Instagram

İYİ Kİ PERU !

Gitmek istediğim tur dolmayınca , ben de yapılması kesinleşmiş Peru turuna geçtim. Peru turunu daha önce de incelemiştim . Detayları yazılmasa da zorlu bir gözlem gezisi olacaktı . And Dağlarından, 4300m. lerden ; Amazon ' a360 m.lere 18 günlük uzun bir geziydi . Daha önce en fazla 3400 m. ye çıkmıştım . Neyse karar vermiştim artık! 500 türden fazla kuş görme olasılığı ve de merak ettiğim özel türler .

Sunbittern - Güneşli Balaban , Cock of the Rock - Kızıl Horoz , Hoatzin , Curassow , Macaw lar ,Antbird ler , Quetzal ler ,Trumpeter ,Guan lar , Blue throated Piping - Guan ki Hassas kategoride ...Lir kuyruklu Çobanaldatan ( Lyre tailed Nightjar ) , Esmer Düdükçün ( Solitary Sandpiper ), Dünyada tehlike altında olan Çayır Koşarı ( Buff breasted Sandpiper )ve hatta ülkemde iki kez kaçırdığım Çizgili Kumkuşu ( Pectoral Sandpiper ) olasılıkları . Peru'nun bu kesiminde endemik kuş türler az sayıda . Kuzeyde ise belki 200 endemik tür var. Henüz Güney Amerikada görmediğim tür çok fazla . O nedenle" And Dağlarından Amazon'a" beni daha fazla çeken bir tur . Hangi kelebekleri görürüm diye biraz bakmıştım bakmasına da yine de kendimi fazla hazırlamamıştım. Yağmurlu havalar olursa ? Ayrıca Kuşların yanında bir büyük bonus var : Machu Picchu !

Gezinin her safhasıiyi ki gelmişim buraya dedirtecek şaşırtıcı sayıda doğa zenginliklerle iledoluydu . Cusco , bir mühendislik harikası Machu Picchu ile başlı başına bir alem olsa da , Manu deyince bir duracaksınız. Dünyanın en zengin kuş gözlem alanı olarak adı zaten kayıtlara geçmekle birlikte ,okumak başka , yaşamak başkaymış dedirtecek bir zenginlikten söz ediyorum.

Adı üzerinde " Cloud Forest " . Onların dilinde " Selva ".Sabahları And Dağları bulutlar içinde . Sonra gün yavaş yavaş açılıyor . Her sabah 5:30 da kahvaltıda , saat 06:00 da arazideyiz .And Dağlarında Cusco cıvarında yollar asfalt , Manu da toprak . Doğal yapıyı bozmamak için ellerinden geleni yapmışlar . Nerdeyse bir yanı uçurum gibi toprak yollar . En büyük tehlike de toprak kayması . Çok şükür ki harika bir şöförümüz vardı .And Dağlarında havanın size yardım etmesi çok önemli . Yine kuş var fakat bulutlar kalkıp da güneş açarsa ; dile benden ne dilersin şeklinde yer gök doğa ! 100m. yürüyüp bir pencere seçtiğimizde 100m. önceki kuşu gördüğümüz , ya bir kez ya da hiçtir .Yoldaki kelebekler de cabası .. Çok değişik Palmiye türleri , Bambu ormanları , dev yaşlı Redwood yani Sekoya ağaçları , yol kenarlarındaki kayalardan sarkansakallı likenler , her çeşit ilginç güveler , yollarda tırtıllar , mantisler , zamanı oldukça geçmiş veya tamamiyle meyvaya durmuş ağaçlar , dallar meyva dolu.. çeşit çeşit çiçekler . Nereye bakacağını şaşırmış ben.. Haydi bakalım oku DOĞAyı diyorum içimden, alfabe uzun ve zor.. Ömür yetmez .


PERU nam-ı diğer "Bolluk Ülkesi " . Çeviri anlamı tam olarak "Bolluk Ülkesi" ve sonuna dek doğru . En büyük zenginlik kaynağı Doğa olmakla birlikte , onlar için Altın . İspanyol'lara kaptırdıkları altın! Köylerdeki halk ve çocuklar yoksul olsa da çok onurlu insanlar . Çocuklar biz geçerken sessizleşip yüzümüze bakmadan dönüyorlar arkalarını . Zaten tüm Peru nufüsu yaklaşık 30 milyon. Güney Amerikanın üçüncü büyük ülkesi . Ünlü soprano İmma Sumack ında ülkesi !

Bu turda Peru'nun Güneyinde Andlardan Amazon'a ineceğiz .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.