Instagram

KUŞLARA SORUN ! KUŞLARA SORUN ! BÜYÜK ÇED

Sonunda Büyük Çed haberi geldi. Heyecanlı fakat huzurluydum. Heyet ile Çevre Orman İlMüdürlüğünde buluştuk . Alanı dolaşmaya başladık . Bir yandan da sohbet ediyorduk. Alanın yıllar önceki durumunu aktarıyordum . O tarih için koruma altında olan Küçük Karabataklar adeta alanın her yerine yerleşmişti .Yer gök Küçük Karabatak ben bile bu kadar kalabalık bir sayı daha önce görmemiştim. Halkalı Cılıbıt , Gümüş Yağmurcun , Kızıl ve Kara karınlı kumkuşları Döğüşkenkuşlar , Çamurçullukları , Kara ve Kızılbacaklar , Dere Düdükçünleri , Sumru ve Kara Gagalı Sumrular , Balık Kartalı ,Sakarmekeler , Sunalar , Çamurcun ve Yeşilbaşlar , Kuğular , Balıkçıllar ..Sevgili Kuşlar alanlarını korumak için yine hazır ve nazırdılar . Hep diyorum kendi evlerini onlar korudu başından sonuna ..Genel Müdürlük Sulak Alan Dairesi Müdürü Sn. Yusuf Ceran bizzat gözlemlere katılarak alanı habitatıyla inceledi. Sonunda ayrılık zamanı geldi ve düşüncesini dorduğumda : " Burası Sulak Alandır Bahar Hanım dedi " dedi. "Acil korumaya alınması gerekiyor . Haberlerini yapın ,bir dernekle hareket edin ,konuyu başlatalım " . Kulaklarıma inanamıyordum. Sevgili Yusuf Ceran ve daha sonra tanıştığım , Hakan Erden ,Serhan Çağırankaya ve diğer Sulak Alan şubesi çalışanları her zaman benim sığındığım gönülleri doğada arkadaşlarımız oldu. Her birine şükran ve minnet borçluyum. İyiki varlar . Böylece İzmit Sulak Alanının asıl mücadelesi başladı .


İçimde yanılmadığım için büyük bir sevinç vardı. Zaten bugüne dek herşey zordu , yine zor olacaktı . Istanbul'a dönerken alanın haberini nasıl yapacağımı düşünmeye başlamıştım. O harika günü anlatan yazım aşağıda.


KUSLARA SORUN! KUSLARA SORUN!


Bugun sabah 09:00 da Cevre Orman Bk. Kocaeli Sube md. Nevzat bey ve yardimcisi Suheyla hanim ile Ankaradan C.O. Bak.Sulak alanlar sube md. Yusuf Ceran ile yardimcisi Mehmet bey ve Ced grubundan bir gorevli arkadasla birlikteİzmit Korfezindekus gozlemi yaptik. Bu gozlemin nedeni :BURASI SULAK ALAN MI ?DEGIL MI?.. Sabah Mudurlukteki on toplantida ;yerde actigimiz imar plani ic sizlatan turdendi. 300m.ile 800m.arasinda denize dogru tam Korfezin dogu ucuna Kuzeyle guneyi birlestiren cetvelle cizilmis bir kac kirik cizgi; yani DOLGU SINIRI. Insanoglu bu !..bayilir cetvelle cizilmis dunyaya..Dogal kiyi mi..Ara ki bulasin..Ced raporu almak icin bu planla Belediye; Bakanlıga basvurmus.

Korfez inanılmazdi. Yusuf bey bu kadar tur kusu coktandir bir arada gormedigini soyleyip durdu. Kucuk karabataklar hele onlar inanılmazdi..41 adet ..Ucani ,avlanani cakil adaciıklarinda kanatlarini kurutani, dallarin uzerinde gerdan kirani, velhasil bana bu populasyonla cok yardimci oldular.Gozlerimi doldurdular..Diyorlardi ki birak sulak alani burası OKA ! Burası OKA!

Peki ya digerleri?

Fuarin oradaki dere agzinda suyun icindeki bir sopanin uzerinde gozlerimize bakan muhtesem ve karni tok, koca pencesiyle bir balik kartali da var mi..?

Ustelik ilk goren de Yusuf bey oldu mu.?

Sonra bir de kartalin yanindaki ince dala once bir yalicapkini sonra da bir kucuk karabatak konup birlikte dakikalarca poz vermezler mi ?

Yesilbaslarin cogu eklipsten cıkmıs boylu boyunca uzun bir suru seklinde denize yayilmislar mi?

Ya eklipste camurcunlar karabasmartilarin yaninda mahmur mahmur bakiniyorlar mi..Bir de ucup ucup otlarin arasina girmediler mi.?.

Bir karabasmarti kolonisi indi gokyuzunden; bir 35lik sumru surusu..

O da ne.. uc tane kugu suzule suzule korfeze girmez mi.?

Martiların yanina uc suna inmez mi?

Adaciklarda gri balikcillar ,kucuk karabataklar, yesilbas ve camurcunlar her biri kendi aleminde takilmaz mi?

Karabataklar ,kucuk karabataklara babalik taslamaz mi..

Kizil bacaklar bir saga bir sola bildik otusleriyle dolanmaz mi?

Kum kuslari karakizilbacaklarin ayaklarina takilmaz mi..?

Gumus yagmurcunlar sakat kardeslerinin yanindan ayrilmaz mi..?

Goz alabildigine sakarmeke suruleri korfeze dagilmaz mi? Kucuk bataganlar dala cika bir turlu kendini saydirmaz mi?

Burasi sulak alan olmaz mi !?? olmaz mi !??


Degerli Sube mudurlerimiz ve yardimcilariBURASI SULAK ALANDIR,HATTA OKADIR..buna suphe yok dediler. Bu gorus ÇED'e bu sekilde gidebilirse ve ÇED' denden de ayni sekilde cikarsa ne ala,ya gidemezse..

Yikilmasi gereken kale gibi bir imar plani var. Korfezin cevresindeki belde belediyelerine sormuslar,sinirlariniz icinde sulak alan var mi diye ..Yanit hep yoktur diye gitmisL. Guzelim alani sahiplerine sormuyorlar da , ona buna soruyorlar.. Bir de asil sahiplerine sorun bakalim!!

Kuslara sorun!! Kuslara sorun !!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.