Instagram

AND FLAMİNGOSU (VU) !!! BELCHER MARTISI !!! - ARİCA


Büyük bölümü seyehatle geçen bir gündeyiz. Fırsat bulduğumuzda gözleme kitleniyoruz. Arica'da kendimizi okyanus kıyısında , Lluta nehrinin okyanusla birleştiği kumsallarda bulduk. Onlarca Hindi Akbabası okyanus kıyısında ! Deniz Aslanlarının , bazen Balinanın veya farelerin leşleriyle beslenmek için sahilde olmalılar. Kıyı gözlemine devam ettikçe sahilin kuşlarla dolu olduğunu görüyoruz. 100 den fazla Sürmeli Kervançulluğu (Whimbrel), 20 den fazla Amerikan Poyrazkuşu (American Oystercatcher) , 4 Çayır Cılıbıtı (Killdeer) , 20 cıvarı Ak Kumkuşu (Sanderling) , 40 dan fazla Taşçeviren (Ruddy Turnstone) , 2 Büyük Denizdüdükçünü (Wilson's Phalarope), 5 Benekli Düdükçün (Spotted Sandpiper), 30 dan fazla Büyük Sarıbacak (Greater Yellowlegs) , 1 Küçük Sarıbacak (Lesser Yellowleg) , 3 Sığır Balıkçılı (Cattle Egret) , 15 Karbeyaz Balıkçıl (Snowy Egret), 25 Kara Makasgaga (Black Skimmer) , Neotropik Karabatak (Neotropic Cormorant) , Mavi Balıkçıl (Little Blue Heron), Humbolt Sümsüğü (Peruvian Booby) , Amerika Sutavuğu (Amerikan Moorhen) gibi kıyı kuşları , balıkçıllar , yelveler vardı. Martılardan Kül rengi Martılar (Grey Gulls) , Maskeli Martılar (Franklin Gulls) , Yosun Martıları (Kelp Gulls) , Belcher Martıları (Belcher's Gull) kalabalık gruplar halinde. Belcher Martısı bana yeni tür ! Belcher Martıları büyük martılar ,kanat üstü simsiyah , gaga daha iri. İki Puna Aynağı (Puna Ibis) ve Steve 'i sevindiren bir And Flamingosunu da (Andean Flamingo) restoran cıvarında kayıtlarımıza giriyor. (Fotoğraf: Hindi Akbabalarının bir bölümü sahilde)


And Flamingoları , (VU) hassas kategoride tehlike altında. 4700 m. de iki gün sonra tekrar göreceğiz. Çünkü yüksek Andlardaki tuzlu göller ve bataklıklar yaşam alanları . Oralarda Puna ve Şili Flamingolarıyla (James's ve Chilean Flamingo) birlikteler. Fakat nedense biri bizi kıyıda karşılıyor. Soğuk Humbolt akıntısı onu şaşırtmış olabilir mi? İlginç kayıt için Steve heyecanlı.Humbolt akıntısı Güney Amerikanın batısında , And dağlarına paralel okyanus kıyısını takibediyor. Şili'nin bir diğer zenginliği de Humbolt Akıntısı. Arica'da , Serçe Kumrusu (Croaking Ground Dove) tam da bu sahil yerleşiminin kumrusu ve bana yeni tür ! (Fotoğraf: And Flamingosu)







Öğle yemeğinde son derece lezzetli Empenadalar tattık. Salaş görünümlü bir restoran. Fotoğrafını paylaşacağım. yemekten sonra hemen Putre'ye hareket ediyoruz. Pembe ve kan kırmızısı çiçekleri olan yol şevleri dikkatimi çekiyor. Putre , 3450m. yükseltide. Bu nedenle Steve , otobüste yükselti konusunda yapmamız gerekenleri söylüyor. Unutmamam gereken ; mutlaka yavaş yürümek. Putre de kendimizi yükseltiye alıştırarak , sonraki gün 4700 m. lere daha konforlu çıkabileceğiz. Üç günde baş ağrısı bile çekmedik. Turun bu bölümü için endişeliydim . Steve'in önce insan sonra kuş yaklaşımı işe yaradı sanırım. Bugüne dek 0 - 60m. yükselti arasında yaşamış biri olarak gülümseyerek eklemek isterim ki; 5000m. yükseltisine bu kadar yaklaşabileceğimi hiç düşünmemiştim. Kuşlar ! İyi ki varlar ! (Fotoğraf: Putre ' ye panoromik bakış)


Kaldığımız otel Putre'nin en batısında , restoran ise merkezde olduğundan yükselti alıştırması kısmen yürüyerek çözüldü zaten. Ertesi gün , Putre'de yükselti alıştırmalı gözlem günümüz devam ederek , öğleye kadar ;kapalı bir tesisin bahçesinde , yerleşimler arasında gözlemlerle devam etti.




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.