Instagram

18 ARALIK 2003 KÖRFEZDE VURULDUĞUM ZENGİNLİK

Bir hafta sonu Yavuz ile geldik. Ona bu alanı korumak istediğimi söyledim. Mutlaka alanın bir dolgu planı vardı bize göre . Buraları bakir bırakmazlardı . Ancak evimden km.lerce uzakta bu alanı ,üstelik Kocaeli 'nin göbeğinde nasıl bu haliyle koruyabilirdim. Bilgece " bu alan gider ,bırakmazlar " demeyi kendime hiç yakıştıramıyordum. Bu alanın eceline göz yummak , bunca kuşu bencilce terketmek nasıl olacaktı . Buna vicdanım bir türlü elvermiyordu. Göze de alamıyordum. Burada karar vermek önemliydi . Eğer karar verirsem Allah'ın izniylesonuna kadar çabalardım.


Bir defa alan Kuşçular tarafından olumlu olarak karşılanmıştı . Ben zaten inanıyordum. Ancak resmi başvuru yaptığımda , yetkililer de alanı inceleyip ;"burası Sulak Alandır " veya " değildir " diyeceklerdi. Eğer bu alanın bir değeri yoksa zaten karar aksi yönde çıkacaktı . Ben de o adımda durmak zorunda kalacaktım. Vicdanımı zor da olsa susturacaktım. Önce bu adıma kadar gitmeye karar verdim. Ancak bu adımın sonucu olumlu olduğunda , başvurduğum herkes beni dikkate almak zorunda olacaktı . Yerel bağlantılarla temasa ondan sonra başlayacaktım. Gerçekte ise direk beklemeden girişimlere başladım . Konuyu ne olursa olsun duyurmak , ısıtmak iyi olabilir ,tehlikeli ama göze almak gerekeceğini düşündüm. Birden bire Sulak alan ilanıyla karşılaşmaları daha da kötü olabilir diye . İş nedeniyle katıldığım geniş katılımcılı bir toplantıda toplantı bittikten sonra kalmalarını rica ettim. O zaman Belediye binası çok katlı içerlerde bir bina idi . Toplantı da en üst katta ve penceresinden kuşbakışı körfez ve sulak alanın olduğu yerler görünüyordu . Teleskobumu kurdum ve Oradaki bazı kuşları göstermeye çalıştım . Genel Sekreter çamur gördüğünü söyledi . Genel Koordinatör ise " Beyler çamur deyip geçmeyin "dedi ve KURAN'dan15. sure 26. ayet diyerek okudu .Bana döndü ve dedi ki ; "Bahar Hanım Projeni yap getir ." Ayet şöyle diyordu : "Andolsun biz insanı pişmemiş çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık."


HAYDİ BAKALIM KUŞLAR ÇALIŞIN !


Defalarca projeler yaptığıma göre , bu işi de aynen bir proje yapar gibi yapacaktım. Öncelikle Sulak Alan tanımı konusunda resmi bilgilere ulaşmaya çalıştım . Haritalar bulmaya çalıştım. Google maps bugünkü gibi değil ve son durumu yansıtmasa da genel hatları ile kullanılabilir durumdaydı. Alanın büyüklüğünü kontrol ettim. Türleri listeledim. Bir alan nasıl savunulur , nasıl sunulur . Adımları anlatan bir dökümana ulaşamadım. Örnekler vardı tabi. O alanlar da acayip deltalar , kuş cennetleriörnekleri . Onlara kıyasla daha küçük bir alanım vardı . Ama her şeyi vardı ; sazlıkları , havanın durumuna göre genişleyen çamur düzlükleri , arasından yol geçse de kovalıklarıyla su basarları , deniz , kıyı , büyüklükleri ve yerleri yine havanın durumuna göre değişen çakıl adacıkları ve bu yapının getirdiği göçlerle çeşitlenen , kışlayan olası kuş türleri.. Bu alan gitgide dökülen molozlarla adeta öldü ölecek bir durumda ayrıca. Herşeyin çok çabuk yapılması gerekiyor.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.