Instagram

AFRİKA GENİŞGAGALISI ! MKHUZE

Mkhuze Game Reserve bende iz bırakacak bir kuş türünü bana getirdi. African Broadbill! (Foto: P. Morris) Bu kuşu çok sevdim. Hatta ondan sonra daha fazla Broadbill görmek için Malezya turunu almama neden oldu. Eurylaimidae ailesi önceden 20 tür Genişgaga dan ibaretti. DNA çalışmaları sonucu 4 aileye bölündü . Afrika ve Yeşil Genişgagalıları ailesi 6 tür alarak , ayrıldı. Calyptomenidae ailesi. Bizim Afrika Genişgagalısı bu aileye ait. Sonra Sapayoa tek başına bir aile olarak ayrıldı. 4 tür Asities de ayrı bir aile oldu. Eski ailede böylece 9 tür kaldı. Grauer Genişgagalısıyla birlikte 6 türü Malezya’ da göreceğim. Çok yakışıklı türlerle dolu aileler. "baharca.com" da Listelerim / Dünya Kuş Aileleri içinde iki aileden gördüklerimi paylaştım.

Afrika Genişgagalısını ayrı bir başlık altında anlattım. Ona özel bir yer ayırmak istedim. Özel bir kuş. Özelliği kur yaparken ayrıldığı noktaya bir daire çizerek uçup geri dönmesi ve bu uçuşta kanatlarından ses çıkarması .İlk kez böyle bir olaya şahit oluyordum. Bana büyüleyici geliyordu ve halen de öyle.


Sabah erkenden sulakalana son bir kez uğradık. Taçlı Turnalar yine oradaydı. Napolyon Piskoposları ile Turuncu Piskoposlar ve Dokumacılar sazlıklardaydı. Afrika Saz Horozları , Nil Kazları ile alan hareketliydi.Wakkerstroom ile vedalaşarak yola koyulduk. Pete aracı çok hızlı sürüyordu . Yollar da bozuk olunca iki saat sonunda arabanın altından sesler gelmeye başladı. Zoraki bir mola yaptık. Pete aracı inceleyip ,onarırken ben tellerde güzel kuşu apaçık önümde buldum. Sivri kuyruklu Vidya (Pin Tailed Whydah)!






Pongola Nature Reserve e yeniden uğradık. Etkileyici ve şirin kuşlar devam etti . Gülyüzlü Çiftbenek (Pink throated Twinspot foto: P. Morris) , Neergaard Nektarkuşu (Neergaard’s Sunbird) bunlardan ikisi. Ak Açıkgaga (Open billed Stork) ve ülkemizde kayıtlarına artık raslanan Cambaz Kartal (Bateleur) benim ilgilendiğim kayıtlar oldu. Döğüşken Kartal (Martial Eagle) nesli tükenmekte olan türler arasında. Değerli bir kayıt. Pel’in Balık Kartalını (Pel’s Fishing Owl) epey aradık fakat bulamadık. Sarı gagalı Leylek (Yellow billed Stork) Ankara anılarımı yeniden canlandırdı. Barbaros’un yaptığı hesapla alanı bulduk; Murat’ın dikkatiyle de leyleği bulmuştuk.





Antilop cinsi çok şık bir memelinin yanından geçiyorduk : Nyala.(foto: P. Morris)

Biraz onlarla oyalandık. Yolun ortasında Afrika Vahşi Köpekleri) African Wild Dog oturmuştu. Bacaklarında kan lekeleri vardı. Sürünün tamamı yolun yanında bir yerlerdeydi. Altı ay önce parka yeniden getirilmişler. Pek görülesi değiller sanki.. Hippopotam , Warthog , Burchell’s Zebra ,Blue Wildbeest, Greater Kudu gördüğümüz diğer memelilerden bazıları.

Sabah yine Mkuze yi dolaştık. John odasında rasladığı bir böceği gösterirken , ben de sabah banyoda beliren belki yüz ayaklı 8 cm.lik bir böceğin fotoğrafını gösteriyordum. Böceği botlara vb. girmesin diye yakalayıp odamın terasından doğaya bıraktım. Başka var mıydı bilmiyorum. Aramadım da.Aractan bir noktada indik. Bir arada yürümemiz gerektiğini söylüyordu Pete. Yoldan ayrıldıktan sonra ormanda yürümeye başladık. İnanılmaz kelebekler , kocaman sümüklü böcekler , çiçekler neye bakacağımı şaşırmıştım. Bu arada grup bir kuşa kitlenmiş ben geç kalmıştım. Zaten 400 den fazla yeni kuş görmüştüm diye düşündüm. Fakat Pete'nin dikkatinden kaçmadı ve kuşu göstermekte israr etti. Yine kuşu buldu. Gerçekten hoş bir kuştu .Ak boğazlı Kızılca Bülbül (White throated Robin-Chat) ün de hikayesi oldu. Büyük bir sürüngen Afrika Ejderhası yanımızdan kayıp gitti.Mkhuze de eski küçük uçaklar için yapılmış fakat atıl görünen bir havaalanına bekçiyle anlaşıp girdik kuş aradık.





Kara karınlı Toy (Black bellied Bustard) , Yanık gerdanlı Eremomela (Burnt-necked Eremomela) gibi daha önce gördüğümüz türlerle devam ettik. Mavi Mumgaga (Southern Cordonbleu) yine nefisti. Kenekuşugiller ailesi dünyada sadece iki tür. Kırmızı ve Sarı gagalı Kenekuşu. Bana hem de bir İmpalanın üzerinde kırmızı gagalısını görmek kısmet oldu. Gergedanlar da heyecanlandım doğrusu. Arabadan Pete’ nin dikkatimizi çekmesiyle yanda gördüğünüz güzel manzarayı fotoğraflayabildim. İmpalanın sırtında Kızıl gagalı Kenekuşu.

Tekrar bulamadığımız Baykuşa bir kez daha bakmaya gittik ama yine bulamadık.




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.