Instagram

TABUBIL , KIVITEMBIP ORMANI - İKİNCİ GÜN

Ertesi gün Samuel bize madene yeni açılan bir yol inşaatından söz ediyor. Her ne kadar içimden eyvah dediysem de Dünyanın en büyük Bakır Madenlerinden olan Ok Tedi Madeninin, buraya geçim kaynağı sağladığı bir yer Tabubil. (Samuel buralarda bütün turların lokal rehberlerini organize eden taşaron. Sorunları Samuel çözüyor.) Zaten Papua da ormanda yollar varsa ya yeni maden yolu ya da kapanmış maden yolu genel olarak.





Güzel bir havada yeni inşa edilen yola çıktık. Bir damla yağış yok ,şans bizimle . Hemen eski adıyla Superb Bird of Paradise yeni adıyla Greater Lophorina ; Mavi yakalı Cennetkuşu yanar döner mavi yakasıyla kendi reklamını yapıyor! Birkaç dakika sonra ilerdeki ölü bir ağacın üzerinde uzun siyah siluetiyle Kara Duvuduv (Black Sicklebill) görüşümüze giriyor. Sabah çağrısı kulaklarıma inanamayacağım kadar heyecan verici ta ta ta ta !! Heyecan üzerine heyecan! Okuduklarımın ve evde izlediğim belgesellerin gerçek olması inanılmaz.



Yolda yürüyerek gözleme devam ettik. Daha önce Avustralya da gördüğüm , Kara Monarklar (Fan-tailed Monarch) birden fazla sayıda kendini gösterdi . Nehirde kayaların üzerinde bir çift Dere Granilası (Torrent Lark) ! Müthiş bir tür. (Foto: J. Beergmark)Kara gerdanlı Yassıgaga (Black breasted Boatbill)! . Sarı gagalısını Avustralya da gördüğümden bu iki türlük aile Yassıgagagiller ile daha önce tanışmıştım.



Kestane karınlı Guguk (Chestnut-breasted Cuckoo), Beyaz yakalı Zümrüt Guguğu (White-eared Bronze Cuckoo) ve Güneyli değişken Pitohuyi (Southern Variable Pitohui) gibi bazı türler ve fazlası var ki sadece o bölgede görebiliyorsunuz . Doğal olarak rehberler, her ülkede, kuş turunda önce bu türleri özel olarak arıyorlar. Diğer yaygın kuşlardan da epey tür gördük . Ak gerdanlı Güvercin (Metallic Pigeon) , Ada Çıvgını (Island Leaf Warbler) etrafımızda uçuştu. Uzun gagalı Balkuşunu (Long-billed Honeyeater) asma filizi toplarken , Kırmızı gerdanlı Guguk (Rufous-throated Bronze Cuckoo) muhteşem pozlar verdiler. Josh’un zor bir tür oluğunu söylediği Küçük Uzungaga (Pygmy Longbill)! Uzungagalar , 10 türlük bana yeni olan Meyvekakan ailesinden . Papua da tam yedi türü listemize kattık.


Erkek Sclater Islıkçısı (Sclater’s Whistlers) büyük bir çalının üzerinde güzel manzaralar izletti. Islıkçıgiller, Güneydoğu Asyanın 64 türlük bir kuş ailesi. Arfak Serikornisi (Grey-green Scrubwren) biraz uğraştırsa da sonunda izlememize izin verdi.. Kurşuni broz Kumrusu (Dusky veya New Guinea Bronzewing) ve Kara kulaklı Kedikuşu (Black-eared Catbird) sesleri arasında Kısa kuyruklu Paradigela (Short tailed Paradigalla) kısa sürede görüşüme girdi. Sesleri tanıdığımız falan yok doğal olarak ! Josh duydukça bize haber veriyor . Böylece akşam kayıtlarına hazır oluyoruz . Bu arada Josh bir kuşa bakarken çok heyecanlandı . Hemen biz de sapsarı göğüslü kuşa kitlendik. Hatta o arada Holy bir fotoğrafını da çekti . NT hassas kategoride nadir bir erkek Sarı göğüslü Atlaskuşu (Yellow breasted Satinbird) ! Kör bir çıkıntının üzerinde Josh’un dikkatini verdiği gaga üzerindeki inanılmaz mavi topuz gibi bir ibik ! Üç türlük Atlaskuşugiller ailesinin tek türle ikinci cinsi ! Biz de şanslıyız sanırım! Josh dürbünü ile tam olarak kuştan ayrılamadığından fotoğraf da çekemedi! Gördüğünden emin olarak 30 yıldır Papua turlarından kimseden kaydı gelmeyen bu kuşu keyifle izledi ve izledik ! Ormanda yeni açılan yolun terasman seviyesinde gezerken bu kuşun hassas olarak bağlı kaldığı , deniz seviyesinden yükselen kotu şekilde yakalamıştık! Bu bir mega kayıttı!


Yolda arasıra bir kamyonetin arkasına doluşmuş Papua lı yerliler yanımızdan geçerken bize bağırıp çağırıyorlardı. Aracımız epey geride kalmıştı . Yerel rehberimiz Glen , şöförü koşarak çağırmaya gitti. Bundan sonra aracımız bize hep yakın oldu. Fakat bu böyle kalmadı . Birden bir çok köyden Papua lı bağıra çağıra bize doğru geldiler. Josh Samuel i aradı herhalde . Josh’u aralarına alıp bir sürü konuştular . Sonra bir kaçı bizim yanımıza gelip bağırmaya başladılar. Kendi dillerinde söylediklerini tam anlayamıyorduk. Tam derken bir çoğu Pidgin English konuştukları için bazı kelimeler İngilizce olabiliyor. Alec araca girmemizi söyledi ama geri adım atmak mı iyi yoksa beklemek mi tam karar veremedik. Ben Josh u izliyordum. Şöför arabaya geldi ve bindi. Glen, Josh a yardım ediyordu. Samuel bir şekilde devreye girdi. Köylüler onların arazilerine izinsiz girdiğimizi söylüyorlardı. Ortada konuşulan bir miktar para konusu da vardı sanırım. Oysa Samuel in bildiği bir iznimiz vardı. Neyse aracımıza bindik bir Papualı açık camdan bana yaklaştı ve olanlardan üzüntü duyduğunu söyledi. Hoşgeldiniz dedi. Tatlıya bağlandı ama biraz asap bozucu bir durumdu.


Öğleden sonra Kivitembip Ormanına giderken yağmur çiselemeye başladı . Öğle yemeğimiz için piknik yaptık. Nefis bir Cennetkuşu , Büyük Karatüfek (Magnificent Riflebird) hemen kaydımıza girdi ! Hem kuşları hem bitkileri inceledik. Gerçekten ormanın kalbinde derinliklerde olmak , el değmemiş doğada olmak son derece büyüleyiciydi.. Derken yağmur güçlü bir sağanağa dönüştü !Hem de ne sağanak ! Fakat kısa sürdü . Bir saat içinde toparlandık ve ormana girdik. Öğle yemeğinde Josh,Muhteşem Cennetkuşu nu (Magnificent Bird of Paradise) ara ara çaldırdı. Üzerimizden bir o yana bir bu yana uçtu. Ormana gösteri alanını gözlemek üzere girmiştik. Yine çaldırdı Josh . İki kez geldi ama kalıp dansını sergilemedi. Bunun nedeni bence piknik sırasında çaldırıp kuşla oynamak olmuştu. Kimbilir?

Gösterişli Kızıl sırtlı ve Kısa gagalı Katmerkuyruk (Rufous-backed Fantail) ile erkek Kara Peribülbülü (White-shouldered Fairywren) gibi güzel kayıtlarımız olmakla birlikte birkaç Büyük Ormankırlangıcları (Great Woodswallows) ile de eğlendik ! Otelimize dönme zamanı gelmişti. Nerdeyse güneş batıyordu. (Tabubil'deki otelimiz)


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.