Instagram

AND AĞAÇKAKANI (ANDEAN FLICKER) !! KOCA MEKE (GIANT COOT) !! LAUCA !!!

Lauca Ulusal Parkında sabah, mükemmeldi. Buzlu altiplano bataklıkları kelimenin tam anlamıyla nefes kesiciydi! Flamingo noktalı göller , ufukta yükselen karla kaplı volkanlarla sözcükleri yetersiz kılıyordu. Önce Douglas , Peter ve ben yükselti kontrolu yaptık. 4700m. de karar kıldık. Herkes çok rahattı , Steve' in çabaları sonuç vermişti. (Fotoğraf: Lauca N. P.)

Güne Koca Mekelerle (Giant Coot) başlıyoruz. Sabah banyolarını yapıyorlar. And Martıları üreme giysisinde . Steve daha iyi bir görüş için yeni bir nokta seçiyor . Bu noktadan üç tür Flamingoyu karşılaştırmalı çalışıyoruz. Erişkin olarak karşılaştırırsak, And Flamingosu , görece diğerlerinden daha büyük , kanat ucunda geniş siyah ve daha büyük siyah gaga ile kolaylıkla diğerlerinden ayrılabilmesini sağlıyor. Diğer iki Flamingo türümüz , Şili Flamingosu (Chilean Flamingo) ve Puna Flamingosu (James's Flamingo). Uzun süre teleskoplarla Flamingoları çalışıyor ve diğer türlere bakıyoruz. " Tüyden yapılmıştı gövdesi , kanatları taç yapraklardı, uçan bir güldü, güzelliğe doğru salınan..." Pablo Neruda

Özetle söz edersek ;
Andean Silvery grebe (İnca Batağanı) , Puna Ibis (Puna Aynağı) , Puna Teal (Puna Ördeği) , Andean Duck (And Ördeği), Puna Miner (Puna Madencisi), Andean Flicker (And Ağaçkakanı), Glacier Finch (Ak Kanatlı Duica İspinozu), Ash breasted Sierra Finch (Gri göğüslü And İspinozu) , Puna Plover (Puna Cılıbıtı) , Bright rumped Yellow Finched (Sarı sokumlu Kanarya İspinozu).
Yakışıklı And Ağaçkakanı (Andean Flicker) , ağaç olmayan bu alanda , yerlerde dolaşıyor , yerden besleniyor , yol şevinde kazarak yuvalar açıyor. Benim için büyük bir deneyimdi. Altiplano habitatında yaşam bulan bir Ağaçkakangil ! Besine en fazla gerek olacağı üreme ve yavru büyütme sürecini burada geçiriyor ve geçirecek. (And Ağaçkakanların yuvaları)



Bir kaç dakika DağTavşanıyla oyalandık. Tür sayısı olarak az sayıda ,yeterli zamanımızın olduğu, rahat , sohbetli gözlem , Ulusal Parkın ortasındaki tek yerleşim Parinacota da sona erdi. Tipik bir Şili Köyü . Çevresiyle bütünleşiyor. Kathy ile alışveriş yapmak üzere yöresel ürünlerin satıldığı pazar yerine gidiyoruz. Alışveriş aynı zamanda destek sağlamak anlamına da geliyor. Çok hoş yerel ürünler bulduk. Otobüsümüzde biraz alışveriş şamatasından sonra yola koyulduk. Steve yine unutmamış benim Polylepis ağaçlarını görme isteğimi . 3000m. lerin üzerinde 5m. ye kadar boylanabilen tek ağaç türü. Peru gezimde söz etmiştim . Gelmişken bir kez daha görebilsem iyi olacağını düşündüm. Gördüğüm en boylu Polylepislerdi. Yükselti 3600m. cıvarıydı. Birkaç fotoğraf çektikten , biraz da manzara baktıktan sonra oradan ayrıldık. Hedef Arica! (Fotoğraf: Parinacota)


Hemen okyanus kıyısındaki otelimize yerleştik .Ne de olsa deniz seviyesinde olmak rahatlatıcı gelmişti. Odamın penceresinden kocaman Kül rengi Martı (Gray Gull) ordusuna bakıyordum. Çevrede bir tur attığımızda Atakama Kolibrisi (Oasis Hummingbird) ve Yer Baykuşu (Burrowing Owl) ailesi ile karşılaştık. Böylece gün sona erdi.

Sabah yine erkenden yeni bir vadideydik . Camarones Valley. Atacama çölünün okyanusa uzanan kesimleri. Tam bir çöl. Burada insanların nasıl yaşadığına dair hiç bir fikrim yok. Ortam çok ümit vermiyor. Oysa Steve halen doğal bitki yapısının olduğunu söylüyor. Alfaalfa fields diyor. Alfaalafa , yonca türlerinden . Vadiye girip yürümeye başladığımızda tek bir ağaç var gibiydi . O ağaçta da bir Güvercin ! Benekli Güvercin (Spot winged Pigeon). Andean Swifts hemen kendini gösterdi. Alaca tepeli Tiranulet (Pied crested Tit tyrant) gözümüzü şenlendirdi. Raimondi Kanarya İspinozu (Raimondi Yellow Finch) , boylu çalılardan birinde nefis profili ile kendini gösterdi. Sonunda hedef türümüz bulundu . CR ölçüde tehlike ve tehdit altında monotipik Arica Kolibrisi (Chilien Woodstar)! Çöl habitatının yerini pestisit yüklü bir tarıma doğru bırakmasına kim dayanabilir ki! 8 cm.boyunda yaklaşık 3 gr. ağırlığında bir kolibri. Fakat habitatı yok oluyor... (Fotoğraf: Arica Kolibrisi , Steve N. G. Howell)
" Yedi ışığın sinekkuşu ,Yedi çiçeğin, bir yüksük arıyor yaşamak için ,bahtsız bir aşk yaşamakta , Gidecek evi de yok, dünyadan ve çiçeklerden uzak...." Pablo Neruda


Otele döndüğümüzde serbest zamanda kıyıda gözlem yaptım. Bulmak istediğim tür de Boz Düdükçün (Willet) idi. Şimdiye kadar önümüze çıkmadı ve ben bu kıyı kuşunu görmeden gitmek de istemiyordum. Aslında şans gerektiren bir tür de değil , yaygın . Neden görmedik bilemiyordum. Gözlemde Taş çevirenler , Sumrular , Kül rengi Martılar (Grey Gull) derken kayaların arasında bir grup kıyı kuşu gördüm. Çok heyecanlandım . Çünkü aralarında Boz Düdükçün (Willet) vardı. Hemen kötü de olsa bir kaç fotoğraf çektim. Kitaptan çalışmıştım, emindim ama sormak iyi olurdu. Akşam yemekte Steve' e hiç bir şey demeden fotoğrafları gösterdim. Bana baktı ve şaşırdı. Boz Düdükçünü (Willet) bulmuştum!

Uçağımız sabahın erken saatindeydi. Yine de son bir kez Lluta nehrine baktık. Gerçekten ilginç bir türle turu kapattık. Kanada da görmüştüm bu ördeği. Mavi kanatlı Ördek (Blue winged Teal). Kuzeyden gelen bir vagrant ve Şili'nin 4. kaydı. Bir vagranta şahit olmak da ilginç oldu. Dönmeye hazırdık. Santiago' da bir kaç katılan ve ben bu gece kalıp ertesi gün dinlenmiş olarak dönüşe geçecektik. Tabi herkes değişik saatlerde. Santiago da zaman varken kısa süreli yakınlarda gözlem yaptık. Bahçeyi kontrol ettik. Gözlemi kapattık. (Fotoğraf Mavi Kanatlı Ördek , Steve N. G. Howell)

Turun bu ayağında Lluta'da 10, Lauca - Las Cuevas'da 12. Lauca - Las Chucuyo' da 10 ve Camarones vadisinde 5 yeni türle toplam 37 yeni türüm var. Tüm Şili yeni tür sayım 171. Son derece seçme türler ile efsane bir gözlem turu! Punta Arenas'tan Atacama'ya muhteşemhabitatlar ! Müthiş çiçekler !



Pablo Neruda ile başlamıştım. Yine Neruda'dan Büyük Kahverengi Pelikan (Peruvian Pelican)için yazdığı bir şiiri ile bitireyim.
Peru Pelikanı
Oturmuş denizin üstüne
derin sorunları tartıyor pelikan:
okyanusun hacmi
yiyecek derdi,
dalgaların tekrarı,
balinanın yalnızlığı,
ay falı,
rüzgarın koordinatları.

Vurdumduymaz yargıcı denizin:
yuvarlanır zaman kafatasının üstünde
yağmurdan ya da dalgadan bir damla
kayar uzun gagasından
saydam bir hüküm gibi.

Sallanarak çatlayan dalgada
bir yuva ya da terk edilmiş bir beşik gibi,
sayıyor pelikan
biriktirdiği balıkları,
plastik paralar gibi,
gagasından sarkan kesede.

Sardalya sürüleri,
solgun güz balığı,
Taitao'nun pürtüksüz merlosu,
bıçak renkli istavrit uzmanları,
yakamoz yumuşakçaları
mürekkepbalığı kolları,
şeytansı kalamarlar
ve kurdeşenli kafadanbacaklılar
saklanmış
kesesinde pelikanın.

Birden kaldırıyor pinti kuş
balık yüklü torbasını
açıyor kurşundan kanatları,
uçuyor göğe demirden tüyler
ve seyrediyor sessizlikte sessizlik
dinsel bir gemi gibi.




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.