Instagram

MURMUR PASS !

Sabahtan akşama kadar katlanır bir iskemlede oturup , dürbün ile neler gelip neler gider izle ! Başının hemen üzerinde dolaşan kuşlar inanılmaz türler! Bu alanlar özel olarak yerel rehberlerin gayreti ve turların desteği ile yaşıyor. Bütün dünyada kuş turları , kuşların alanlarının korunmasına katkıda bulunmuş oluyor. Doğal olarak etik gözlemci ve fotoğrafçı kurallarıyla.

Yol üzerinde bir yerde durduk. Dar bir patikadan biraz yürüdükten sonra kot olarak yüksek küçük bir açıklığa geldik. Burada bir gözlem alanı oluşturmuşlar. Patikanın ve bu alanın bakımını yapıyorlar. Yağmur ormanlarında patikalar açıklıklar hemen bitkilerle kapanıyor. Güney Amerika da da Güney Doğu Asya da da palalarla bu yolları temizleyen görevliler oluyor. O nedenle arkamızda kocaman palayla bekleyen Papaua lıyı yadırgamadık doğal olarak.


Kumul’da kaldığımız her gün ,değişik saatlerde Murmur’a gözleme gittik. Bugün öğleden sonra ve akşamüstüne kadar Murmur’dayız. Kül rengi Bülbül (Black capped Ashy Robin) ile Gri göğüslü Yerkumrusu (Western Bronze Ground Dove) önümüzde besleniyor. Nerdeyse bizden hiç ayrılmadılar. Bu arada bir çok kuş sesleri içinden en güçlüsü hepsini bastırıyor ; Üstelik iki ayrı yerden ötüşler geliyor ; Ta ta ta taa !!! KaraDuvuduvu (Black Sicklebill’i) Tabubil de görmüştük. Bu kez Kahverengi Duvuduv (Brown Sicklebill) ! Seslerin geldiği yönden bir erkek Sicklebill ağacın kör dalına apaçık oturup, kur çağrısı ile birlikte kendini kabartıyor ! Upuzun bir kuyruğu ve apoletli omuz tüyleri ile herkülümsü bir hal alıyorlar . Gagaları gerçekten tam bir orak gibi adlarıyla eşdeğer. Daha o yerini değiştirmeden Mavi tuğlu Cennetkuşu (King of Saxony BOP) kur çağrısını yapıp kafasının iki yanındaki anten misali upuzun tüyleri dalgalandırarak kura başladı. Gerçekten inanılmaz dakikalar. O da yerinden mutlu ki dakikalarca yerini değiştirmedi. Bu türler Cennetkuşugiller ailesinin dikkat çekici türlerinden . Cennetkuşu ailesinin en etkileyici yanı , cinslerin birbirinden çok farklı heyecan verici renklerde giysilerde olması . Nasıl oluyorsa Riflebird dışında kuyruklardaki teller mutlaka var. Kral Cennetkuşunda uçları kıvrılıp üzümlü oluyor !Bir diğerinde adeta 12 kamçı halinde . Paradisae cinsinin heybetli kuyrukları olduğu halde iki koyu renkli tel kuyruklarından uzun ! Mavi Cennetkuşunda upuzun! Magnificient ve Wilson da kocaman kıvrılıyor.


Bu arada tek türden oluşan yeni ailem Benekliıslıkçıgiller ile bu kez daha da yakından Benekli Islıkçı (Mottled Berryhunter) birlikte oluyoruz. Tabubil de ilk kez görmüştüm . Murmur da iki gün yine göreceğim. Kuşlar aleminin güçlü kuşları. Gördüğümüz diğer türler oldukça fazla . Bunlardan bazıları sadece Avustralya ve adalarda yaşayan Balkuşu ailesinin kuşlarından. Çiçekli ağaçlara geldiler ; Dumanlı Balkuşu (Black throated) , Kızıl göğüslü Balkuşu (Rufous banded Honeyeater) ve Rosenberg Mizomelası (Red collared Myzomela) ! Islıkçıgillerden Vekil Islıkçı (Regent Whistler) , Krem göğüslü Gerigon (Brown breasted Gerygone) üzerimizdeki ağaççıklarda uçuştular. Bu arada Goldie Loriketi (Goldie’s Lorikeet) , Küçük Kaplan Papağanı (Modest Tiger Parrot) göze çarpan türler. Gözlemi giderek hızlanan yağmur sona erdirdi. Gece de yağmur hiç durmadı. Göreceğimizi görmüştük nasıl olsa.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.