Instagram

KIMBERLEY VE JOHANNESBURG A VARIŞ

Kimberley! Burada kaldığımız butik oteli ve gözlem alanlarımızı da çok sevdim. Öğleden sonra siestasında, yağmur eşliğinde çay sefası yaptım . Akşam yemeğinden sonra Marrick Game Farm adında bir Çiftliğe gece memeli gözlemine gidecektik. Üstü açık araçların üzerinden , farların ve projektörün aydınlattığı alanlara dürbünle bakıyorduk. Bir Toy ile de karşılaştık. Kara ayaklı Kedi (Black footed Cat) ve Yer domuzu (Aardvak) öne çıkan bir türdü. Yaylı Tavşan (Springhare) , Yarasa kulaklı Tilki (Bat-eared Fox) ; Afrikalı Oklukirpi (South African Porcupine) , Afrika Kokarcası (Stripe Polecats) geceye renk kattı. Hava o kadar soğuktu ki inanılmaz. Keskin bir rüzgar vardı. Donduk adeta. Marrick Game Farm bence avcılara tur düzenleyen bir yerdi. Neyse ki biz avcı görmedik. (Fotoğraf :Kara ayaklı Kedi, fotoğrafcı Pete Morris)


Gece dolaştığımız alana sabah erkenden merakla yola çıktık. Buradaki hedef tür Pembe gagalı Toygar (Pink billed Lark) .Çiftlik havuzunun önüne gözlem kulübesi yapmışlar . Burada oturup gelen türleri, onları rahatsız etmeden ve oldukça yakından izledik. Heyecan verici bir yerdi. Gelen kuşlar cıvıl cıvıldı. Havuzun çevresi ağaçlık olduğundan ağaçlara da konuyor ve kalkıyorlardı. İki Kap Kumrusu su içmeye geldi. Ankara’ya görmeye gidip de bulamadığım Kap Kumruları bu turda önüme çıkıyordu. Sarı İsketeler (Yellow Canary) gerçekten göz alıcı sapsarı renkleriyle inanılmaz bir sürüydü. Güneşin altında göz kamaştırıyordu. Diğer ağaçta da Kırmızı başlı Mumgaga (Red headed Finches) sürüsü vardı. Su içmeye bir çift Bıldırcın Mumgagası (Quailfinch) geldi. Kırmızı gagalı Kuela (Red billed Quelala) , Menekşe yanaklı Mumgaga (Violet eared Waxbill) ve diğerleri. Herbiri çok yakışıklı türler.



Sonraki hedefimiz yanda fotoğrafı bulunan Pembe gagalı Toygar (Pink billed Lark)(Foto: P. Morris) . Onu bulmak kolay oldu . Ufukta büyük bir yağmur bulutu tam üstümüze doğru geliyordu. Doğulu Toygar (Eastern Clapper Lark) etrafımızda kur uçuşu yapıyordu. ve Küçük Çölkoşarı (Double banded Courser) ile alandan ayrılarak bir yerleşimin yanına geldik . Yüksek ağaçlar vardı. Gördüğüm en güzel kırmızıyı göğsünde taşıyan bir çift Kızıl göğüslü Örümcekkuşu (Crimson breasted Ganolek or Shrike) daldan dala besleniyorlardı. Altın kuyruklu Ağaçkakan (Golden tailed Woodpecker) güzel pozlar verdi . Bugün toplamda 99 tür görecektik.




Öğle yemeğini Marrick Game in misafir evinde yiyecektik. Kapıda bizi bir Mirket bekliyordu. Memeli bilgimin ne kadar zayıf olduğu bir kez daha ortaya çıkıyordu böylece . Yağmur iyice yaklaşmıştı ve bahçedeki Dokumacıkuşunun bir kaç fotoğrafını çektikten sonra içeri girdim. Yağmur çok güzel yağıyordu . Savan yağmuru gökyüzünden boşalıyordu. Dokumacıkuşu yuva yapımına ara vermiş görünüyordu. Geniş salonun camından izliyordum. Sonra yemeğe geçtik. Güzel bir öğle yemeği idi diyeceğim çünkü kırmızı et hiç yoktu. Sanıyorum bunun için menü değişmişti. Günün diğer kısmında Kimberley’in güneyine indik. Yağmurdan sonra çok şanslı değildik.




Bugün Johannesburg a , yine Batıya doğru gideceğiz. Sabah hemen hedef tür için gelen bir bilgiyi değerlendirerek Akasya Turacını (Orange river Francolin) bulmaya gittik. Pete çok geçmeden türü gösterdi. Yakında bir Sulakalana uğradık. Nübye Ördekleri (Hottentot Teal) mavi gagalarıyla dikkat çekiciydi.Afrika Suçulluğu (African Snipe) vardı. Bradfield Ebabilleri üzerimizde uçuyordu.



Kap İncirkuşu (Cape Longclaw) renkleriyle güzeldi (Foto: P. Morris). Napolyon Piskoposları (Yellow crowned Bishop)! Çok uzun bir yolumuz vardı. Günün büyük bölümü yolda geçti. Ana yoldan değil de şansımızı arttırmak için tarlaların arasındaki tali yollardan gidiyorduk. Yolun kenarındaki telçitlerde Latakoo Toygarı (Melodious Lark) birden önümüze çıktı!! Biraz zaman geçirdik onunla. Kızıl enseli Toygar (Rufous naped Lark) yine çitin üzerindeydi. Diğer bir güzellik oldukça yakın bir Sekreterkuşu yan tarlada çiti aşmak üzereydi. Akşamüstü Suikerbosrand Nature Reserve uğradık. Çok görmeyi arzuladığım Dulkuşları görkemli kuyruklarını dalgalandırarak ve öterek bir uçup bir konuyorlardı. Halen gözlerimin önünde.


İki ayrı bölgede Uzun kuyruklu Dulkuşu (Long Tailed) , ve Turuncu omuzlu Dulkuşu (Fan tailed Widowbird) gördük . Al gerdanlı Dulkuşu (Red collared Widowbird) ile üçlendi. Tüm yorgunluğum gitmiş harika bir enerjiye yerini bırakmıştı! Ah kuşlar! Doğru Johannesburg!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.