YEKATERİNBURG - UZUN KUYRUKLU ÇÜTRE
Ural Dağlarına arka arkaya iki tur yapacaktı Birdfinders . İlki 13 - 20 Haziran 2014 , hemen arkasından 21 - 28 Haziran 2014 tarihinde ikincisi. İlki için rezervasyon istedim. Bana çok ısrar ettiler " İkincisine katıl " diye . Ben yine de seçimimden vazgeçmedim . Fakat bu aleyhime oldu , Svetlana ve Vaughan haklı çıktılar. Çok yağmur yağdı! Yağdı yağmasına ama el değmemiş Doğanın nasıl olduğu konusunda sarsıcı bir eğitim oldu bana.
Istanbul'dan , Yekaterinburg'a uçacağım . Moskova aktarmalı . Aeroflot Havayolları ile gideceğim. Uçak saatlerim şöyle ;
13 June - IST to SVO ( Moskow ) depart 14:45
14 June - SVO to SVX ( Ekaterinburg ) depart 01:10 arrive 05:25
20 June - SVX to SVO depart 18:15 arrive 18:35
20 June - SVX to IST depart 23:00 arrive 01:05 21 June
Moskova dan tura katılanlarla birlikte aynı uçakla Yekaterinburg'a gideceğiz. turda rehberler dışında 12 kişi olacağız . Tabi kimseyi tanımıyorum. Havaalanında Svetlana bizi karşılayacak. Uzun zaman oldu Sveta'yla karşılaşmayalı Onu yeniden görmek güzel olacak doğrusu. Sveta baba tarafından Türk .
Bir haftalık bir tur fakat çizmeler , botlar , mat , uyku tulumu , yağmur, soğuk derken bavulum yine doldu. Çadırı Birdfinders temin ediyor. Rahat bir yolculuk oldu. Sabaha karşı indik . Sveta bizi önce Otelimize götürdü . Kahvaltı falan derken çizmelerimizi , yağmurluğumuzu giyip yola çıktık Havaalanının yakınında bir yerdeydik. Uçakların inişi kalkışı görülüyordu. Çok önemli bir hedefimiz vardı : Uzun Kuyruklu Çütre ( Long tailed Rosefinch ) !! Uragus Rusçası ! Görmeyi uzun zamandır planladığım bir tür. Hemen gördük hatta birden fazla birey ! Bir hasret daha bitti böylece .
Sonra alanda ilerlemeye başladık . G. Boyko yerel rehberimizdi. Iset nehri bataklığına girmiştik. Çamura gömülüyorsunuz . Ayağınızı çekerken gelmiyor . İnanılmaz bir bataklık. Neyse ki çizmem ayağımdan çıkmıyor . Internetten aldığım bir çizme . Yine Avrupa ölçülerinde . O nedenle bileğimi tam sarıyor. Bataklık gözlemi oldukça zorlu geçti. Neyse ki Vaughan grubu toparladı. Kara Çaylak çok fazlaydı . 20 ye yakın gördük. Çok güzel Bataklık Çinteleri vardı , İspinoz , Florya , Saka , Çütre ( Common Rosefinch ) , Tayga Çütreleri ( Pine Grosbeak ) , Ağaç serçeleri vardı. Çok sayıda Bıldırcın ötüyordu. Su Çullukları görüyorduk. Burada bana yeni bir tür daha vardı ; Tayga Guguğu ! ( Oriental Cuckoo ) Guguktan daha koyu tonları var ve göğüs çizgileri daha aralıklı . Kuzey Kamışçını ( Blyth's reed Warbler ), Sarı kaşlı Çıvgın ( Yellow browed Warbler ) , Küçük Mukallit ( Booted Warbler ) , Çizgili Kamışçın ( Lanceolated Warbler ) ve Ağaç Kamışçınları ( River warbler ) , Boz ötleğen ( Garden Warbler ) , Küçük Çinte ( Little Bunting ) gibi güzel türler gördük. Habitat bataklık falan derken nefis bir kaynaşma sunuyordu . Türkiye'de bir arada göremeyeceğimiz türler yerleşim , bataklık ,çalılık ve orman içeren habitatta birleşti. Kuzeydeyiz . Bambaşka bir yerdeyiz! Bu turu çok sevecektim ! Her olumsuzluğa rağmen hiç unutamadığım bir turdur. Herşeyiyle !
Yarın seyehat ve kamp kurma günü . Yolculuk 12 - 13 saat sürecek! Ural Dağlarına sokulacağız. Daha Kuzeye ve hafif KuzeyBatıya , Westpal sınırından içerlerde olacağız.