VARANGER ve TUNDRALAR
Öğleden sonra ve yarın bütün gün Varanger Yarımadasında olacağız. Üzerinde ve kıyısında gözlem yapacağız . Son noktamız Hamninberg olacak . Tundralarda olmak başlı başına bir heyecan. Gökyüzünü büyütüp uzaklaştırıyor sanki . Burada bir çiçek bulmalıyım diye düşünüyorum. Doğa buraya hangi çiçekleri seçmişti doğrusu merak ediyordum. Seyir hayranlığı içersinde kuşlar kendini hatırlattı hemen . Bir Mahmuzlu Çinte üstelik üreme giysisinde ! Çok yakışıklı olmuş. Ötüyordu fakat birden kur uçuşuna geçti . Aynen bir Kara Toygar gibi çok yükseğe olmasa da dik bir şekilde yükseldi yükseldi ve sonra kendini aşağıya dalgalı bir şekilde bıraktı . Gerçekten de sesi Tarlakuşunu andırıyor.
Havada Korsan Martılar var. Burada ürediklerine göre kesinlikle kuluçka da olanları görmeliyiz . Bir çift Büyük Korsan Martı Tundrada birlikteler ve dişi kuluçkada. Biz araçtan inmeden bakıyoruz. Harry ineceğimiz yerleri dikkatle seçiyor. Bir zaman sonra Uzun kuyruklu Korsan Martının tepemizde uçtuğunu farkediyoruz. Nefis! İki günde dört Korsan Martısı türünü de rahatlıkla görebileceğiniz nefis bir tundradayız. Türkiye'de İğneada da balıkçı teknesinin peşine takılmış Korsan Martının hikayesi de böylece tamamlanmış oluyor.
Döğüşkenkuşlarının üreme giysilerinde ne kadar farklı olduklarına inanamıyorum. Kara kafalı Beyaz kafalı kızıl kafalı .. Her biri diğerinden farklı ( Daniel Mauras onların çok güzel fotoğraflarını bizlere gönderdi . Yukarda paylaşıyor ve teşekkür ediyorum.) İki aynı erkeği görmek mümkün değil. Dişiler nasıl karar verip seçiyor bilemiyorum. Zor görünüyor. Onlar da tundralarda yuva kuranlardan. Sorumun yanıtını almakta gecikmiyorum. Harry ilerdeki leki işaret ediyor. Teleskobu kurup Döğüşkenlere bakıyorum da asıl şimdi "değişken" ler ! Çok çok şık giysiler içinde 11 erkek . Birlikte yayılmışlar . Biz onları izlerken birden yerlerinden fırladılar kafalarını sallamaya başladılar . Kur dansına neden başladılar derken yukarda dişiyi gördük. İnanılmaz hepsi dişiye sov yapıyorlar . Tüyleri ayrı uçuşuyor, şekilden şekile giriyorlar. Çok hızlı bir şekilde dişi kararını verdi sol arkadaki gri tonlarında olan erkekle birlikte ayrıldılar. O kadar hızlı ki insan o erkeği bildiği ve aşık olduğu bir karşı cins olduğunu düşünmeden edemiyor. Ha ha!!
Bugün benim için ayrıca büyük gün. Nedense çok merak ettiğim Sarı gagalı Dalgıç ,hem de iki birey Kuzey Denizinde salınıyor. İki gün de gördük. Dürbünle gagası hemen farkediliyor. Kutup Tilkisi o kadar yavaş yürüyor ki , biz bile onu hızlandıramıyoruz. Ya hasta ya da aç . Yarın daha uzağa son noktamıza gideceğiz .: Hamninberg.
Sabah Vardo'da bir sürpriz ile başlıyor . Kutup Martısı ! Tek birey. Vardo'yu kıyıları kontrol ediyoruz ve yola koyuluyoruz. 06:30 da nefis bir koyda duruyoruz. Balıkçı kasabasının hemen üstünde nefis bir koy. Derenin denize birleşirken yarattığı kumsallardan ibaret. Harry burada nokta atışı yapıyor . Süslü Pufla ! ha ha ! Bir grup Puflanın arasında . Kıyıda uykularından yeni uyanıyorlar belki de . Bir süre sonra hareketlenip denize giriyorlar . Bizim Süslü erkek , Puflaların dişisine yanaşmak istiyor ama erkek pufla hemen önünü kesiyor. Rekabetçiler ! Teleskop mesafesindeler ve izlemek büyük keyif. Uzun ve Küt kuyruklu Korsan Martılar , Büyük Korsan Martı her biri çift çift yayılmışlar Tundraya. Yine birbirinde güzel Döğüşken Kuş erkekleri .
Hamninberg 'de sadece denizin sesi var. Kuzeyde büyüleyici bir atmosferdesiniz . Gökyüzü ise gitgide daha da büyüyor . Dün öğleden sonraki Mor Kumkuşunu çok iyi görememiştim. Harry de Mor Kumkuşuna deli olduğumu biliyor. Hamninberg de dört bir yana yayılmış gözlem yapıyorduk. Baktım herkes bana sesleniyor. İki Mor Kumkuşu! Beni nasıl sevindirdiler. Dedim ya bugün büyük gün ! Kutup Martısı ile başladı , Süslü Pufla ve Mor Kumkuşu ! Hepsi de nefis . Böyle bir gün yaşadığınızda kendinizde bir doygun olma hissi oluşuyor. Üzerimde tatlı bir uykusuzluk , acıkmış bir karın ile dönüş yolundayız. 31 Mayıs ve 1 Haziran 2013
Yarın etrafı tekrar kontrol edip Norveç^ten ayrılacağız.