Instagram

MANTARLAR SİZE TOPRAĞI ANLATIR

Istanbul'da deneyimli mantar avcıları ile tanıştım. Henüz face de değildim. O nedenle kavgalı gürültülü bir mantar Yahoo grubu vardı. Orada yeni arkadaşlar edinerek bir gruba katıldım. Gerçekten harika bir mantar turu gerçekleştirdik! Mantar mevsimi dışındaydık . Yine de 10 tür mantar bulduk. Hatta topladığımız Cantherullusları bir arkadaşımız akşam yemeği için götürdü. Gencer ve Ersin beylere bu bilgi dolu gezi için teşekkür ederim.


O ara gece yarılarına kadar Mantar listeleri üzerinde çalışıyordum. Excell de çalıştığım tablolara ; zehirli zehirsiz ve yenilir olduğuna göre , bulunduğu yere göre gibi kategorilere ayırıp renklendiriyordum. Henüz hiç Türkiye mantar kitabı yoktu. Jilber'in kitabı daha sonra ,2012 de basıldı . Cep kitabı da ondan biraz önce . O nedenle gördüğüm mantarları Jilber'in ve dğer arkadaşların anlattıklarını , Roger Phillips 'in ve diğer cep kitabımla değerlendirip çalışıyordum. O zaman 30 aile belirlemişim . Jilber'in kitabı basılınca ailelerin 38 olduğunu gördüm.


Bugün halen mantarları doğada olduğum zamanlar gözümden kaçırmamaya çalışıyorum . En azından zamanla unuttuklarım olsa da kitap yardımıma koşuyor . Mantarlar alemi ile toprağı daha iyi kavradım diyebilirim. Son derece etkilendiğim canlılar. Bütün Kıtalarda gözle görülemeyen bir zenginlik ayağımızın altında Misellerden sözediyorum . Yeraltı ağaçlarından.. Kilometrelerce uzayıp giden dallar ve birbirine kucak açan ağaçlar ! Yerini bulduğunda çeşit çeşit meyvalar vermesi kendi yaşamına bir çağrı. Bu meyvalar ; Mantarlar ! Tohumlarını dağıtmaya , yaşamını sürdürmeye çalışıyor.


Mantarlar soylarını devam ettirmek için spor üretir. Sporlar tohumlarıdır. 8-10 mikron büyüklüğündedir. Kimi mantar türleri günde bir trilyonun üzerinde spor üretebilir. Sporlar buzulların altında binlerce yıl bozulmadan kalabilir, atmosferin en üst tabakalarında bile yaşayabilirler. Onları üreten ana yapı ise Misellerdir. Miseller de adeta yerin altında bir ağaç gibidirler. Miseller mm. nin 1/200 kalınlığında gözle görülemeyecek kadar incedir. 1 m3 orman toprağında 400 000 km. misel bulunabileceği belirtilir . Nerdeyse Ay ile Dünya arasındaki uzaklık kadar!


(devam edecek.)

Kaynak : Türkiye'nin Mantarları I , Jilber Barutçiyan





www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.