Instagram

26 Ocak 2021 KOCAELİ İL TARIM ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE

Kocaeli iL Tarım Orman Müdürlüğüne;

Kocaeli , 26 Ocak 2021

Sn İlker Özoğlu ;

2003 yılında alana dikkat çekmek üzere başladığımız çalışmalarımız ÇED değerlendirmelerinden sonra 18 Aralık 2006 tarihinde , alanın resmen sulak alan kapsamına alınmasıyla sonuçlandı . Ikı USAK kararından sonra 7 Şubat 2008 de alanın sınırları Genel Müdürlüğünüz ve İl müdürlüğünüz yetkilileri ile yerinde gezildi ve tespit edilerek çizildi. Bu süreçteki emek ve çabalarınız için doğa adına şükran borçluyuz.


Ancak bugüne kadar geçen süreçte, alanda olumsuz müdahaleler ortaya çıktı. Bu olumsuzluklarda her zaman Kocaeli ‘ne bizzat gelerek B.Belediye ve Müdürlüğünüz yetkilerine haber verildi , yerinde gösterildi ve bilgi verildi. Ancak ilişkilerin karşılıklı anlayış ile çözülmesi alanın uzun vadedeki işbirliğimize ihtiyacı nedeniyle gözetildi. Fakat yaşadıklarımız üstelik tekerrür ederek bugüne geldi.


O nedenle yıllarca en yetkili makamlara anlattığımız, izah ettiğimiz , sulak alan kullanımı konusundaki önerilerimizin büyük bir bölümü kesinlikle dikkate alınmadı.

Yaptığımız fikir projeleri dosyalarda kaldı. Ekli gördüğünüz fotoğraflar Sulak alan içinde gerçekleşmiş çamur temizleme çalışmaları adı altında yapılan çalışmaları ve sonuçlarını göstermektedir. Alanın olduğu gibi korunması gerekirken , üstelik kuşlar yönünden en önemli aylarda çalışmalar yapılmış ve İl müdürlüğünüzden hiçbir itirazi yazı olduğu öğrenilememiştir.


İlki Mevcut otelin arkasında yedi yıl önce yapılmış ve oradaki sazlık ve doğal sahili bozmuştur. Üstelik bir de dolgu yapılarak çalışılmıştır. Tarih 1 Mayıs 2013 ( img 3705 ile 3713 arası ve alanda yetkililerle benim fotoğrafım). Ben tesadüfen eşimle Istanbul’dan alana bakmaya geldiğimde durumu gördüm . Daha sonra Müdürlüğünüz yetkilerine telefon ederek tekrar alana geldim. Acilen çalışmanın durdurulması ve ivedilikle sazlıkların çoğaltılarak alanın hemen rehabilite edilmesi gerektiğini sözlü olarak rica ettim. Ayrıca dolgu sonradan kaldırılmış ve alan ikinci kez baskı altına girmiştir. Sazlıklar kesinlikle tekrar ekilmemiştir. Ayrıca Otomotivin Kuzey kıyı köşesindeki yoğun sazlık bölge makinaların alana getirilmesi için doldurulmuş ve o bölümdeki sazlık ortadan kalkmıştır. Oysa yaya yolu projemizde, yaya yolu o kesimde sazlıkların üzerinden ahşap kısa bir köprü ile geçmekteydi. Şu an alanda halen dolgudan kalma taşlar bulunmaktadır . Alanın kendine gelmesi için sazlık uygulamasının dikkatli olarak yapılmasını tekrar bu kez yazarak rica etmekteyiz.


İkinci kıyı müdahalesi 21 Ocak 2020 yılı Ocak ayında ,İl Müdürlüğünüz yetkilileri ile KOSK için alana gittiğimde Kuş Gözlem Kulesinin Kuzeyinde mevcut bir tesisin önündeki ve yanındaki doğal kıyı örtüsü tam kendine gelirken ,yine Çamur temizliğin yapılmış makinalar getirilmiş aynı çalışmalar bu kez orada yapılmıştır. Ekli fotoğraflarda görülmektedir. Altı yıl sonra yine böyle bir çalışma neden yapılmıştır. Bu çalışmaya nasıl izin verilmiştir veya verilmeden mi yapılmıştır. Bu iki çalışma da Mutlak koruma alanında olmuştur. ( Fotoğraflar img1697 ile 1703 arası) tarih 21 Ocak 2020.




Bu alanların kıyı kuşları açısından önemi büyüktür. Alana müdahale edildiğinde , kuşların doğal besinlerini ortadan kaldırmaktadır. Izmit Sulak Alanı kışlama ve göç dönemlerinde kuşlar için son derece önemli bir Sulak Alandır. Kurtarılmış bir alan olarak son derece hassas bir alandır. Müdahaleler uzun yıllarda ancak geri dönebilir. Koku yapmaması için alana daha önce orada olanTypha sp ve Phragmites sp. gibi sazlar ekilerek denize doğru sazlık alanın bir nebze artması gerekir.


Üçüncü önemli konu Alanın kuzeyinde üzerine köprü yapılmış Fuar alanına bitişik kanalın yanında, Mutlak koruma Bölgesindeki sazlık ve çamur alan . Bu alan yine İzmit Sulak Alanının en önemli kıyı kuşu ve ördek kışlama ikinci büyük bölgesi . Bu alana sazlıklar ve çamur alan yerine Bambu uygulaması yapılmış olması nasıl kabul edilebilir. Bambu uygulamasının en başından itibaren Müdürlüğünüz yetkililerine ve Büyükşehir Belediye yetkililerine Bambuların uygulamasını acilen durdurmalarını ve buraya Typha ve Phragmites ve Juncus sp. gibi zaten orada mevcut olan doğal sazlık türlerinin uygulanmasını onlarca kez rica ettim. Bu defa yazıyorum. Bambuların yapı olarak alana ters etki edeceğini anlattım. Bu alan da mutlak koruma bölgesi içinde . Sazlıklar her türlü kokuyu önler . Kuşların barınma ve beslenmeleri için gereklidir. Bambuların derhal uygun bir tarihte sökülüp yerine sazlıkların hatta aralarda Juncus lar olmak üzere uygulanması konusunda ivedilikle çalışma yapılması gerekmektedir.


Dördüncü önemli konu : İzmit Sulak Alanında köpekler kıyı kuşlarını ve ördeklerin geceleme alanlarını ve üreme zamanı kuşları tehdit eder bir durum yaratmaktadır. Bu konuyu 15 yıldır anlatmama rağmen önü alınmamıştır. Giderek de artmıştır köpeklerin sayıları. Diğer baskılara maruz kalmamak için Dünyada örneği olan bir çit uygulaması gereklidir. Çitin görünümü konusunda sıkıntı olmayacaktır. Ayrıca bu haliyle alan , insanlara kolay müdahale edilebilir görünmektedir. Bu nedenle acilen çit ile korunması gerekiyor. Bu koruma gözlem kulesi yapımından daha acildir. Hatta önce çit uygulamasını , sonra gözlem kulesinin yapımını önermiştik. Çit uygulaması köpeklerden, midye toplayıcılarından ve bunun gibi müdahalelerden alanı arındırabilir. Üstelik çit diğer derneklerin köpeklerle ilgili baskılarını da ortadan kaldırır. Kesinlikle köpeklere zarar veren bir çözüm değildir. Çit konusunu yıllardır rica ediyorum. Lütfen eğer çözersek alan iyi yönde çok değişecektir. Aynı çit uygulaması şu anki Gözlem kulesinin deniz tarafından da geçirilerek uygulanması önemlidir. Bu bölgeye sürekli müdahale vardır.


Yine Kuzeyde Fuar alanına bitişik kanal üzerindeki Köprü ayağında daha önce üreyen Sumruların alanını geri kazandırmaya çalışmak istedik. Ancak uzun bitkiler kanal tarafında olacağına deniz tarafında uygulandığından ve alana tekerlekli araçlarla girildiğinden başarılı olamamıştır. Bildiklerimi aktardığım haliyle uygulama yapılması gerekmektedir.


Alanda Büyükşehir Belediyesinin rica ettiği yaya yolu projemizde vardır . Ancak bu yaya yolunda araçlar görmekteyiz. Bu araçlar adeta alanı trafiğe açık hale getirmiştir.Sadece yaya yolu ,yürüyüş yolu olarak kullanılması ve yaya yolunun hemen deniz tarafında çit olması uygun olmaktadır.


Bir diğer konu denizden gelen çöplerin temizliğidir ki gerçekten bu konu rahatsız edici. Her hafta çöp için alana girildiğinde kesinlikle kuşlar etkilenmektedir. Sazlıklar korunduğunda daha az göze batacaktır. Temizlik ise Ağustos başında bir kez yapılabilir. Ayrıca dünyada kuşlara ve balıklara zarar vermeyecek yöntemler araştırılabilir. Biz de bu konuda çözüm arayışı içindeyiz. Göç zamanı ve onu takibeden üreme dönemlerinde alan kesinlikle rahatsız edilmemeli. Lütfen bu konuda da kuşların yaşam döngüsüne uygun çözümleri birlikte bulalım.



İzmit Sulak Alanı Göç ve kışlama zamanında Türkiye de kuşlar için önemli bir alandır. İç Anadolu Ankara cıvarı Göller bölgesi kıyı kuşları için sıkıntılıdır. Bu küçük Sulak alanların kuşlar için kurtarıcı kimliği vardır . İzmit Körfezi Sulak Alanı , ÇED ve USAK aşamalarından geçmiş önemli bir alandır. Yıllardır sözlü olarak dile getirdiğim , karşılıklı çözebileceğimizi umduğum sorunlarıbir alandır. Yıllardır sözlü olarak dile getirdiğim , karşılıklı çözebileceğimizi umduğum sorunları burada yazı ile ifade ettim. İlgili Fotoğrafları A4 kağıda basarak ekliyorum.


Çamur temizleme nedeniyle yapılan çalışmaların verdiği zararın hizla rehabilite edilmesi ve bir daha olmaması için tedbirlerin alınması ; Bambu uygulamasına son verilip , bambuların sökülmesi ve yerine doğal saz türlerinin uygulanması ; 15 yıldır sözlü olarak dile getirdiğimiz alanın köpeklerden ve insanların müdahalelerinden korumak üzere üzerinden atlanması mümkün olmayan ve altından hiçbir kedi veya köpeğin geçemeyeceği bir çit uygulaması ( örneğini mail ile göndermiş olduğum) ile korunması ; yaya yolundaki araç trafiğinin kontrol edilip durdurulması ; Sumru alanında yeni ve uygun düzenleme yapılması ,araç sokulmaması ve yine 15 yıldır rica ettiğim kıyı çöp temizliği konusunun bir süre durdurulması ,bu konuda uygun çözüm aranması konularını bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla

Bahar Bilgen

Ekleri : 16 adet Fotograf


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.