Instagram

KARELERİMİZ KIRKLARELİ 'DE - ERKEN DÖNEM

2004 Yılında DD tarafından başlatılmış olan Türkiye'nin Üreyen Kuş Atlası projesinde Kurtköy'de bir kare seçmiştim. Şantiyemize yakın. Projeyi Yavuz ile yapıyorduk . Fakat DD o projeyi yürütemedi . Yıl 2016 Türkiye'nin Üreyen Kuş Atlası çalışması bu defa WWF derneği çatısı altında daha azimle yürütülmeye başladı . 2016 yılındayız ve Türkiye'nin kuşlarla ilgili yaygın veya üreyen kuşların belirleneceği bir atlas çalışmasının olmaması üzücü . Kuş Gözleminin bizlere verdiği keyfi mutlaka onlar için olumlu yönde geri döndürmemiz gereğine inanıyorum . Bu inançla Projeye sonuna dek yardımcı olmak adına İhsan Eroğlu ve Canan Atay ile görüşerek bir takım kurduk . Projenin başarısı kuş çalışmalarının önünnün açılacağını takım olarak düşünüyor ve hayal ediyoruz .


Teklif edilen 50x50 kareler içinden Kırklareli karesini seçtik . İçinde iki ayrı 10x10 kare belirledik. Bu işlemler proje yürütücüleri tarafından bizlere bildirilen bir yöntem . Bu yöntem her yerde aynı şekilde uygulanıyor . Onluk karelerde yükselti farkı , habitat değişikliği ,kıyı ,dere gibi değişik alanları hedeflemek gerekiyor . Kırklareli de büyük farklar bulmak zorluyor. Tarım alanları , çalılık ,orman ,Gölet , dere gibi kesimleri öne çıkaran kareleri seçiyoruz .Bir geceKırklareli de konaklayacağız. Cumartesi sabah 04:00 gibi yola çıkıyoruz. Planlarımız hazır . 07:30 da karemizin içindeyiz. Bu kare Kırklareli Baraj Gölü yakında . Hava güzel ve keyifliyiz. Kuşlar ötüyor yuva kurmak için eş arıyor her yerde . Nisan sonu çiçekleri etrafımızda ,kelebekler henüz az . Baharın ayak sesleri geliyor . Bir onluk karede 4 ayrı rotada 1 saatlik yürüyüş ve gözlemler yapacağız . Sonra da diğer 10 luk kareye Kofçaz'a ,ormana derelere geçeçeceğiz . İki günde rahat bir çalışmayla bitirebileceğimizi planladık. Üçümüz de çalıştığımız için hafta sonunu tercih ettik. 23 - 24 Nisan 2016.


Sohbetli ,piknikli ilk günü tamamlıyoruz . İki ayrı 10 luk karede ikişerden 4 saatlik gözlemlerimizi tamamladık. Tabi üreme dönemindeki öküzlerin böğürtüsünü Ayı zannederek Canan ile koşmalarımız Kocayazı'dan kalan bir hatıra . Trakyanın baharı kelebekleri , çiçekleri önümüze serince onlardan da vazgeçemedik. Şakayıklar , Orkideler.. Yarın da aynen devam ederek erken dönemi bir kerede bitirip Istanbul'a yola çıkacağız. Son noktayı dönüş yolu üzerine düşen tarım alanından seçerek saat 16:00 gibi çalışmamızı bitiriyoruz .


Türlerimizden daha önceki serbest gözlemlerimden hatırladığımKızıl Başlı Örümcekkuşunun halen oralarda ötüyor olması beni mutlandırdı. Tarla Çintesi Kızıl sırtlı Örümcek kuşu ,İspinoz , Florya , Bülbül ,Ak Gerdanlı Ötleğen ,Büyük Baştankara , İbibik ,Söğüt serçeleri , Bahçe Çintesi ,Ak yanaklı Baştankara , Saka ,Orman Toygarı , Karatavuk ,Çıvgın ,Üveyik , Ökse Ardıcı ,Kirazkuşu , Tepeli Toygar , Guguk , Maskeli Ötleğen üreyeceğini umut ettiğimiz türlerden . Benekli Bülbülümüz , Ak ve Sarı kuyruksallayanlar ile çalışmamızı bitirdik. Kuş fotoğraflarını daha çok İhsan çektiği için bende pek yok. Aynı karelerin Geç Dönem çalışmasını projeye göre , Haziran ayında yapacağız. (Foto: Kızıl başlı Örümcekkuşu)


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.