Instagram

RUDD' IN TOYGARI ! BOTHA' NIN TOYGARI ile WAKKERSTROOM

David ile vedalaştık ,yola çıktık. Yolda yine duraklar yapıp gözlem yapıyorduk. Duraklardan birinde Mor tepeli Turaco (Purple crested Turaco Foto : P. Morris) ile heyecan yaptık. Çizgili Tepeli Guguğu (Levaillant’s Cuckoo) çok beğendik. Kahverengi Yılan Kartalı (Brown Snake Eagle) , Gri Turako (Gray Go Away Bird) ve diğer kuşlarla yola devam ettik. J.G.Strijdom Tunnel da hedef tür Taita Doğanıydı (Taita Falcon). Yoldan kayaları dürbünle tarıyorduk. Olduğumuz yerin solunda yukarda bir kaya çıkıntısının üzerinde gördüm. Daha orada demeden uçtu ve nereye konduğunu bulamadım. Gruptan biri daha kuşu gördü. Diğerleri için bekledik ama açığa çıkmadı. Burası kuşun garantili yeri ! Çok şanslıydık! Gruptan sadece iki kişi kuşu görmüştü. Biri de ben.


Dullstroom cıvarında üç Abdim Leyleği (Abdim Stork) gördük. Ya Ak Kanatlı Dulkuşu (White winged Widowbird)! Aslında zor bulunan Kızıl Göğüslü Turaç (Red winged Francolin) ise yolun ortasında !

Kaldığımız otelin akşam bütün kapıları kilitleniyor. Oldukça korunaklı. Daha doğrusu sabah koridordan dışarıya çıkmak için Mike' ı uğraşırken gördüm. Açılmıyor deyince alternatif ararken ben denedim açıldı. Güzel bir sabah , uzun güzel türlerle dolu bir gün olacak . Bugün Wakkerstroom çevresinde otlaklar ve sulakalanlarda dolaşacağız . Burada yeni bir yerel rehberimiz var. Adı Lehke fakat Lucky takma adını daha çok seviyor. Adı gibi de şanslı bütün hedef türleri ve fazlasını gördük. Güney Kelayanağı (Southern Bald Ibis) ile güne başladık. Senegal Toyu (White bellied Bustard), Mavi Toy (Blue Bustard) biraz zamanımızı aldı ama değdi. Kap Ötleğeni (Bush Black Cap) apaçık pozlar verdi . Taş Alacası (Buff streaked Chat) , Soyu tükenme tehdidi altında olan , Sarı Göğüslü İncirkuşunu (Yellow breasted Pipit foto: P. Morris) Pete çitin arkasından çıkarıp yola, önümüze getirdi. Bana yeni bir Toygar Transvaal Toygarı (Eastern Long Billed Lark) daha ne isteyebilirim! Yine tehdide açık Kaşif Taşkızılı (Sentinel Rock Thrush) gibi türler ve fazlası listemize katıldı.


Daha önce Çin’de gördüğüm Amur Doğanı (Amur Falcon) ile yine karşılaştık. Bir zaman sonra yolda bizi durduran , apaçık çit direğinin üzerinde , Kızıl Boyunlu Boyunçeviren (Red throated Wryneck) . Burada benim için asıl önemli tür, nesli tehlike altında olan iki Toygar türü oldu. Botha’s ve Rudd’s Toygarı (Foto: P. Morris) ! Rudd’ ın Toygarında da yine birbirimizden ayrılıp sıra yaparak çayırda yürümeye başladık. Ben hızlı bir hesapla en solu seçtim. O tarafta habitat biraz daha otluydu. Uzun bir sıraydık . Şans bana güldü. Daha doğrusu herkesin nereye baktığını göremiyordum ama Pete arabada kim ilk gördü diye sorunca John; “Bahar!” dedi. “Çünkü ben Kuşa baktığımda Bahar zaten ona bakıyordu” dedi. Kuş için yaptığım hesapta yanılmamıştım. Hatta yuvası vardı ve besin taşıyordu. Bu nedenle alandan hemen uzaklaştık. Yolun yakınında bir anı fotoğrafı çektik.Günümüz giderek renkleniyordu. Yolda sağımız solumuz geniş otlaklarla çevriliydi. Daha çok Büyükbaşlar vardı. Çitlerin üzerine kuşlar konuyor bazıları gerçekten ilgimizi çekiyordu. Uzun kuyruklu Dulkuşları sanki özellikle güzel pozlar veriyordu. Ekru Yelpazekuyruk (Pale crowned Cisticola) çitlerin getirdiği bir tür daha.


Ekru Yelpazekuyruğu da (Pale crowned Cisticola) gördükten sonra Sulak alana yöneldik. Fakat çok canlı değildi. Sabah tekrar geliriz diyerek otelimize döndük. Yelpazekuyruk ailesinden 28 tür Güney Afrika'da görmüştük! Rehberimiz gerçekten dünyada sayılı rehberlerden. Tam bir kuşçu , fotoğrafçı. Kuş Gözlem turlarında net fotoğrafları elde etmek zordur. Zaman değerlidir. Kısa sürede net fotoğraflar çekip tura devam etmeniz gerek. Yoksa bu bir kuş fotoğraf turu olsa az öz seçici kareler peşine düşecektiniz. Gördüğünüz tür sayısı daha az olacaktı. Bu turda tam 412 net fotoğrafını cd de gönderdi. Benim Toygar listem kusursuz fotoğraflarıyla değerli bir arşive dönüştü. Bence en önemli özelliği kuşu mutlaka çok iyi görebileceğiniz gibi ortaya çıkarması. Biz de zaten bunun için turdayız. Peru' daki yerel rehberimizi de unutmamak gerek. Silverio da kuşu bulur, ortaya çıkarır. Baş parmağınızla işaret parmağınızı birleştirip oynattığınızda bütün kuşlar sizinledir. Kesinlikle kuş rehberlerinin haklarıdır. Kuşlara tutkuyla bağlanmayan biri asla kuş rehberi olamaz. Yapılan bir araştırmada , Dünyadaki en zor mesleklerin en üst sıralarında yer alıyor. Heyecanla saatlerce aradığımız kuşlara ait Türkiye'de unutamadığım çok anım var. Yurtiçi kertik gezilerimde bu anılarımı yazdım. En sevdiğim anılarım içinde yer alır onlar . Çoğu mutlu sonla bitse de , bitmeyeni de oluyor. (Foto: P. Morris - Mor tepeli Turako)


Ertesi gün , kahvaltıdan önce saat 05:00 de sulak alana gittik . İki saat gözlemden sonra 07:00 de kahvaltıya döndük . İlk türümüz nefis bir Turna oldu: Gri Taçlı Turna (Grey crowned Cranes). Afrika Sukılavuzu , Alaca Balıkçıl ,Küçük Balaban vardı. İki saat gözlemden sonra 07:00 de kahvaltıya döndük .

Kahvaltıdan sonra Pongola Nature Reserve . Aslında Game Reserve . Bence av safarileri de yapılıyordur. Doğu Afrika da olduğumuzu tam olarak belgeleyen yerlerden biri. Zürafalar, Beyaz Gergedanlar (White Rhinos Foto : P. Morris) . Bu arada Zürafaların da türleri , alt türleri var. Memelileri merak etmeğe başlıyor insan. Bu kadar memeli görünce onları da öğrenme merakı başlıyor. Marabu Storks üzerimizden uçuyor. Saksağan Örümcekkuşu (Magpie Shrike) çalının üzerinde poz veriyor. Büyük Sığırcık (Burchell Starling) bulduk. Bir çok türden sonra , Mchuze’nin yolunu tuttuk. Artık safari Afrikasındayız.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.