Instagram

SERRA DOS TUCANOS LODGE VE TAM TAM SESLİ CANE TOAD ,KELEBEKLER ,SOPA BÖCEĞİ ,TEGU , ÇİÇEKLER

Serra dos Tucanos tipik bir Brezilya evi veya çiftliği. Bahçe ormana yaslanıyor. Arasında çit yok. Arazisi belki de ormanda devam ediyor. Bugün bahçeden ormana giden patikalarda kuş gözlemi yapacağız. Öğle yemeğini burada yiyip serbest zaman kuş gözlemi yapacağız. İstersek tekrar bu sabah yürüdüğümüz patikalara tekrar gider ve değişik tür arayabiliriz. Program böyle ve iyiki böyle. Çünkü her sabah aklımız burada kalarak yola çıkıyoruz. Hemen hemen her tür bu bahçeye uğruyor. Hiçbir yere de gitmeseniz serilip yiyip içip rahatça kuş gözleyebilirsiniz. Tamamiyle keyif!

İşte bugün yapacağım da keyif , aynen diğer arkadaşlar gibi! Gelsin kuşlar! Nasıl renkli nasıl güzeller! Çeşitte sorun yok! Ayrıca günlük turlarımızda onları görünce tanımamız da kolaylaşıyor. Bahçe aslında bir alıştırma benim için bir okul. Bazılarının fotoğraflarını paylaşacağım.

Burada aşçımız ve yardımcıları hanım . Son derece neşeli insanlar. Sohbetler edip şarkılar söyleyerek bize yemeklerimizi ,içeceklerimizi hep güleryüzle ve son derece samimi sunuyorlar. Bu her zaman böyle oldu. Açıkçası hayran kaldım. Brezilya mutfağından taze taze her gün lezzetli yemekler yedik. Bol bol kahvelerini içtik. Akşamları da Caiprinha . Aslı Cachaça olan içki ve limon ile yapılan bir kokteyl. İnce bir dilim zencefil ve lime ile de sunulanı ve en meşhuru Caipirinha. Taze ve yumuşak içimi var.Çeşitli meyva suları ile yapılanı ise Batida .ArtıkIstanbul'da bile Cachaça bulunuyor.Şöförümüz Aldo zaten bu kompleks içindeki ayrı bir binada ailesiyle yaşıyor. Rehberimiz Andy ,eşi Christina ve tatlı kızı Olivia ile peyzaj ile ayrılmış daha ilerde bir evde köpekleriyle yaşıyorlar.

Bahçedeki ve terasdaki feederlar a gelen kuşlardan başka ,çevre ormandaki ağaçlara da gelmeyen kuş yok! Bahçeye uğramayan bir çok türü de dürbün ve teleskoplarla rahatça izlemek mümkün. Trogonlar ,Motmot , Ağaçkakanlar ve üzerimizden geçen göç güzelleri yırtıcılar. Kuşda Sıkıntı yok yani!


Ayrıca bahçede kocaman timsah gibi bir kertenkele dolaşıyor. Dev Kertenkele Black and White Tegu ! Ben Lodge'nin arka bahçesinde dolaşırken derenin kenarına inen bir koca kuyruk gördüm. İlk aklıma timsah geldi tabi. Aman tanrım ben burada öyle dolaşıyorum , timsahların farkında değilim . Ürperdim biraz . Hemen Andy'e gittim. Bahçede Timsah var sanırım dedim. Andy Tegu var dedi.Hemen Anitaile Teguyu aramaya gittik. Bulamadık . Diğer arkadaşlarla Anita arka bahçeden ileriye dere kıyısında onu aramaya başladılar. Terasta gözlem yaparken ,önümüzdeki yeşil çayırda bizim Tegu ortaya çıktı . Hemen diğer arkadaşlara haber verdik. Grubumuzda kuşa gittiklerinde gördükleri memelilerin ve diğer amfibilerin de listesini yapan üç kişi vardı. Capybara örneğin hedef türlerdendi. Yanlarında getirdikleri memeli , amfibi ve diğer kitaplarını karıştırarak Tegu lara baktık.Neyse Tegu'yu da görmek kısmet oldu.


House Gekolar var .Acayip bir kirpi var; Hairy dwarf Porcupine. Bir de Cane Toad denen bir çeşit kurbağa. Öyle böyle değil . Akşam olunca yerli tamtamı haltetmiş . İnliyor ortalık. Ben doğrusu önce yakınımızda orman içinde yaşayan kabileler falan var zannettim :) Sabah kalkınca mızraklarıyla yerliler bahçede mesela! Neyse hemen sormadım iyiki. Olay üç gece sonra aydınlandı. Kanadalı arkadaş kurbağayı bulmaya çıktı fenerle, biz de katıldık tabi. Durum çözüldü anlayacağınız.


İngiliz Phillip ve eşi Viviende benim gibi kelebekçi çıktı. Çok güzel kelebekler ziyaretimize ,bahçemize yüzme havuzunun yanına her yere geldiler. Common Redring kelebeği , fotosu yok ama muhteşemdi.

Herşey güzel fakat öyle türler var ki onları bu tropik ormanın orman altı döküntüsünden bulup çıkarmak sebat istiyor. Sanırsınız ki toprağa dökülmüş yaprakların altından yılan geçiyor veya bir fare var. Örneğin Pittalar böcek için bu ölü yaprak katmanının altına bir dalıyor git git çıkmak bilmiyor .Zavallı Andy bir buluyor bir kaybediyor. Herkes gördü mü diyor? Mutsuz sesler yükseliyor. Haydi baştan! Orman altına dalan kuş kolay çıkmıyor ortaya. İşte zorluk bu kadar anlayacağınız.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.