Instagram

SOMENOS MARSH - OPEN AIR CLASSROOM DUNCAN

Bu Derek Marwin 'in Duncan da doğa koruma hikayesi . Benim İzmit Körfezi hikayeme benzer yönleri çok . En büyük ve en önemli farkı ; burada insanlar çok kolay böyle bir olayda kenetleniyor . Bütçe çalışmalarında kesinlikle güven sorunu yok . Jane önceden kendisi ile görüşüp benden söz etmiş ve randevu istemiş iyi ki ! Jane inanılmazdır!


Halen Emekli Derek , benzinini kendi koyduğu aracıyla alanların gözetimini ve sayımını yapıyor . Kanada da da emekli olarak yaşamak kolay değil . Hele petrol ülkesinde benzinin fiyatının bizdeki kadar olduğunu düşünürsek . Bu nedenle de Derek 'i kendi aracımıza alarak birlikte çevre sulak alanlara gittik . Somenos bataklığı gezimizi sona sakladık . Süper bir kuş gözlemci ile birlikteydik . Alanları ve nerede ne göreceğini çok iyi bilen , son derece deneyimli ,azimli biri . Alan için mücadele ederken en büyük sıkıntısı yol kenarındaki tapulu sazlık alanlar olmuş . İnşaat yapmak istemişler vb. gibi bir çok sorun . Sorunlar, çözümler,mücadele .. Derek'in neyi başardığı bu uzun yolda nasıl günler geçirdiğini dinlerken herhalde en iyi ben anlayabilirdim . Burada ona en büyük destek ayrıca yasaların gücü.


Alandaki yapılar katılan gözlemcilerin bütçeleriyle olmuş . Bu çok iyi kotarılmış bir çalışma hayran kaldım.Ahşap iskele taban elemanlarını ilk yaptırdığında çürümeler olduğunu , sonra talaşla doğaya duyarlı özel bir karışım ile elde edilen ve çürümeyen bir malzeme ile devam etmişler . Bu bütçe de üzerinde isimleri basılan duyarlı gözlemciler tarafından sağlanmış . Derek'e de en sevdiği köşeyi armağan etmişler .

Bir diğer başarısı da verdiği isim : Open Air Classroom - Açık hava dersliği . Levhaları da ekleyerek okulların periyodik olarak doğayı inceledikleri bir derslik olarak algılatmış . Son derece verimli geri dönüşler getirmiş bu çalışma . Yorgun , mütevazi , halen yeni çözümler ve yapılması gerekenlerin listesi aklında ve ifadesinde .. dolu dolu bir öğleden sonra geçirdik .

Buraya sonra Jane ile yine geldik . Jane de olayları anlattı . Chemeanus ile Duncan, oturdukları yerler komşu zaten..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.