Instagram

ŞİLİ - SANTİAGO

Sayıca fazla tür kuş görmek istiyorsanız gideceğiniz ülke Şili değil. Bu turda 264 türü görmek için beş kez iç hat hava yolu ve Kilometrelerce deniz ve kara yolu yaptık. Sadece Patagonya da gördüğümüz tür 80 cıvarı , Santiago çevresinde de yaklaşık 40 tür . Şili de benim toplam yeni tür sayım 171 oldu. Bu turda kuş rehberimiz ve liderimiz , Şili kuş kitabını yazmış ve yıllarca Şili de yaşamış bir isim: Steve N. G. Howell . Birden fazla kuş kitabının yazarı ayrıca Flying Fish kitabı da var. En iyi zaman, en iyi rehber ile hareket ettiğinizde sonuçlar bu. Hava koşullarının da bize çok yardım ettiğini de eklemek gerek. Kuş rehberlerinin , tutkuyla bağlı oldukları kuş türleri veya aileleri oluyor. Buradaki rehberimiz Steve ise kendini Penguen ile özdeşleştiriyor. Buz gibi havada bile apaçık sandalet ve çıplak ayaklarla "benim penguen ayaklarım" diye gezip duruyor. Kuşlar sadece uçtukları ile kalmıyorlar anlayacağınız .


Şili 4270 km. uzunluğunda Patagonya’dan Peru ya dek uzanıyor Ancak genişliği 177 km ortalama. And dağlarını, Bolivya ve Arjantin ile paylaşmış. Güney Amerika’ nın sıcak Atacama çöllerinden , Güney Kutbunun buzul tundralarına kadar uzanıyor. Kuzeyden Santiago'nun güneyine kadar çöl devam eder. Doğuda "puna" denen yüksek And stepleri bulunur. Yağış , Santiago’nun güneyinde kuru yaprak döken ağaçlardan oluşan ormanlardan başlar. Valdivia ya kadar çok az yağış alan çöl iklimi , buradan sonra yağışlı bir iklime geçer. Dolayısıyla habitat , ibreli karışık yaprak döken ve daha güney de ibreli ormanlara dönüşür. Burada benim çok merak ettiğim Nothafagus ağaçları bulunuyor! Patagonya stepleri ise Arjantin’e yaslanır. Bazı yayınlarda Macellanik tundralar olarak adlandırılır. And dağları dışında , söz ettiğim tüm habitatlar benim için kuşları ve diğer canlılarıyla keşfedilmeyi bekleyen yepyeni habitatlar. Peru’dan bu yana özlediğim Polylepis ağaçları yüksek Andlarda karşıma yeniden çıkacak. Üstelik daha boyluları! Bu habitatlar bize ikonik kuş türlerini de getirecek !


Şili de uzun ve geniş habitatlarda zıtlıklar arasında gidip geldik. Tierra del Fuego da bir plajda Kral Penguen ailesinden , karla kaplı And dağlarında görkemli And Akbabalarına ; And bataklıklarındaki And Cılıbıtından (Diademed Sandpiper Plover) , kayın (Nothofagus) ormanlarındaki Macellan Ağaçkakanlarına ; Tapaculoların şarkılarını söylediği gölgeli bambu çalılarından, buzullarla kaplı volkanlarda üreyen sinklodilere ; taşlı bir gölün kıyısındaki Macellan Cılıbıtından , güzelim İnca Sumrusunun yol kenarındaki pozlarına ; sinsice su gibi akan Grisondan; Perulu Sümsüklerin dalış filolarına kadar nefes kesen bir kuş gözlem turundaydık.



Uçakla And Dağlarını aşmak inanılmazdır . Nerdeyse dağ, pencereden baktığınızda yanınızdadır . Peru'da 3400 m. rakımdaki Cusco havalimanına inerken uçak alçaldıkça adeta And dağlarını yalayarak geçer. And dağlarının heybeti , uçağı yakın kılar kendine. Havaalanına oldukça yakın olan otelime ulaştığımda ; Vay canına Şili'deydim !Hem başlangıçta , hem de tur bitiminde ekstra iki gece satın almıştım. Maderya daki kazanın üzerinden üç ay geçmişti. Doktorum seyahatimde bir engel görmemişti. Ben yine de rahat hareket etmek istiyordum. Uçuşumda Frankfurt üzerinden Rio de Janeiro , oradan da Santiago olarak aktarmalıydi. Bavulumu, umarım son durakta sağlam olarak alabilecektım. Oldukça hızlı ve yorucu tempolu bir tur olacaktı. Fakat tur rehberimiz Steve’in gerçekten önce insanları düşünen yapısı turu kolay ve konforlu kılacaktı.


Otelin bahçesine hemen gözleme indim. Küpeli Kumru (Eared Dove) merhaba dedi. Şili Kırlangıcı (Chilean Swallow) uçuyordu. Arka bahçede Patagonya Ardıcı (Austral Thrush) ile Kızıl enseli Serçe (Rufous collared Sparrow) kaçmadan dolaşıyordu. Oradan bir kahve alıp ön bahçeye geçtim. Tenka Taklitçisi (Chilean Mockingbird) bahçe duvarının üzerindeydi . Duyduğum sesi araştırırken bir kaç gözlemciyle karşılaştım. Hepsi de bizim gruptanmış. Ev Çıtkuşu (Southern House Wren) sesin sahibi olan kuştu .

Ertesi sabah otelin çevresinde küçük bir tur yaptık. Ak tepeli Elenya (White crested Elaenia) , Uzun kuyruklu Loyka (Long Tailed Meadowlark) ; Parlak İnekkuşu (Shiny Cowbird) , Patagonya Ardıcı (Austral Blackbird) , Sarı kanatlı Karatavuk (Yellow winged Blackbird) ve Çayır Kanarya İspinozu (Grassland Yellow Finch) ile otelin çevresindeki kısa tur, benim için 9 yeni türle sona erdi.



Aynı gün öğle yemeğinden sonra tur sakinleri 12 kişi olarak tamamlandı . Çevredeki birkaç sulak alana uğradık. Doğumuzda karla kaplı And dağlarını izlerken güneşli bir bahar gününde ilk gözlemimiz başlamıştı. Biraz sonra dizlerimize ; bazen bileklerimize kadar bataklığın içinde Boyalı Çulluk arıyorduk. Aslında içimden bu da bataklık mı diyordum. Rusya'daki bataklık neydi öyle çizmemi bırakıyordum nerdeyse ! Kargaların yerini Çimango Karakarası (Chimango Caracara) almıştı. Güneyli Kızkuşu (Southern Lapwing) , Maskeli Uzunbacak (White backed Stilt) vardı. Bataklığın sığlaştığı düzlüklerden birden Boyalı Çulluk fırladı. Hemen izlemeye başladık ve yine uçurduk. Boyalı Çulluk (American Painted Snipe)! Dünyada sadece 3 türlük bir aileleri var. Hedef türümüze ulaşmıştık. Kızılca Kaşıkgaga (Red Shoveler) , Şili Fiyusu (Chilean Wigeon) ,Kahverengi başlı Martı (Brown hooded Gull) , Correndera İncirkuşu (Correndera Pipit) , Al burunlu Meke (Red gartered Coot) ile günümüz sona erdi. Bana 16 yeni türle , yarın erkenden Patagonya'ya uçuyoruz.



www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.