Instagram

LANGEBAAN , CALVINIA , İPEKSİ SİNEKKAPAN ve KINALI ÖTLEĞEN

Langebaan büyük bir lagünün kıyısında. Batı Kap’tan kuzeye doğru Fynbos bitki örtüsünden devam ediyoruz. Yarından sonra Karoo habitatına geçeceğiz. Sabah hareket saati günlerdir 04:30 veya 04:45 . Eh en az bir saat önce kalkmak gerek : 03:30. Kuşu seven katlanır. Langebaan’ da ilk gözlemimiz Kap Baştankarası (Grey Tit) oldu. Karu Toygarı yine kur gösterisinde. İlerde Yayla Turacı (Grey winged Francolin) tarlanın kenarında. Nadir ve monotipik Protea İsketesi (Protea Canary) hedef türlerimizden biriydi. Protea bitki cinsi Fynbos içinde en yaygın olan bitki cinsi. Bu İsketenin tercihi de dolayısıyla bu bitkiler olduğundan adını koymuşlar. Dağ Esmer Bülbülü (Mountain Wheatear) , müthiş bir İpeksi Sinekkapan (Fairy Flycatcher) , Layard Ötleğeni (Layard’s Warbler) ile devam ettik. Sitenostir Sinekkapanları dünyada sadece 9 tür. İpeksi Sinekkapan onlardan biri. Kap Baştankaralarının ötüşleri eşliğinde Kap İsketeleri (Cape Siskin) de ortaya çıktı. (Foto:Kızıl yanaklı Prinya - Pete Morris)


Hedef türlerimize ulaştıktan sonra Succulent Karoo habitatında ilerlemeye başladık. Burada konaklayacağımız otel Calvinia da . Fynbos habitatı Langebaan ın Kuzeybatısına doğru Succulent Karoo habitatına geçiyor. Güney Afrika ülkesinin Batı kıyıları tamamiyle Succulent Karoo . Namibya sınırına yaklaştığımızda Kalahari çölünde olduğumuzu anlıyoruz. Çöl ve okyanus birleşimi inanılmaz bir görüntü veriyor. Daha sonra Şili de bu hayret verici habitatı Atacama çölünün okyanusla birleşiminde göreceğim.Kuş gördüğümüzde veya aramak için uygun noktalarda , durup gözlem yapıyorduk. Zor bir tür endemik Kınalı Ötleğen (Foto: P. Morris) (Kopje Warbler or Cinnamon breasted Warbler) ile biraz zaman geçirdik. Göğsünde ve alnında kına rengi tüyleri var. Türkçe ismi çok yerinde. Kızıl yanaklı Prinya (Rufous eared warbler) da kolayca akılda kalıcı bir kuş! Bu iki tür de Yelpazekuyrukgillerden. Calvinia’ya vardık .


Burada butik bir otelde kalıyoruz. Yemek öncesinde listelerimiz için toplanıyoruz. Ben erkenden gidip kahve eşliğinde dizüstü bilgisayarımda facebook paylaşımları yapıyorum. Bu arada kitap satışı yapıldığını görerek incelemeye başladım. Calvinia'nın güneyindeki Dağlık alan ile Karu habitatından bitkileri içeriyordu. Bazı bitki fotoğraflarımı tanımlamada kullanabileceğimi düşünerek Wild Flowers kitabını aldım. Döndükten sonra yazar hanımla yazışarak başka bir bitkiyi de kendisine sordum. Grup bir araya geldikten sonra listelerimizi çalıştık. Keyifli , rahat büyük bir mutfaktaydık . Dekorasyon da mutfak gereçleriyle dizayn edilmişti. Mutfak hakkını verdi ve Güney Afrika’da yediğim en lezzetli yemeği burada yedim. Patlıcan ile yapılmış bir yemekti. Çok lezzetliydi . Bana göre birkaç Michelin yıldızı rahat alırdı.


Ertesi günün ilk ışıklarında yeni iki Toygar türü ile karşılaştık. İri gagalı Toygar (Large Billed) ve Dikenli Toygarı (Spike -heeled Lark) . Brandvlei ‘de değişik noktalarda gözlem yapıyorduk. Soluk ötücü Çakır (Pale chanting Goshawk) yol kenarındaki enerji direklerindeydi. Sclater Toygarı (Sclaters Lark) arıyorduk . Taşlı çöldeydik . Sıcak iyice artmıştı. Namaka Bağırtlağı (Namaqua Sandgrouse) , Karu Eremomelası (Yellow rumped Erememola) , Pririt Batis (Pririt Batises) , Traktrak Bülbülü (foto: P.Morris) (Tractrac Chat) ve yine Toygarlar! Kızıl Toygar (Red Lark) , Karu uzun gagalı Toygarı (Karoo long billed Lark) . Gün yine yeni türler getirmişti getirmesine fakat aradığımız Toygar türlerini görememiştik. Yöresel akşam yemekleri ile bir gözlem günü daha sona erdi.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.