Instagram

DAĞ HOROZU VE BİTKİ GEZİMİZDE BÖCEK KAÇAKÇILARI

18 - 22 Haziran 2011 tarihlerinde Dağ horozu , Laz güzelesmeri kelebeği ve bitki türleri görmek için Murat Bozdoğan ,Serdar Aslan ve ben Rize İkizdere ,Erzurum İspir ve Yusufeli'ne kısa bir gözlem gezisi yaptık.Bu gezide Of'tan Ümit Öztürk arkadaşımız da ilk gün bizlerle birlikteydi. Ümit aynı zamanda o bölgenin Alan Rehberi (Kılavuzu).
Tüm hedeflerimize ve fazlasına ulaştıktan sonra son gün İkizdere yolunda ormana ötücü aramak için gitmeye karar verdik.


Yaklaşınca hırpani yabancı bir adamın gezindiğini gördük.Arabayı bıraktık tam ormana gireceğimiz sırada iki yabancı daha ormanda belirdi.Biz ilerlemeye başladık. O sırada Murat'ın dikkatini koca koca taşların ters çevrilmiş olması çekti. Dikkat edince nerdeyse bütün taşlar ters yüz olmuştu.Böcek ,sürüngen ,çiyan vb. şeyler aradıklarını anladık. Orman içinde devam ettik fakat ben fazlasıyla ürkmüştüm. O sırada iki kişi bize doğru geldi. Murat ne yaptıklarını sordu.Adamlar İngilizce de pek bilmiyorlardı. Ellerinde büyük pet yabancı bira şişesi çalkalamışlar hafif köpürmüştü ancak suyu çamur gibiydi.,
Trekking yapmaya geldiklerini söyleyince biz hemen yalan söylediklerini anladık.. Biraz daha yola devam edince bir kamyonetin park ettiğini gördük.Plakaya çaktırmadan bakarken arabanın oradan bir adam daha ormandan çıktı. Minibüs Çek plakalıydı. Yaklaşık 5-6 kişiyi görmüştük. Ben epey endişelendim. Yasal olmayan işler yapanların kendilerine göre tedbirleri olacağını düşündüm.


Plakayı hafızama kaydettim H.K 1.-.7. Zar zorMurat ve Serdar'ı oradan ayrılmaya ikna ettim.
Arabaya döner dönmez Jandarmayı aramaya karar verdik. Bir kez de Ümit'i haberdar edelim dedik.Serdar Hoca da arabanın arkadan fotoğrafını çekmiş. Ümit'i aradık. Zaten Alan kılavuzu olarak bölgeyi bildiğinden Ümit hemen Jandarmaya haber verdi.Biz aşağıya İkizdere istikametine inerken Jandarma iki araçla yukarıya doğru yanımızdan geçti. Ertesi gün adamları bulamadıklarını öğrendik.

Ancak Ümit bununla kalmayıp ,tüm konuşmalarımızı dikkate alarak , bütün sınır kapılarına ,komşu karakollara her yere haber bırakmış sağolsun. Eve gidince Serdar'ın çektiği fotoğrafı da Ümit'e gönderdik. O da yerine ulaşmış.
Aramızdaki konuşmalarda, sadece ana yola çıktığımızda yolda adamların oradan hemen ayrılıp ayrılmayacağını kontrol etmek için keşke orada bekleseydik diye düşündük ancak bugün bize ulaşan linkteki haber bizleri çok sevindirdi.


Tarih 13 Temmuz 2011, yaklaşık bir ay sonra:
Çekler 6 kişi , Kapıkulede 6014 böcek ile yakalanmış. Mali tutarı 500 000tl olan bir kaçakcılık daha da önemlisi doğa kaçakçılığı ortaya çıktı.Haber linki aşağıda. Şu an çok sevinçliyiz.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18241880.asp?gid=381


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.