Instagram

MACELLAN PENGUENİ , DARWİN'İN REASI , PATAGONYA BATAĞANI , MAKASKUYRUK , TOHUMÇULLUĞU

Ertesi gün biraz daha serin ve rüzgarlı bir şafak söktü, ancak yerel standartlara göre hala hava sıcak sayılırdı. Bahia Azul'dan kısa bir feribot geçişiyle Kuzeye Arjantin sınırına doğru gidecektik. Pali Aike National Park ve sonrasında geniş bir eğri çevirerek Punta Arenas'a otelimize dönecektik.

Sabah Cerro Sombrero ' da biraz gözlem yaptık. Altı birey , nefis Kızıl gerdanlı Cılıbıt (Tawny throated Dotterel) , onbeş bireye yakın Ak sokumlu Kumkuşu (White rumped Sandpiper) ,bir kaç yerde duru renkleriyle Tarçın rengi Yer Tiranı (Cinnamon-bellied Ground Tyrant) gördük. Her biri bana yeni tür olan kuşlardı.


Macellan Boğazını, üzerinde kocaman Patagonya yazan bir feribotla , bu kez ana karaya doğru geçtik. Boğaz oldukça dalgalıydı. Macellan Penguenlerini bugün , biraz da hava nedeniyle az sayıda görebildik. Dün ise 30 dan fazla görmüştük. Penguenleri bu bölümde yazmak istedim. . İzlediğim zaman sanki dalgaların arasında beceriksizce çabalıyor gibi geldiler . Komik. Oysa dün yeni yüzme öğrenmiş çocuklar gibi kafalarını suyun üstünde tutmaya çabalıyorlardı :). Biz kuşları izlerken , onlar için nasıl görünüyoruz acaba ? Bir av , bir arkadaş , bir düşman .. güzelmiyiz , yoksa garip mi? Hayran olunası mı nefret edilesi mi ? Yoksa neysek neyiz onların yaşamına dokunmadığımız sürece mi? Onları hayranlıkla izlerken bile, belki de zarar verdiğimizi bilirmiyiz? Macellan Penguenlerini izlerken duyduğum heyecanı hak ediyormuydum? (Fotoğraf: Steve N. G. Howell)

" Kuşkusuz çocuk kuştum ben,orada soğuk takımadalarda, gözleriyle baktığında bana,kadim okyanus gözleriyle: ne kolları vardı ne kanatları, küçük katı küreklerinden başka , iki yanında: tuz kadar yaşlıydı , devinen su yaşında...." Pablo Neruda


Bazı sulak alanlarda ve otlaklarda gözlem yaptık. Pali Aike'de dolandık. Burada yavrularıyla Darwin'in Reası veya Benekli Rea (Lesser Rhea)beni mest etti. Reagiller ailesi Dünyada sadece iki tür şimdilik. Burada gördüğümüz Rhea pennata pennata alttürü yani Benekli veya Darwin'in Reası. Şili'nin kuzeyinde ise ; Rhea pennata tarapacensis alt türünü yani Puna Reasını göreceğiz. Tüylerinin uçları parlıyor gibi ,sanki her birinin ucunda oklar var .. Sulak alanda bir Batağan çifti var . Hem de beni de çok heyecanlandıran. Patagonya Batağanı diyor Steve. (Silvery Grebe). Podiceps occipitalis occipitalis alt türü. Şili'nin kuzeyindeki And Batağanı ; Podiceps occipitalis juninensis. Alttürlerle eBird e girmenin faydası oluyor. Tür olarak tayin edilirse kayıt , tür kaydı oluyor. Vagrant bir Amerika Kırlangıcı (Cliff Swallow) !


Beni sevindiren bir sürpriz de Tüylü Armodillo (Big Hairy Armadillo) oldu. Yolda giderken Steve in uyarısıyla aracımız durdu. Baktığımız noktada karmakarışık bir Armadillo vardı! Uzun tüyleri ile bende öyle bir izlenim bırakıyordu. Sadece Amerika kıtasına endemik zırhlı memeli.









Bir zaman sonra nispeten çimlenmemiş steplerden geçmeye başladık. Daha fazla Darwin'in Reasına raslıyorduk. Daha fazla Guanaco vardı. Patagonya 'da gözlem yapmak da ayrı bir deneyim kazandırıyor.Akkaşlı And İspinozu (White-bridled Finch) verdiği pozlarla , unutulmaz güzeller arasına girdi.Baştankara Makaskuyruğunun (ssp. pallida) Patagonya alttürü (Plain mantled Tit Spinetail ) yine alttür olarak kaydıma giriyordu. Kaçmadan bizi izleyen Küçük Tohumçulluğu (Least Seedsnipe) tarafımdan keyifle karşılandı. Tohumçulluğu kuş Ailesinin sadece 3 türünden biri ve benim için ilk türü olarak kaçınılmaz keyif. Gördüğünüzde ciddi ve asil görünümlü Çikolata renkli Tiran (Chocolate-vented Tyrants) ; Baştankara Makaskuyruğu (Plain mantled Tit-spinetail ) ; Macellan Sepetöreni (Austral Canastero) gibi seçme kuşlarla gözlem devam etti.

Şili Patagonyasında harika bir gözlem ziyafeti gerçekleştirmiştik . Ziyafet dediysem bugün toplam 53 tür. 12 tür bana yeni tür. Tabi bugünün sonucu . Patagonya'da toplamda 51 yeni türüm oldu. Yarın sabah yine Havaalanına gideceğiz. Yeni bir durağımız var ve heyecan verici kuşlar ! Elveda 6. Bitki Krallığım.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.