Instagram

LAURISILVA - TARİHİ DEFNE ORMANI

Bu geziyi özellikle Macaronesian alt Bitki krallığı içinde olması nedeniyle de seçtim.Madeira adası , Azor ve Kanarya adası ile sınırlı Dünyadaki ilk Defne Ormanının hayatta kalan en büyük alanını koruyor. Chao da Riberia da bir vadiyi bu habitat sarıyor.
Catarina ile alana girdiğimde daha önce görmediğim bir habitatta olduğum belliydi. Buraya gelmeden önce bir yerlerde okumuştum.
Şimdi kısmen de olsa içindeydim. Defne ( Laurus nobilis ) bildiğiniz gibi ( Lauraceae ) Defnegiller gibi zengin bir ailenin üyesi. Türkiye'de sadece bu aileden bir tür bulunuyor . O da DEFNE . Bu alanda diyor Catarina 3 tür Defne var . Madera'nın endemik Defne Güvercini de bu habitatın bir parçası . Bu ormanlar bozulmamış ekosistem süreçlerini sergiliyor. "Til Laurisilva", "Barbusano Laurisilva" ve "Vinhático Laurisilva" gibi endemik üç tür Defne baskın türler . Bu bitkilerle sınırı değil en az 76 tür var bu benzersiz habitatta. Yerleşimler tesviye eğrileri boyunca su toplamak için kanallar yapmışlar . Bu kanalların yanında da 1-2 m. genişliğinde patikalar var. Bu patikalarda yürümek ve bu ekosistemi solumak güzel olur. Ben mutlaka yapın derim.

Laurisilva 15-40 milyon yıl önce Güney Avrupanın çoğunu kapsayan Defne ormanının olağanüstü bir kalıntısı. Koyu yeşil yapraklı , herdemyeşil ağaç ve çalılardan oluşuyor . Genelde adanın Kuzey Batısında derin V şeklinde kesilmiş vadileri içinde barındırıyor. Vadi tabanlarında antik Ağaçlar olduğu yazılmakta.

Zaman her yerde bir peşinizden koşuyor maalesef . Benzersiz habitatta Madeira Sürmeli Çalıkuşunu arıyoruz. Onun yerine İspinozlarla yetiniyoruz. Defne Güvercinlerini yamaçlarda göreceğiz. ( Trocaz Pigeon image by Birdfinders )

www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.