Instagram

MACELLAN AĞAÇKAKANI , UZUN GAGALI PAPAĞAN , TAPAKOLALAR , NOTHOFAGUS ORMANI

Kıyıdaki sabah yürüyüşümün hayali nefis bir gündoğumu ile sonlandı. Yine güzel bir havada daha kuzeye gölleri ile zengin bir Ulusal Parka gideceğiz. Güneyli Kayın (Nothofagus) türleri yoğun daha yeşil bir coğrafya da yanında. Benim son Bitki Krallığıma ; Punta Arenas'tan veda ediyoruz. (Fotoğraf: Punta Arenas ta gün doğumu)








Puerto Montt 'a indiğimizde , hava kapalı fakat yağış yoktu. Hızla göllerin yanından yolumuza devam ediyorduk. Sağımızda solumuzda Ekolojik olarak iyi durumda olmayan yerler vardı. Göller bölgesine açılan uzun bir kapıdan geçiyor ; Puyehue Ulusal Parkına giderken yanımızdaki karla kaplı volkanik zirveleri görebiliyorduk. Manzara fotoğrafları ve endemik Uzun gagalı Papağanı (Slender billed Parakeet) bulmak için duraklar yapıyorduk.






Bu duraklarda 10 yeni türle tanıştım. Hudson Çamurçulluğu (Hudsonian Godwit) Çullukgillerden sadece Amerika kıtasının kuşu. Damalı Büyük Ağaçkakan (Stripe Woodpecker) , Çukao (Chucao Tapaculo) derken başarılı bir şekilde endemik Papağanımızı bulduk. Gagası uzun ve uzun olmakla birlikte zarif bir şekilde kıvrık. Gri kafalı , hardal sarısı renkleriyle Patagonya And İspinozu (Patagonian Sierra Finch) ve sonrasında daha çok göreceğimiz boz renkli ateş gözlü Diyukon Tiranı (Fire eyed Diucon) bana yeni türler arasındaydı.(Foto: Steve N. G. Howell - Uzun gagalı Papağan)


Otelimize vardığımızda sezonun bir kaç santimlik son karı ve inanılmaz bir soğuk bizi karşıladı. Otel ahşap büyük ve uzun bir kulübe gibiydi. Kıştan çıktığı için de bakımsız görünüyordu . Ancak odalar rahat ve yemek gayet iyiydi.





Ertesi sabah bulutlu bir gökyüzüne uyandık. Bugün bir hasretimin bitmesini bekliyorum. Macellan Ağaçkakanı . Belki bundan sonra şansımız olmayacak. Kahvaltıdan sonra yol boyunca gözlem yaparak yürümeye başladık. Nothofagus ormanındaydık ve üst kotlarda ölü çıplak ağaçlar vardı. Tam da Ağaçkakanlar için! Çok geçmedi ki yol kenarındaki kayın gövdesinde , altta ve dönerek beslenen iki dişi Macellan Ağaçkakanı bulduk! Biraz izleyince yolun hemen karşı tarafında kıpkırmızı kafasıyla bir erkek Macellan Ağaçkakanı gördük! Çok sevinmiştim. Aslında herkes çok sevinmişti.



Sonra daha yoğun ormana girdik. Güzel, ılıman, geniş yapraklı, yaprak dökmeyen bir yağmur ormanı!! "Tapakolaların gölgeli dünyası "diyor Steve. Gölgeli dünyada fotoğraf da zor oluyor. Düzenli bir sese dikkatimizi çekiyor . Çukaonun (Chucao Tapaculos) ormanı çınlatan şarkıları ! Bu ormanda Tapakolaların 4 türünü görüyoruz. Zor tür Kara gerdanlı Hütleyeni (Black throated Huet-huet) kolay bulduk . Diğerleri için daha fazla çalışmak gerekti. Büyük Tapakola (Ochre flanked Tapaculo) , Puna ve Macellan Tapakolası . "Tapaculo dörtlüsü" ! Dünyada her ormanın ayrı sesleri var. Çoğu kulağımdan gitmeyen.



Bu arada bizim Küçük Kumru renklerinde , Üveyik formunda Şili Güvercini beni heyecanlandırdı. Dünyada Güvercingiller 351 tür. Birbirinden güzelleri var. En etkileyici olan Yeni Gine adasında yaşayan Taçlı Güvercinler. Nedense çok iddialı olmayan bir tür Ak gerdanlı Şahin (White throted Hawk) ve yerel Patagonya Tiranı (Patagonian Tyrant) ilginç ve sanki kanatlarının uçlarında uzun dikenleri olan; kuyruğunda ise iki uzun dikeni ile çekici güzel Diken Kuyruklu Rayadito (Thorn-tailed Rayadito) ve Beyaz gerdanlı Dalkoşarı (White throated Treerunner) , yakışıklı Baştankara Tiranuleti (Tufted Tit-Tyrant) gibi türlerle gözlem devam etti. Çömlekçikuşugiller , Amerika kıtasının büyük bir ailesi . Tam 315 tür var bu ailede . Ailenin 111 türünü , yaklaşık üçte birini gördüm. 25 türü Şili'den listeme girdi. Piknik yapmak için yüksek debili bir nehir kenarını seçti rehberlerimiz. Şili Kolibrisi (Green backed Firecrown) pikniğimize eşlik etti. Maalesef ters ışıkta kaldı. Ormana tekrar geri döndük ve Tapakola çağrılarına kulak verdik. Gece Baykuş arayışına çıkanlar oldu. Ben katılmadım. Fakat elleri boş dönmüşler. (Fotoğraf: Steve N. G. Howell - Baştankara Tiranuleti)


Burada son sabahımıza yağmurla uyandık. Puerto Montt 'a döneceğiz. Önce tekrar Baykuş için şansımızı zorlamaya karar verdik ve tamamiyle raslantı olarak başarılı olduk. Geç avlanma kararı vermiş Patagonya kırmızı ayaklı Baykuşu (Rufous legged Owl) . Yol boyunca yaptığımız duraklardan birinde yakışıklı tepeliğiyle Şili Tinamusu (Chilean Tinamou) da listemize girdi. Tam Puerto Montt a girerken İbikli Sarıca Aynak (Black faced Ibis) kolonisine rasladık. Nerdeyse kasabanın içinde gibiydiler. Yağmur yerini güneşe bırakırken kargalar gibi beslenen Amerikan Kara Akbabalarına rasladık. (Foto: İbikli Sarıca Aynak)

Güzel anılarla ve ben sadece burada 23 yeni türle Havaalanına ulaştık. Bugün tekrar Santiago'ya gidiyoruz.




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.