Instagram

KIUNGA - BOYSTOWN ROAD VE FLYRIVER DA YOLCULUĞA HAZIRLANIŞ

Tarih 20 Eylül 2019. Sabah kahvaltıda akşamki öpücük seslerini sormaya çekiniyorum. Nasıl olsa bugün otelden ayrılacağız . Yanımıza Samuel bir yerel rehber daha veriyor. Jimmy . Jimmy ‘ye Birds of New Guinea kitabında teşekkür etmişler. Glen zaten bizimle olacak. Olağanüstü ses duyma ve görme yetenekleri var. Kuşları da tanıyorlar . PYG de 15 den fazla dil var. Hemen hepsi İngilizce konuşuyor . O nedenle yerel rehberlerle anlaşmak kolay. Ayrıca 8 milyon Nufusun yarısı Tok Pisin ( Talk Pidgin) konuşuyor. İngilizce ile karışık kendi dilleri . Trafik levhaları yazıları da bazı yerlerde bu dilde: GO ISI ISI (Yavaş git anlamında). LUK AUT (Look out!) .PUTIM ON HEDLAIT BILONG YU (Turn on your headlights) gibi.. Cümlelerinin içerisinde İngilizce kelimeler ekleyenlere kapak gibi bir ders olmalı . İşlerin nereye gideceğini düşünmek gerek.



Bu sabah Boystown Road ‘da bir iki saat gözlem yapacağız. Çok uzak değil. Alan çok da bereketli çıktı. Sadece burada kısa sürede 44 tür gördük. İçlerinde öne çıkan Avustralya Mücevherkuşu ailesinden Mavi Peribülbülü (Emperor Fairywren) oldu. Bize belki de samimi davrandığından öyle düşünüyor olabilirim. Peribülbülleri Avustralya ve Yeni Gine adalarının kuşları . Mavi Peribülbülü ise sadece Yeni Gine de var. Gugukkuşları Ailesinden Pasifik Koel , Küçük Koel ve Horsfield Guguğu (Oriental Cuckoo) görüyoruz. Sarı başlı Cüce Papağan yakınımıza sokuluyor. Turuncu karınlı Meyve Kumrusu nefis (Orange breasted Fruit-Dove) ve Kara Nektarkuşu (Black Sunbird) ilginç olarak gözlemlerimize giriyor. Palmiye Kakadusu üzerimizden geçiyor ! Onu çok net görmek istiyordum aslında derken ,gözlem sonunda yine Boystown yolu üzerinde araçtan görüp iniyoruz ! Heybetli hoş bir kuş! Harika , yola devam ! Kiunga’ya döndükten sonra gezinin diğer en heyecanlı bölümü Fly River da başlayacak!



Öğleden sonra , Kiunga ' da ki otelde bavulumuzu bırakıp ,sadece kendimize bir gün için gerekli eşyalarımızı almamız söyleniyor. Çizme şart , chigger denen alerjik akara karşı ilaç , sülük çorabı , yağmurluk , kafa cibinliği gibi önemli detayları unutmaya gelmez. Akara karşı Avustralya dan aldığım %80 oranlı Deet uygulamasını kayığa binmeden sürmek bana doğru geliyor. Sülüklerin de bu kokuyu sevmeyeceğini umudediyorum. Bunların hepsi küçük bir detay doğal olarak . Konumuz Dünyanın bu zengin adasında en önemli nehirlerinden birinde Cennet kuşları arasında yolculuk ! Kiunga Fly River yanında kurulmuş önemli bir şehir. Lowland , ova anlamına da geliyor fakat deniz seviyesine göre tesviye kotları anlamında anlamak daha doğru oluyor. Kiunga’nın tesviye kotu 30m. cıvarında. Biz daha da düşük kotlara inerek Kwatu Kampına gideceğiz. Yağmuru bu bölgede her an bekleyebiliriz. Yağmur Cennetkuşlarına banyo yapma olanağı verdiğinden başlarda diğer kuşlar ile hemen saklanmıyorlar. Güney Amerika’da da Kolibrilerin yağmurda banyolarını izlemiştim ki , detaylı temizlik sırasında ne denli şirin oldukları her andığımda gülümsetir. Ah Kuşlar!



Kayığımız motorlu. Çantalarımızı yerleştirdiler. Birazdan biz de bineceğiz ama limandaki hareket dikkatimi çekiyor. İki kayık yanaşıyor. İçinden koyu renkli kocaman taşları kıyıya yuvarlıyorlar ve oradan taşıyorlar. Sorduğumda Samuel Kauçuk olduğunu söylüyor. Taş gibi kauçuk .. Evde internet bilgisi olarak ağacın kabuğu bıçakla çizildikten sonra biriktirilen lateksin ,daha sonra asitle katılaştırılarak katı Kauçuk elde edildiğini öğreniyorum. Sonra kauçuk ince tabakalar halinde sıcak dumana tutularak kurutulup satışa hazırlanıyor. Kauçuk ağacı(Hevea brasiliensis) sütleğengiller (euphorbiaceae) familyasından . Anavatanı Güney Amerika Amazonlar . Amazonlardaki Kauçuk ağacı klonlanarak (Pseudocercospora ulei) ; Güney Doğu Asya ya özellikle Malezya ya getirilerek yetiştirilmeye başlanmış. Güney Doğu Asya’nın doğasını tehdit eden Palmiyelerden sonra Kauçuk Endüstrisi.



En öne Holy ile Josh, arkaya ben, en arkaya da Alec oturuyor . Bu upuzun kayığın en arkasında rehberlerimiz ve Kayıkçı var. Hava güzel ama yağmur her an inebilir. Ben yağmurluğumu giydim . Yağmura hazırım .Hedef Kwatu Kampı !


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.