Instagram

GÜN BATIMI ÇÖLDEYİZ - BÜYÜK KIZILCA KUYRUKKAKAN VE DUPONT'S TOYGARI

Otelimiz ve yemekler atmosfer herşey çok güzeldi . İyice dinlenmiş olarak erkenden kalktık. Bugün önce arazi sonra kahvaltı yapacağız. İnanıyorum ki kahvaltıya nefis türler görmüş olarak oturacağız ! Sabah hedef türümüz Dupont's Lark . Dupontun Toygarıadeta özlemim, tüm diğer toygarlar gibi .. Zaten en çok onlar için burada değilmiyim ?


Aracımıza bindik hemen yakında toprak bir yolda indik . Teleskobumu sırtladım . Çok özel bir habitattayız . Rehberimiz Peter, Dupont toygarının habitatındayız alarmını verdi . Herkes yayıldı her yeri döne döne tarıyoruz . Biraz Peter' e takıldıktan sonra ,kendi kendime güneşe göre hesaplar yapmaya çalışıyorum. Şu bir gerçek ki sabahın ilk ışıklarının vurduğu yerlerde aramak gerek . Tam da ışığı takib edip tararken inanılmaz bir olaya şahit oluyorum . Kuşun bir Kuyrukkakan olduğunu anlamakla birlikte türü konusunda emin olamıyorum . Acaba kuşmuydu diye düşünmekten de kendimi alamıyordum . Göğüsleri tamamen bembeyaz parlayan iki kuş . Biri resmen yukarıya havalanıp yumuşak bir yarım daire çiziyor tekrar ikinci yarım daire için havalanıp üçüncü yarım daireye başlıyordu . Oldukça büyük bir kuştu . Hemen gözlemin ardından Peter'a kuşu tekrar bulup göstermeye çalıştım. Bu arada kuş netleşti . Büyük Kızılca Kuyrukkakan ! Oenanthe mousta ! Davranışı acaba kur davranışımıydı ? Bu konu öylece kaldı . Araziye tekrar dağıldık . Çöl Kulaklı Toygar (Temminck's Lark) , Çorak Toygarı (Lesser short toed Lark) gibi türlerde listemize dahil oluyordu . Ancak o kadar yer değiştirdik , dolandık Dupont's yok . Bayağı heyecanlanmaya başladım . Herkes fıldır fıldır arıyor kuşu ama yok . Bir ara Peter 'in yanında teleskobumla tarıyordum . Aniden bir kafa otların arasından yükselip görüntüme girdi . Arkadan bir kafa daha yükseldi . Peter'a dedim ki "ses çal !ses çal ! Burada ! "Dupont's Lark kafa ve boynundan çok kolay ayırdedilebilen bir toygar . Böylece onu bulduk . Peter ve diğer tüm gruptakiler tek tek gelip teşekkür ettiler . Güzel bir kahvaltıyı hak etmiştik sonunda! Çok da acıkmıştık!


Kahvaltıdan sonra toparlandık . Legionnaire 's Tunnel dan geçip Sahara Desert e gideceğiz . Tam Tünelin orada nefis iki Tavşancıl ve yuva kuran bir Gökardıç kaydımıza girdi . Devamı Ak kuyruklu Kuyrukkakan (White tailed Wheatear ) ; Karasırtlı Kuyrukkakan (Mourning Wheatear) ve ilkTaçlı Kızılkuyruk ( Moussier's Redstart ) ile devam etti .

Karanlık çökmeye başlamıştı. Peter , bize çok uzakta bir ışık gösterdi. Kalacağımız otel o ışıkmış. Işığa ulaşmamız nerdeyse 1 saatten fazla sürdü. Yol yerine farlar bazı izleri aydınlatıyordu. Herhalde boş çölde ilerliyorduk . Gece denizde teknede giderken , yöneldiğimizfenere nasıl gidiyorsak sanki aynen öyle yol alıyorduk. Sabah gözlem için dolanmaya başladığımızda çölün ortasında , küçük bir vahada bir konaklama mekanında olduğumuzu gördük. Aslında nefis odaları ve yemekleri olan bir otel . Kasbah ,otel anlamında. Nefis Fas yemekleri tajine dedikleri meyvalarla pişirdikleri et yemekleri ,kuskus, gördüğümüz güzel türlerin heyecanı , listemiz herşey harika gidiyordu ..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.