Instagram

AUGRABIES ŞELALESİ ULUSAL PARKI

Yeni bir gün ! Savan habitatından geçeceğiz. Karoo habitatları geride kaldı artık. Bundan sonra Savan ve Grassland yani otlak ve çayırların olduğu habitatlara gireceğiz. Buralarda estetik ve güzel Sadak Ağaçlarına (Quiver Tree) sık raslayacağız. Turun on günü geride kalmakla birlikte daha 15 günümüz var. Başlangıcından bugüne 205 yeni tür görmüşüm. Nama-karoo bitki örtüsünden Pofadder’e , yani Batıya , Savan habitatına doğru yola devam ediyoruz . Bu akşam konaklayacağımız yer Augrabies. Burada ünlü şelalesiyle ulusal bir park var. Augrabies Falls National Park. Pofadder’den daha Batıda. Bir gece burada konaklayacağız. Şelale Turuncu Nehir (Orange River) üzerinde. (Foto : P. Morris)



Öncelikle yolda Pofadder’in çevresinde gözlem noktaları arıyoruz. Hava oldukça sıcak. Birden büyük yuvalar dikkatimizi çekiyor. Küçük bir meydanda ağacın üzerinde üzerinde Sosyal Dokumacı (Sociable Weaver) kolonisi yaşıyor. üçü yanyana. Fotoğrafta İnternet sayfalarında gördüğüm ve merak ettiğim bu yuvaları izlemek kadar heyecan verici ne olabilir! Bradfield Ebabili (Bradfield’s Swift) üstümüzde uçuyor. Yolda giderken bir ötücü önümüzden geçiyor. Hemen aracımızdan iniyoruz. Monotipik Stark Toygarı (Stark’s Lark) ! Yolun bir diğer gözlem noktasında Savan Toygarı da (Fawn coloured Lark) bizim için bir ilk. Aramadan ayağımıza gelen Toygarlara selam olsun! Turun başından şu ana kadar 14 tür Toygar gördük! Tam düşündüğüm gibi kuşlar yönünden benzersiz bir turdu. Yepyeni türlerle , eşsiz habitatlardan geçiyor ; nerdeyse her gün yeni bir Toygar görüyorduk. Daha ne isteyebilirdim ki! Papatyaların arasından Ulusal Parka girdik. Ak kanatlı Kızılkanat bizi karşıladı . Yemekten sonra odalarımıza dolunayı izleyerek döndük. (Foto: P.Morris)


Sabah erken saatlerde ortalık sessizdi. Odalar ikiz villalar gibiydi ve benimki oldukça uzakta.Odamdan çıktığımda bir ardıç türü gördüm ama hangisi karar veremedim. Karu Ardıcı (Karoo Thrush) olduğunu hep birlikte tekrar görünce anladım. Yakışıklı bir Afrika Cüce Doğanı (Pygmy Falcon) yolda pozlar veriyordu. Yanda fotoğrafı olan Kırlangıç Kuyruklu Arıkuşları (Swallow tailed Bee-eater) renkleriyle etkiliyorlardı. Burada daha önce görmediğim memeli türleri vardı. Gördüğüm memeli Slender Mongoose ,bir Kuyruksürenmiş. Orange River Gözlükçüsü (Orange River White-eye) ile İs rengi Nektarkuşu (Dusky Sunbird) ilerdeki çalıdaydı. Sığırcıklara Kap Sığırcığı (Cape Starling) de eklendi! (Foto: P. Morris , Swallow tailed Bee-eater)




Gelmişken şelale ziyareti yaptık. Doğal olarak tam debili zamanında değildi. Yine de kaya formları yumuşak oval hatlar çiziyordu. Upington' a doğru yola devam ettik. Upington da birkaç gözlem durağı yaptık. Öne çıkan türümüz Tepeli Barbet (Crested Barbet) ! Bir Parkta yanından geçtiğimiz bir ağaçta gördük. Hiç kaçmadı bizden. Fotoğrafları aracımızdan çektik. Afrika Barbetleri ayrı bir aile .Lybiidae IOC ye göre 43 tür. Bu turda 7 türünü göreceğiz. Upington’dan ayrılırken daha önce hiç görmediğim dizaynda bir yapı dikkatimizi çekti . Bir kule üzerinde garip bir dizaynı olan kocaman bir başlık var. Tabi kulenin çevresini vb. görmüyorduk. Görseydik yerdeki Güneş yansıtıcıları görecek ve bunun bir Solar enerji kulesi olduğunu rahatlıkla söyleyecektik. Sonra biraz internet karıştırdığımda Afrikada ki ilk Güneş enerji sistemi kulesi olduğunu öğrendik. 50 Megawatlık 140 hektar alanı kapsayan Afrika'ya ilk Güneş enerji sistemi. Kimberley'e doğru yola devam ettik. (Foto: P. Morris , Crested Barbet)


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.