Instagram

CENNETKUŞLARI! DOĞANIN EŞSİZ ZENGİNLİĞİ !

Gezi yazılarım arkama yaslanıp okudukça hafızamı tazeliyor. Örneğin Fas turumu okudukça unuttuğum ayrıntılar tekrar canlanıyor. Gözümün önünden Çöl Serçeleri , Atlas Ağaçkakanı geçiyor. Diğer bir yanı da Kuşların peşinde gezebilmek için hem ilham vermek , hem güzel gözlem yapılan alanlarıtanıtmak . Kuş gözlemciliğinin ayrıntılı , keyifli ve heyecanlı yanlarını paylaşmak. Bugün Fas turumu okuduğumdan içimden böyle başlamak geldi. Yazı yazmanın çerçevelerinin olmaması , zihninizin sizi götürdüğü her yere gidebilmeniz hoşuma gidiyor. Papua anılarıma geri döneyim. Her yerde kuş diyerek Havaalanında da gözlem yaptık. Dürbünler en son toplanıyor her zaman.. Yanılmadık ; Papua Delicesi (Papuan Harrier) ve Avustralya İncirkuşu (Australian Pipit) ve Serçe günün kayıtları! Port Moresby de tekrar aynı otelimize yerleştik. Öğleden sonrayı, Port Moresby nin açık alanlarında , biraz da su kuşları ile geçirdik. Bu gözlem bize çok iyi geldi doğrusu. Yağmur ormanı atmosferinden oldukça uzaktık. Rahat bir gözlem ile turu sonlandırmak gerçekten keyifliydi. Yarın sabah erkenden yine Varirata da Raggiana Cennetkuşu ile vedalaşacağız ve belki de kimlerle !


Yanda fotoğrafı olan Turuncu alınlı Meyve Kumrusu (Orange fronted Fruit Dove) bana yeni bir tür oldu. Endemik Gri başlı Munya (Grey headed Munia) yuva yapıyordu. Ormankırlangıcıgillerden Kara Sırtlı Kasapkuşu (Black backed Butcherbird) ve çalı kümesinin altında Küçük Gri Çardakkuşu (Fawn breasted Bowerbird)! Daha önce bu Çardakkuşunu gördük ama vedalaşmak için güzel bir sürpriz oldu. Yağmur ormanlarından sonra açık alanda kuş gözlemi rahatlatıcı gelmişti. Diğer yanıyla da hedef türlerimi görmüş olmamın üzerimde inanılmaz hafifliği de vardı. Sadece Papua Kocaağzı (Papuan Frogmouth) biraz aradık. Diğerleri zaten apaçık önümüzdeydi. Bu alanda su kuşlarından Güneye ,Avustralya’ya göç yolunda olan Japon Suçulluğu (Latham’s Snipe) bana yeni tür oldu. Hedef türlerim bitmişti ama yeni türler devam ediyordu.







Etekli ıslıkçı Ördek (Plumed Whistling Duck) , Gezgin Islıkçı Ördek (Wandering Whistling Duck), Ak başlı Suna (Radjah Shelduck) önümüzde beslenip durdular . Pasifik Kara Ördeği (Pacific Black Duck), Avustralya Gri Çamurcunu (Grey Teal), Avustralya Sazhorozu (Australasian Swamphen), Karaca Sutavuğu (Dusky Moorhen), Büyük , Ortanca ve Küçük Akbalıkçıllar (Great Egret, Intermediate Egret, Little Egret), kömür Karabatağı (Little Black Cormorant) and Alaca Küçük Karabatak (Little Pied Cormorant). Güzel Yamalı Balıkçıllar (Pied Heron) ve sevimli İbikli Jacana (Comb-crested Jacana) gibi su kuşları ile çok güzel bir havada gözlem devam etti.

























Güzel bir alanda ,oldukça keyifli bir gözlem sonunda dönüp akşam yemeğine hazırlanma zamanı gelmişti. Benzersiz Cennetkuşlarıyla , Papua günlerini yarın sabahki gözlemden sonra geride bırakacaktık.Sabah erkenden Raggiana ile vedalaşmak üzere yola çıktık. Yine muhteşem danslarına devam ediyorlar , kuyruklarını kaldırıp dişileri mest ediyorlardı. Josh dan izin istedim ve serbest gözlem için dolanmaya başladım. Bir Varirata özçekimini de buraya ekledim. Bir dişi Raggiana burnumun dibindeki ağaççıklara geldi. Hava yine çok güzeldi . Kahverengi Sarıasma (Brown Oriole) Yıldızlı Drongo (Spangled Drongo) gibi veya yepyeni bir Taçlı Meyve Kumrusu (Coronated Fruit Dove) , heyecan dalgası estiren bir çok kuş ile gözlemim sona erdi. Yüzlerimizde geniş bir tebessüm ile aracımızdan bizi uğurlayan (Gugukgillerden) Sülün Kukalına (Pheasant Coucal) el salladık. Holy ve Josh ‘un uçağı bugün . Çünkü onlar Avustralya’ya uçuyorlar . Ben Singapur aktarmalı döneceğim. Uçağım yarın. Rahat rahat bavulları toplayacak zamanım var. Son dakika telaşını hiç sevmiyorum. O nedenle biraz rahat zaman olması ,listeler vb. ile keyif yapmak için çok uygun!



Günlerden 27 Eylül 2019 . Dönüş yolundayım. Ocak 2020 Ispanya ve Şubat sonu - Mart 2020 Kostarika ve 2021 Şubat Hispaniola turlarım var . Üzerimde ise tatlı bir yorgunluk. Henüz Covid fırtınasından hiç haber yok. 2021 turumu iptal edeceğimi henüz bilmiyorum. Bir yandan da sanki dünya kuşlarına nokta koymuşum gibi de geliyor. Üstüne ne görebilirsin ki diye düşünüyorum. Karga ailesine yakın bir aile aslında , gagaları kafa yapıları da bunu destekliyor. Ötüşleri berbat. Fakat tüm bunların yanı sıra inanılmaz renk geçişlerindeki tüylerin, muhteşem gösterileri benzersiz kıldığına şahit olmak da hayret verici. Bu dansların eşi benzeri yok! Doğada şaşırmayı çok seviyorum.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.