Instagram

JARDIN DE LOS PICAFLORES - HUMMINGBIRD ( NEKTAR KUŞLARI ) BAHÇESİ ve RUFOUS HORNERO

Yolda değişik kumrular görüyoruz. Bunlar Eared Dove ..Bir Rufous Hornero kaldırım kenarında dolanıyor. Çok tipik de yuvaları var . Sonunda Hummingbird ( Sinekkuşu , Nektarkuşu ) Bahçesine vardık. Bahçenin iyi bir sahibesi var. Evinin bahçesi ,Nektarkuşlarını davet eden her türlü ağaç ve çiçeklerle bezenmiş . Ayrıca Kumrulara ve diğer kuşlara da yem veriyor. Yine her yere Hummingbirdler için Feeder 'lar asmış. Sonuç süper!

Yerde Saffron yellow Finces var ,dalda ViolaceousEuphonia. Birden Black throated Mango erkeği beliriyor. Kuyruğu açılınca kenarlarındaki kırmızı renkli tüyler beliriyor. Karşısında Versicolored Emerald ile feederda karşılıklı besleniyorlar.Bazı Nektarkuşu türlerinde kuyruk açılımı ve renkleri ayırdedici özellikler . Bazılarında ise tanım için uğraşmaya gerek yok. Swallow tailed Hummingbird gibi :) Black Throated Mango'nun dişisi de çok etkileyici ,nadir güzel dişi kuşlardan biri de o! Planalto Hermit in nefis kuyruk hareketleriyle beslenme gösterisi de bir alem!

İlk gördüğüm Nektarkuşu Anna's Hummingbird idi. Kanada B. C. de Jane'lerin bahçesindeki feedera gelmişti. Şaşkınlığımı ve hayranlığımı bugün gibi hatırlıyorum. Şık , zarif, güçlü ve dünyadaki en tatlı besinlerle besleniyorlar.Brezilya'da ise onlara iyice alışmıştım, ta ki Frilled Coquette i görene dek! Nektar kuşlarından da küçük , uçarken ilk bakışta güve de diyebilirsiniz . Fakat ilgisi yok tabi! Bu aileyi araştırıp öğrendikçe mucizevi yapıları insanı daha da hayretler içinde bırakıyor. Daha doğrusu ben kalabalık olmaları dahil her özelliklerine hayran kaldım. Bu aileyi Sinekkuşlarıolarak da dilimize çevrilebiliyor. Çünkü uçuşları da bir sineği andırıyor.


Trochilidae familyasından olan Hummingbirdler 339 tür. Dünyada Tyrant Flycatchers ( 420 tür )dan sonra en kalabalık ikinci aile . Belkide Papağan türleri ( 350 )sayısına yetişmişlerdir.Kumru ve Güvercinler ise 321 tür. Kesin olarak Dünyada ilk 4en kalabalık kuş ailesi içinde yer alıyorlar.Amerika kıtasına özgü bir kuş ailesi. Uçarken kanatlarından gelen vızıltı şeklindeki sesten dolayı Hummingbird denmiş . Kanatlardan çıkan ses gerçekten benim bile hafızama yerleşebilen tipik bir ses.

Müthiş pırıltılı ve renkli kuşlar . Gökyüzünün Mücevherleri denilmesi hiç boşuna değil. Yanar döner ışıklı renkleri sadece pigmentlerinden gelmiyor. Tüylerin üst tabakalarında prizma şeklinde hücreler var. Her hareketinde bu hücrelere yansıyarak kırılan ışıklarla, birden kırmızı veya yemyeşil veya mor oluveriyorlar. Renklerini tam olarak söylemek bana zor geliyor doğrusu.. Pigmentlerin ve ışığı kıran hücrelerin birlikte yarattıkları bir renk kompozisyonu renklerini belirliyor. Türlerine göre saniyede 80 kez kanat çırpanı var. Giant Hummingbird gibi saniyede sadece 15 kez kanat çırpanı da.. Yüksek bir metabolizmaya sahipler . Dakikada 1260 kez kalbleri atıyor. Durduklarında bu sayı düşüyor . Bol şekerli beslenmeleri sonucu yüksek metabolizmaları , Ruby -Throated Hummingbird gibi bir türün 800km. lik Meksika körfezini hiç durmadan geçmesini sağlıyor. Göçe başlamadan kuş, ağırlığının iki katına çıkacak kadar besleniyor. Nerden baksanız mucize kuşlar bunlar!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.