Instagram

HUMBOLT PENGUENLERİ !! ALSTROEMERIA PULCHRA !!

Quintero ya giderken Kıyıkuşları için güzel alanlar vardı. On bireyden fazla Pasifik Kumkuşları (Surfbird) , Taşçevirenler (Ruddy Turnstone) , Sürmeli Kervançullukları (Whimbrels) , Güneyli Kızkuşları (Southern Lapwing) ve gördüğümüz türlerin devamı. Kayaların üzerine tırmanmış kırmızı deniz yıldızları vardı. Ben sanırım ilk kez deniz yıldızı görüyordum! Neden oradalar onu da anlayamadım. Kıyıdan uzaklaşınca çiçeklerin içine düştük! İçinde lagün adacığı olanConcon Ekoloji Parkındayız.Ötücülerden sadece Çömlekçikuşugillerden Gri kuyruklu Sepetçi (Dusky Tailed Canestro) bana yeni türdü. Çiçekler içinde daha iri Peru Zambağı türlerinin olduğu bir alandaydık. Bu zambağın latince adını Putre'de ki restoran ve otel sahibi , bitkilere meraklı bir hanımdan öğrendim. Adı Alstroemeria pulchra . Hem beyazımsı olanı hem de pembe olanı vardı. Belki biri alttürdür. Bitki örtüsü bol çiçekliydi. Daha yukarlarda kaktüslerle bezeli bir alana geldik. Kaktüslerin harika beyaz çiçekleri vardı. Bu bitki örtüsü kuşları ağırlıyor , onlara ev sahipliği yapıyordu. Kaktüslerle karışık çalı veya ağaççık formunda bitkilerden oluşan bir habitattaydık. Hiç bozulmamış bir alan. Kuşlar da aralarda dolaşıyordu. Yine Şili Yaprak Kotingası (Rufous tailed Plantcutter), Diyukon Tiranı (Fire eyed Diucon) vardı.



Deniz yıldızları telaşla ve hızla sudan çıkıp kayalara tutunuyordu. Kimbilir hangi derinlikten geliyorlardı. Onların hızlı yürüyüşleri gözümün önünden hiç gitmiyor.

Merak edince internetteki kaynaklara baktım. Fosil kayıtları 450 milyon yıl öncesine dayanıyor. Çoğu kırmızı renklerde mavi ve gri olanları da var. Hemen bütün okyanuslarda. Tehlike anında savunma amacıyla , kollarından birini gövdelerinden ayırabiliyorlar. 1500 kadar türü olan, denizlerde 6000m. derinliğe kadar yaşayan , omurgasız canlılar. Derisi dikenliler ailesinden. Bazı denizyıldızlarının tüp ayaklarının ucunda sert yüzeylere sıkıca tutunabilen tırnak şeklinde vantuzlar var. Herhalde gördüklerimde vardı . Zor da olsa tutunabiliyorlar kayalara. Sahillerden , deniz diplerine kadar omurgasızlarla beslenirler. Bazen midelerini dışarı çıkararak , bezen de filtreleyerek alt tarafta bulunan ağızlarından beslenirler der internet bilgileri.


Aslında bugün bizi heyecan verici bir koloni bekliyordu. Duyarlı kategoride (VU) tehdit altında olan Humbolt Penguenleri ! Adanın üzerindeki tüm kuşlar yuva kurmuşlardı. Ne insan ne de köpeklerin olmadığı bu küçük adalara sığınmışlardı. Ada koruma altındaydı , çıkmak kesinlikle yasaktı. Biz de uzaktan gözlem yapıyorduk. Büyük Kahverengi Pelikanların da (Peruvian Penguin) soyu yakın tehdid altında (NT). Karabataklar adadaki yerlerini almışlar. Küçücük bir adada yüzlerce kuş yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İnsanoğlunu şu küçük adalardan bile uzak tutmak dünyanın her yerinde zor.


Bu arada dalgaların arasından çıkan 3 birey Deniz Susamurunu (Marine Otter) gözlemin cilası oldu. (Foto: Steve N. G. Howell)



Yerleşim içinden yürüyerek aracımıza gidiyorduk. picui Serçe Kumrusu (Picui Ground Dove) ve kırmızı ayakları ,mavi göz çevresiyle Peru Kumrusu (West Peruvian Dove) da böylece karşımıza çıkıyordu. İkisi de bana yeni türdü. Bir Gökdoğan (Peregrine Falcon),Küpeli Kumruyu(Eared Dove) avladı! Bavullarımızın da yüklü olduğu aracımıza bindik. Bu akşam Santiago da ki otelimizde kalacağız. Aynı otele üçüncü girişimiz :)Türkiye'ye dönüşte de bir kez daha burada kalacağım . (Foto : Humbolt Penguenlerinin adasıyla bir anı)







www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.