Instagram

Türkiye Sulak alanlarının yarısını kaybederken , Kocaeli de umutlar yeşerdi.

( Basın bildirisi olan yazım))

Türkiye'nin ortak olduğu ve imzasını eklediği Ulusal ve Uluslararası sözleşme ve mevzuatlara göre acilen koruma altına alınan alanda, sadece son dört yıl içerisinde 130 tür kuş kaydedilmiş olup bu sayı her geçen göç mevsimiyle birlikte artmaktadır.
Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde tüm sulak alanlar ve bu alanlarla ilgili habitatların korunması gereği tam olarak Sulak alan Koruma Yonetmeligine tabi olan İzmit sulak alanı; İzmit Korfezi'nin tam olarak doğu kıyısını ve Gölcük yolunun doğusundaki subasar sazlık alanları kapsamaktadır. İki büyük dere nedeniyle tatlı ve tuzlu suların birbirine karıstığı küçük çakıl adacıkların olduğu,sığ çamur ve kum düzlükleri ile kıyı ve su kuşları için son derece cazip bir alandır. Eski bir ekosistemin son parçası olan alan, çok öncelerden beri yabancılar tarafından da kuş gözlenen önemli bir sulakalandır.

Avrupa cevre birligi mevzuatı ile Bern Sözleşmesi Ek II de kesin korunması gerekli tur listesinde yer alan Kucuk karabatagın (Phalacrocorax pygmeus) hem kıslayıp hem de uredigi bu alan Turkiyedeki 30 alandan biridir. Nesli dunya olceginde tehdit altında bulunan dikkuyruk ordeginin (Oxyura leucocephala)onemli bir konaklama ve beslenme alanıdır. AvrupaBirligi cevre mevzuatına göre korumaya söz verdiğimiz bu iki tur alanin uluslararasi onemini kanıtlamaktadır..

Izmıt sulak alanı ayrıca bahar goclerinde onemli sayıda kus turlerini agırlayan alan ;bu ozelligi nedeniyle yine Avrupa birliği uyum surecinde Natura 2000 AB. Habitat direktiflerinde yer alan Kuşların göç yolları üzerinde olan alanların kesinlikle koruma altına alınması gerekliliği nedeniyle yine Bakanlığımızın degerlendirmesinde yer almıstır.

Kocaeli Buyuksehir Belediye Baskanlıgı; Bakanlıgın alanda tasarlayıp sundugu projeye tam destek vermekte..

Proje dogu kıyının en guneyinde halkı denizle bulustururken, kuzeye dogru alanın doğal haliyle korunması, korunurken de çevre için faydalı ve etkin kılacak; temiz ve düzenli tutulmasını sağlayacak ornek bir doğa koruma Alanı haline getirilecektir. proje kapsamında oluşturulacak ornek bir doğa kitaplığı, eğitim alanları ve kuş gözlem noktalarıyla, bilgi panolarıyla bu alan bütün Kocaeli için doğa eğitim ve koruma merkezi olarak , burada yaşayan herkesin doğa korumaya katkılarını sağlamış olacaktır.. Gectigimiz gunlerde alani DD uyeleri ve Cevre danısmanlarıyla yuruyerek inceleyen Baskan Ibrahim Karaosmanoğlu projenin hayata gecirilmesi konusunda acilen halihazır alımların baslatılması direktifini verdi.

İzmit sulakalanın kusları

Uluslararası koruma altında olan Küçük karabataklar ve dikkuyrukların bulunduğu Türkiye’deki 30 alandan biri İzmit Sulakalanıdır. Hemen hemen çoğu ördek türleri bu alanda gözlenmiştir. Fiyu, çıkrıkçın, çamurcun, suna, angıt, yeşilbaş, kılkuyruk, kaşıkgaga ile patkalar bunlardandır. Geçen 2006 yılı soğuk kış günlerinde güneye doğru inen kuzeyli kuşlarımız yine bu alanda kendilerini göstermiştir. Küçük kuğular, altıngöz ve sütlabiler en ilgi çeken türlerdendir. Gri, küçük – büyük ak, erguvani ve alaca balıkçılların sıklıkla gözlendiği ; Leylek, çeltikçi ve kaşıkçı ile kuğuların, bahri ve batağanların tercih ettiği bir alandır. Poyrazkuşu, kılıçgaga, uzunbacak, bataklık kırlangıcı, kız kuşları yine Körfezin kuşlarıdır. Kıyı kuşlarından, cılıbıtlar, bataklık, deniz ,orman ve dere ve çok nadir görülen terek düdükçünü, kumkuşları ile martılar ve sumrular yine sıklıkla görülen kuşlarımızdır. Atmaca şahin kerkenez bozdoğan gökce delice, balık kartalı ise alanı ziyaret eden yırtıcılardır.
Küçük karabatak, küçük halkalı cılıbıt, elmabaş patka, saz tavuğu, yeşilbaş, sakarmeke burada üreyen kuşlardan bazılarıdır.

İzmit sulakalanının gocteki evsahipliği ile kus populasyonlarına direkt katkısı;

Su Kuşlarının sayısı ülkemizde oldukça azalmıştır. En büyük neden sulak alanlarımızın kaybıdır. Kuşların göç yolları binlerce yıldır hep aynıdır. Bu yollar üzerinde yeterli beslenme alanları varsa; yolculukları için gerekli enerjiyi temin ederek yola devam edebilmektedirler. Bu alanlar yok olduğunda ise daha uzun mesafe katetmek zorunda kalmaktadırlar. Su kuşlarının büyük kısmı bu uzun yolculuğunu bu koşullarda bitiremediğinden, erişkin sayısı azalmaya başlamakta ve bu da üremelerini etkilemektedir. Dolayısıyla sayılarında azalma ortaya çıkmaktadır. İnsanlar için seyahat ettiklerinde yollar üzerindeki hanlar veya benzin istasyonları veya çöllerdeki vahalar ne ise; kuşlar için sulak alanlar da o denli önemli ve gereklidir.

İzmit Körfezi dogu kıyılarındaki bu son ekosistem parçası tam olarak bu işlevi de yerine getirmektedir.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.