Instagram

ŞİLİ ! KUŞBAZ ŞAİR PABLO NERUDA

Şili dünyada çok özel coğrafi konumuyla , insanlarıyla , tarihiyle özel bir ülke. Türk dostu şairi Pablo Neruda'yı özel olarak anmak isterim. Boşuna değil " Kuşbaz Şair" de denmesi. "Kuşlar Sanatı" kitabında "Kırmızı göğüslü Çayırkuşu " dediğinde daha bir hayranlıkla okuyor insan. Kara boyunlu kuğu için "Yüzen karın üzerinde upuzun bir soru işareti " der. Kuşları betimlemesini heyecanla okurum. Kuş bilgisi, kuşları kusursuz gözlemiş olması , gerçek bir kuş ve doğa gözlemcisi olduğunu açıklıkla anlamamızı sağlar. Şili 'nin güncel yaşamındaki yaygın kuşlarıyla konuşmuş sanki..




Kırmızı göğüslü Çayırkuşu(Red breasted Meadowlark) (Al göğüslü Loyka olarak adlandırmışız biz.)

" ... Bir yargıçsa aradığın ,neden sıvışıyorsun?Soğuk gözlerin , sert kanatlarınla ;bir başka yol işaretine ,kalbinin yeniden ışıdığı kanlı güneşte?"








Şili Alaycıkuşu (biz Tenka Taklitçisi olarak adlandırmışız. )

"Uçtu uzun kuyruklu alaycıkuş , makas gibi giyinmiş : tüneyip bir telin üstüne dinlediderin seslerini telgrafın "



Akgerdanlı Tapaculo (Ak boğazlı Tapakola olarak biz adlandırmışız)

" Değiştirdi bütün manzarayı : uzun dikey kuyruğu , inatçı tüyleriyle gösterip tam öğleyi dikildi gerisinin üstüne" . Tapakolaların en önemli özelliği kuyruklarını doksan derece dikmeleri. Bu aile Şili de de önemli bir kuş ailesi .



Şiirlerindeki Tuhaf Kuşlar bölümüne gelene kadar gerçek kuşları yorumlamış Neruda. Tuhaf kuşlar bölümünde kendi düşsel kuşlarıyla mizahi bir eleştiri sunmuş. Sanırsınız ki gerçek kuşlara ait. Biri de kendi olmuş!

Hatta kendini kuşlarla özdeşleştirdiği "Tuhaf Kuşlar" bölümünde " Benkuş " "Pablo insulidae nigra" diyerek Kuş Pablo ya latince bir isim verir. (Kara Pablo Sümsüğü gibi) Taksonomi kitaplarına sokar . Kuşbaz Pablo Neruda!

Yeri geldiğinde çok paylaşmak istiyorum şiirlerini . Şanslıydım ki Neruda'nın şu an müze olan , Valparaiso'daki evi , kaldığım otele 25 dakika yürüme mesafesinde.






www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.