Instagram

MAVİ PUYA ! PERU ZAMBAĞI ! ŞİLİ YAPRAK KOTİNGASI! KARA BOYUNLU KUĞU ! KOSKOROBA KUĞUSU

Valparasio'da ki ilk tam günümüzü plajlardan, göllerden ve bataklıklardan çeşitli habitatları keşfetmekle geçirdik. Steve den bir ricam da Puya bitkisi görmek olmuştu. Bugün Puyayı da yanında muhteşem Alstromerialarla görecektim. Turun , Valparasio ve Santiago ' da ki dört gününde çiçekler içinde gözlem yapacağız!

Kuşa gelmişken her zamanki gibi merak ettiğim birkaç bitki ve ağacın da peşine düşmeye çalışıyorum. Dikkatimi çeken iki aile var. Biri, Ananasgillerden ( Bromeliaceae) bir cins , Puya ; diğeri , Zambakgillerin bir alt ailesi (Alstroemeriaceae) Peru Zambağı olarak adlandırılan çiçekler.

Çiseleyen yağmurla gözleme başladık . Bitki örtüsü tamamiyle değişmişti. Steve'in gösterdiği yöne baktığımda gösterişli Şili Puyası oradaydı! Bahar yeni geliyordu. Tepeden tırnağa kış giysisinde simsiyah olan Puya da , çiçekler içinde olanı da vardı. Bugün hem Şili Puyası hem de Mavi Puya görecektik. Yağmur pek dineceğe benzemiyor ancak şiddetini de arttırmıyordu. (Foto : Mavi Puya)


Yürüdüğümüz yol kenarında Zambakların birden fazla türü vardı. Nasıl da güzellerdi! Çok geçmeden Steve karşıda bir yere dikkatimi çekiyordu. Mavi Puya karşımızdaydı. Kitaplarda , internet sayfalarında çokça izlediğim bitkileri yanımda karşımda görmek heyecan vericiydi.Yağmur , kuşları sessizleştirdiğinden dikkatimi tam olarak bu güzelliklere verebilmiştim. (Foto: Peru Zambağı türlerinden biri)







Bulutlar dağılıp güneş kendini göstermeye başlayınca, seçkin kuşlar da güzellikleri tamamlamaya başladı. Bana iki yeni tür ; nefis Şili Yaprak Kotingası (Rufous tailed Plantcutter) , Duika İspinozu (Diuca Finch) ile daha önce Peru da gördüğüm Grass Wren (Puna) minimus altürü. (Foto : Şili Yaprak Kotingası)









Buradan Maipo nehirağzını da kapsayan sulak alana gittik. Alanın kumullarında sapsarı Lupinler açmıştı. Endemik Ak boğazlı Tapakola (White throad Tapaculo) ve Esmer Tapakola (Dusky Tapaculo) , etkileyici Dev Sinekkuşu (Giant Hummingbird) , Sarı kanatlı Karatavuk (Yellow winged Blackbird) ile yürüyerek Maipo nehrine geldik. Sahilde Kara Makasgaga (Black Skimmer) sürüsü çok kalabalıktı. Maskeli Uzunbacaklar (Black legged Stilt) , Amerika Poyrazkuşu (American Oystercatcher) ve Maskeli Martılar (Franklin Gull), Yosun Martıları (Kelp Gulls) çok sayıda Kahverengi başlı Martı (Brown hooded Gull), Güney Amerika ve kaliforniya Sumruları (South American Tern and Elegant Tern) ve diğer kıyı kuşları vardı.Küçük Sarıbacak (Lesser Yellowlegs), Kızıl Denizdüdükçünü (Grey Phalarope) , Ak Kumkuşu (Sanderling) , Taşçeviren (Ruddy Turnstone) ,Hudson Çamurçulluğu (Hudsonian Godwit), Şili Kızkuşu (Southern Lapwing), Sürmeli Kervan Çullukları (Whimbrel) bunlardan bazıları.Steve sazlıklara dikkatimizi çektiğinde lupin sarısı göğsüyle oldukça yerel bir kuş ; Sarı Doradito (Ticking Doradito). (Foto: Rio Maipo Estuary)


Hemen sonrasında 2 birey Çok renkli Tiran (Many Coloured Rush-Tyrant) !! Öylesine kıvrak ve hareketli bir kuş ki çek çekebilirsen fotoğrafını. Bu kuşu Peru'da görmüştüm ve yine göreceğim için çok heyecanlıydım. Benzersiz bir kuş! Tasarım harikası desenleri ve renkleri var! Okyanustaki dalgalar giderek yükselmeye ve kuvvetli bir rüzgarla yağış başlayınca hemen geri dönüşe geçtik. (Foto : Steve N. G. Howell , Çok renkli Tiran)

" Lagünde dev sukamışları ,ıslak kamış yatağı , bir iki diri damla alev alev,birden bir hareket , minik bir sancak, bir gökkuşağı pulu, güneşin hızla tutuşturduğu, nasıl gelmiş bir araya yedi rengi? Nasıl üstlenmiş bütün ışığı ? ..." Pablo Neruda








Öğle yemeğimizi okyanus kıyısında bir restoranda , bir diğer türü aradan çıkararak yedik. Şili Sahil Sinklotu (Seaside Cinclodes) ! Otelimize giderken bir sulak alana daha uğradık. Bu defa bir lagüne gelmiştik. Laguna El Peral . Çok fazla sayıda ördek vardı. Arjantin Dikkuyruğu (Lake Duck) on bireyden fazla , Sarı gagalı Kılkuyruk (Yellow billed Pintail) bunlardan bazıları . Kalın gagalı Batağan (Pied billed Grebe) ve daha önce gördüklerimiz. Burada öyle iki tür gördük ki ! Önce yavrularıyla ne kuğu ne kaz olan Coscoroba Swan! Koskoroba Kuğusu tabi ki Ördekgiller ailesinde fakat özel bir kuş. Ördek gagalı bir kuğu gibi. Foto: (Koskoroba Kuğusu yavrusuyla)







Sonra dikkatimizi yine yavrularıyla Kara Boyunlu Kuğulara yönlendirdik. "Beyaz karın üzerinde soru işareti " ! Steve sonra Benekli Sutavuğu (Spot flanked Gallinule) peşine düştü. Heyecan yaptık ama değdi. Kurşuni Sukılavuzu (Plumbeous Rail) de iki birey vardı. Kırmızı alınlı Meke (Red fronted Coot) güzel bir tür daha ! (Foto: Kara boyunlu Kuğu) . Günümüzü burada noktalayarak otelimize döndük.








www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.