas da Azorellalar her yerdeler!! Bu bitkiye Şili de Yareta deniyor. Maydanozgiller ailesinden (Apiaceae) 3800m. lerdeydik. 3200m. ile 4500m. arasında Puna habitatında yetişiyor. Küçük sarı çiçekleri var. Hemen heyecan içinde, Ann Marie ' den onlarla bir anı fotoğrafı rica ediyorum.


Çok yavaş yürüyorduk kimseleri rahatsız etmeden. Vikunyalar maalesef en pahalı dokumanın elde edildiği ve bu nedenle avlanması gereken bir Lama türü. O nedenle soyu tehlike altında. Devegiller Ailesinden , Vikunya ve Guanakolar yabani , Alpaka ve Lamalar ise evcil olanlar. Bunlardan elde edilen iplik ve kumaşlar pazardaki en pahalı tekstil ürünleri. Yeni Dünyanın ipeği sadece Vikunyadan elde ediliyor. Tarihte , İnka kralları Vikunyalardan elde edilen ipliklerle dokunan kumaşlardan giysiler giyiyorlarmış. Son yıllarda bir İtalyan tekstil firması Peru hükümetiyle anlaşarak öldürmeden Vikunyaları koruyarak kırkmayı başarıyorlar. Ancak bir Vikunyadan iki yılda bir 250 gr. tüy kırkılıyor. Tüyler firesiyle 170 gr. a kadar düşüyor. Vikunya tüyü çok ince olduğundan değeri yüksek oluyor. Bir palto 20 000 euros. Alıcıları sırada bekliyor. Guanakolar ise Patagonya da , yollarda hep önümüze çıkmıştı. Eskiden bir milyondan fazla olan Vikunya nufusu koruma altında 150 000 e çıkmış. (Fotoğraf : Değerli Vikunyalar)



Vizcachas lar ise iri bir Sıçan . Bazen Pampa Tavşanı da diyorlar . Çünkü tavşana benziyor ama değil. Çinçillagillerden (Chinchillidae), Güney Amerikaya ait kemirgenlerden. Bizim gördüğümüz 5 türünden biri : Mountain Vizcacha. Uzun bıyıklarıyla , tavşan formuyla 40-45cm. boyunda sıçanlar. Ben çok samimi ve şirin bile buldum. Kayada kolonileri var. Nereye baksam heyecan verici!









Noktayı Lesser Grison koyuyor! Kayaların arasından su gibi kayan bir memeli! Nedeni boyunun uzun bacaklarının çok kısa oluşu olabilir. Muzip bakışları üzerimizde geziniyor. Bir saklanıyor , bir kafasını uzatıyor , sonra tam olarak ortaya çıkıyor! Kesinlikle tanımadığım bir memeli ve ne izlediğimi bilmiyorum açıkçası. Komik bir memeli. İyi ki tanıştık seninle! Boyu 52cm. kuruğu 20 cm. cıvarında uzun boyunlu küçük kafalı ve yuvarlak kulaklı. 4000m. nin üzerinde yaşıyor. Tam bir karnivor. Tavşan , yılan , fare avlarından bazıları. Avlarını yemeden önce 45 dakika oynadıkları görülmüş. Zalim mi yoksa öldüğüne emin mi olmak istiyor ? Sansargillerden. Onu izlemek büyük keyif! Azorellaların yanına oturup sağına dönünce Küçük Grison , tam önünde Vizcacha izlemek nerede kısmet olur bir daha ! Keyfini çıkar Bahar diyorum!! (Fotoğraf: Küçük Grison , Steve N.G. Howell)


Kuşları unutmadım tabi. Patagonya'da (Darwin 's Rhea veya Lesser Rhea) Benekli Rea görmüştüm. Diğer alttürün de kuzey Şili'de olduğunu yazmıştım. Bugün harika bir şans ile kuzeydeki Puna Reasını (Rhea pennata tarapacensis alt türünü) gördük. 2 türden oluşan Reagillerin birinin iki alttürünü böylece görmüş oluyordum. Puna Yer Tiranı (Puna Ground Tyrant), Peru'dan sonra yine karşıma çıktı. And dağlarının kuşları !

Bugün şevlerdeki pembe çiçeklerin fotoğraflarını çektim. Putre'de restoran sahibi hanıma gösterdim. Mineçiçeğigillerden Glandularia gynobasis ! Mine çiçeği türleri. Yarın 4700m.lerdeyiz. Dünyanın en benzersiz habitatındayız. Bizi kimler bekliyor acaba ?(Bugün 12 Kasım . Kuş türlerim, hem baharca.com da Listelerim altında hem de eKuşbank'ta.)










www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.