Instagram

SOUSS MASSA DRAA ULUSAL PARKI - AYNI KUŞLARIN AYRI HİKAYELERİ

Agadir ' de otelimize yerleştikten sonra odamın balkonundan gece ışıl ışıl olan şehri izledim. Yamaçta Fas dilinde yazılmış ışıklı bir yazı görüyordum. Öğrendiğime göre 1960 da da Agadir ' de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki değremde kaybettikleri 12000 kişinin anısına bir yazı gece pırıl pırıl anıları canlandırıyor. Akşam yine yemeklerimiz çok güzel . Tajin nefis bir lezzet .


Sabah Agadir'in Kuzeyine Tamri'ye doğru gidiyoruz. Yolumuzun üzerinde Tarhazout 'da gözleme başlıyoruz. Berberi keklikleri sürü halinde ortaya çıkıyorlar . Burada hedef Doğal ortamında yaşayan Kelaynaklar. Hemen oradalar zaten . Birecik ten km.lerce uzaklıkta , Atlantik Okyanusu kıyısında doğal ortamında Kelaynak'ları görmek gerçekten etkileyici . Tam da bunun için kuşların peşindeyim. Aynı kuşların ayrı hikayelerine şahit olmak için!


Oued Massa Ulusal Parkı değişik habitatların bir arada olduğu doğal bir alan. 33000 ha. büyüklüğüyle Pasifik kıyısında yer alıyor . Kumullar , kayalıklar , bozkır, sulak alan ve kıyı ulusal parkta yer alıyor . Parkın içinden Massa nehri geçiyor ve Atlantik Okyanusuna dökülüyor . Parkın önemi nesli tehlike altında olan Kelaynak kolonisinin beslenme alanı olması .Kelaynak populasyonunun %95 i doğal ortamda burada yaşıyor. Kelaynaklar bulunan fosil değerlendirildiğinde 1.8 milyon yıl önceden günümüze gelmiş bir kuş türü . Fasta 500 birey olduğu tahmin ediliyor . Yine Dünyada nesli tehlike altında olan bir diğer tür ; Yaz ördeği burada ,bu alanda ürüyor. Çeltikçi ürüyor .Aynı zamanda kıyı kuşları ve martıların göç yolunda . Ayrıca burada Red necked Nightjar , Thick billed Lark , Tristram's Warbler ve Moussieur Redstart ürüyor.


Afrika toynaklı hayvanlarından tehlike altında olan Dorcas , Dama Ceylanları , Afrika Antilobu bu alanı paylaşan türler . Alan Koruma gücünü , başta Kelaynaklar olmak üzere tüm bu türlerden alıyor.


Yolumuzun üzerinde diğer bir gözlem noktası , Cap Rhir , Rhir burnunundan yaptığımız okyanus gözleminde Sümsük tufanı vardı . Gözlem süresince yaklaşık 500 birey saydık . Güzel bir kertik ; Balearic Shearwater ,Balear Yelkovanı ! Bu gezideki ikinci gözlemi . İlki Temara Plage 'da turun ikinci günü görmüştük. Ada martısı kolonisi de diğerbir görsel şölen oldu . Küt Kuyruklu ve Büyük Korsan Martılar dalgaları süslediler . Nehre doğru yola çıktık. Bir köprüden gözlem yaptık ve her yerde Senegal Çagrası (Black crowned Chagra) aradık . Uzun bir süre neredeyse ümidi kestiğimiz bir an yolumuzun üzerine çıkıverdi . Üstelik güzel pozlar da verdi . Bozkır ve Bıyıklı Ötleğenler ile gözlem devam etti . Bu arada gözlemciler arasında zehirlenme geçirenler olduğundan gözlemi burada bitirip bu defa Agadir'in Güneyine Oued Sous ' a gittik. Bu muhteşem alanda Ada martıları ,Yaz Ördekleri kaydettik. Fas ' ta tehdit altında bir çok türü doğal ortamlarında ve oldukça iyi sayılarda görmek de biraz olsun umut vericiydi .


Akşam gün batmaya başladığında bütün turlar aynı adrese doğru yürümeye , rehberler kendi aralarında sohbete başladı . Cümle turları bir araya getiren efsane ; Red - necked Nightjar - Kızıl boyunlu Çobanaldatan . Epey nazlandı ama sonunda fenerlerin ışığıonu yakaladı. Gün oldukça uzunve renkli geçti ..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.