Instagram

MERZOUGA - ÇÖL SERÇESİ - SAHARA DESERT - KASBAH SAİD - CAFE YASMİNA - RİSSANİ

Fas turu mükemmeldi. Yorucu evet ! Güzel yanıdeğişken habitatlarda uzun yolculuklar var işin içinde . Bununla birlikte türler çılgın ! Merzouga Dünyada Kuş gözlemi için gidilmesi gereken yüz alandan biri . Gerçek bir çöl , büyük kumullar , ayrıca yarı bitkili taş çölleri ile benzersiz bir yer . Gökkubbe gece kandilleriyle ayrı bir şölen . Burada iki gece Auberge Kasbah Derkaoua Oasis de Said'in yerinde kalacağız .Cezayir sınırına yakınız ve Sahra çölünün Doğu ucundayız .


Çölle ilgili ilk deneyimim olacak . Erg Chebbi ' nin yer yer palmiye ağaçları , çalı kümeleri taşlık alanlar , kızıl büyük kumullar .. Bütün bunlar bize öyle türler getirdi ki inanılmaz ! Burada çok rahat 9 tür Toygarı görmek mümkün. Çöl Toygarı , Tekla Toygarı , Bar tailed Lark -Küçük Çöl Toygarı ,Temmick's Lark - Çöl Kulaklı Toygarı , Thick billed Larks - Kalın Gagalı Toygarlar; Lesser short Toed Lark - Çorak Toygarı ve diğerleri . Ancak benim buradaki hedefim Greater Hoope Lark - İbibik Toygarı ! Çok rahat da izliyorum . Kuyrukkakanlar da burada tabi .. Çöl Kuyrukkakanı ! Soner'in sayesinde Ülkemde Karasu 'da gördüğüm bu kuş , burada her yerde . Her şey tam da istediğim gibi . Ülkemde bir kez gördüğüm kuşu burada defalarca görmekten daha güzel ne olabilir ki!


Çöl Serçeleri akasyalar üzerinde . Yuvaları da var . Bir çift şansımıza ! Tabi Afrika Çöl Ötleğeni ! Burada küçük çalı ve otlarda besleniyorlar . Ve de Warbler lar . Ama en güzelleri Tristram's Warbler , Dartford Warbler ! Tristam Warbler i tamarisk üzerinde gördük .

Merzouga' da yaklaşık 150 tür kuş kayıt altına alınmış . Sahra çölünün ucundaki bu zenginliğe şahit olmak kadar heyecan verici bir deneyim olabilir mi?

Burada sadece soyu tehlike altında olan Houbara Toylarını görmedik . Eğer onun peşine düşşeydik zamanımız yetmeyecekti diğer kuşlara . Hubara Toy kuşu zenginlerin ciplerle peşine düştüğü bir tür olunca tehdit altına girmiş .


Merzouga'yı meşhur kılan bir diğer özellik ise bu alanda Kasım ile Mayıs arasında yer alan Srij gölü .Dayet Lac de Srij ..Yaz ördeklerinin , Flamingoların ,Angıtların uğradığı özel bir alana dönüşüyor bu aylarda .


Cafe Yasmina nerdeyse çölde bir vaha gibi kuşları ağırlıyor , bizleri de ..Ak tepeli Kuyrukkakanlar buradan ayrılmazlar nerdeyse . Çöl serçeleri son zamanlara dek burada buluşuyormış..Etraftaki kısa otladan ,küçük ağaççıklardan tohumlarla besleniyorlar. Ak tepeli ise akrepleri hiç affetmiyor , Mourning Kuyrukkakanı ise adeta bir karınca yiyen . İbibik Toygarı bulduğu salyangozları havalanıp aşağıya atarak kırıp beslenmelerini sürdürüyor . Çöl Ötleğenleri ve diğer ötleğenler Kuyrukkakanları izleyerek onları kendilerine adeta nöbetçi seçiyor . Onlarla aynı çalıda olmaktan güven duyuyorlar nedense . Bütün bu kuşlar buradaki seçme , az miktardaçalı ve otlar ile ağaççıkları paylaşıyorlar sakince birbirlerine sataşmadan .. Gözlemlerimde gördüğüm bu tablo çölün aslında yokluk değil varlık sergilediği oldu .

Akşama doğru Rissani 'ye Barbary Falcon peşineve oradan Pharaoh Eagle - Owl bulmaya gittik . Hava tam kararırken üzerimizden fakat alçaktan uçarak kendini gösterdi .


İki ayrı 4x4 le Merzougayı akşama dek gezdik. Başka bir araçla bu turu yapamazdık . Develerle tabi neden olmasın ! Öğle yemeğimizi Cafe Yasmina da yedik. Burada çöl safarisi yapanları develeri ve kuşları izleyerek epey zaman geçirdik . Baykuşumuzu da gördükten sonraakşamı yine tadına doyum olmaz lezette bir akşam yemeği ve arkasından liste çalışmamızla bitirdik .

Sabah erkenden kalktığımızda arkadaki su birikintisini hemen kontrol ettik . Bir Moussier's Redstratbize dakikalarca poz verdi .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.