Instagram

UZUN BİR YOLCULUK : TABUBİL , OK MENGA , OK TEDİ

Sabah bavullar kapıya bırakıldı. Kahvaltıdan sonra Port Moresby Havaalanına yola çıktık. Tam Batıya Kiunga ‘ya gidiyoruz. İç hat uçakları pırpırlı küçük uçaklar. Bagaj ağırlığı , çanta sayısı vb. önemli. Bavulum 16 kg kadar. Yine de Josh bir şekilde durumu çözüyor. Zaten kuş turlarında genel olarak küçük ve hafif bavul almamızı özel olarak belirtiyorlar. Uçak yolculuğu rahat geçiyor. Yine pencereden gördüğüm inanılmaz kesintisiz yeşil orman merakımı katlıyor. %90 nı orman olan bir ülke! Öğle saatlerinde vardığımız Kiunga da yemek arasından sonra , araçla dağların eteklerindeki Tabubil’e gideceğiz . Hava inanılmaz harika güneşli ve açık . Ok Tedi nehrinin yanında bir yerleşim. Aracımız 4x4 olmakla birlikte arkası karşılıklı uzun iki sıra şeklinde ve oldukça yükseltilmiş. İki sıranın arasına da bavullarımız , çantalarımız yerleşiyor. Ormanın içinden hem dolanan , hem de bozuk bir yoldan hoplaya zıplaya gidiyoruz. Yanımızda Kiunga’dan binen yerel rehberimiz Glen var. Birlikte yaklaşık 5 saatlik bir yol . Gerçekten Şili’de ki yoldan daha rahatsız bir yol. Bir de bunun dönüşü var! Neyse ki sonunda ödülümüz büyük nasıl olsa , Cennet kuşlarını görmek kolay mı ! Aslında bir yandan hoplayıp zıplasak da , yol dışında el değmemiş bir ormanın içinden gidiyoruz. Papua da yerleşimler dışında ormana dokunulmamış. Görülebilecek en doğal ormanlar . Giderek daha heyecan verici oluyor yolculuk.


Nehrin kenarına yolun yaklaştığı birkaç yerde gözlem için indik. Papua Dere Sinekkapanı (Torrent Flycatcher) tam da Yeni Gine’nin kuşu. Üzerimizden 2 birey geçen en merak ettiklerim arasında kırmızı siyah gövdesiyle Çıplak yüzlü Papağan (Pesquet’s Parrot) çok sevindirdi ! VU Hassas kategoride dağılımı yine Yeni Gine olan yaklaşık 50 cm.lik bir papağan. Yine hemen nehirde Salvadori Ördeği (Salvadori’s Teal) tur sırasında başka bir yerde görmeyeceğimiz kuşlardan. Kürek gagalı Kukabura (Shovel billed Kookaburra) tam karanlık basmaya başladığında teleskopta netleşen görüntüsüyle muhteşemdi. İki gün sonra yine Tabubil de göreceğiz. Yeni Gine adasının sadece bu bölgede görebileceğimiz seçme kuşları.


Bıyıklı Ağaç Ebabili (Moustached Treeswift) , yine zehirli Pitohui , Cennet kuşlarından Büyük Cennetkuşu (Greater Bird of Paradise) , Yeşil göğüslü Manukot (Crinkle collared Manucode), Kısa kuyruklu Paradigela (Short tailed Paradigalla) , Kestane Sırtlı Çilardıcı (Chestnut Quail Thrush)ve diğer türler. Yorucu fakat tam tamına doğa şöleni yaşadığımız bir gün daha sona eriyor.


Tabubil in bulunduğu dağlık bölgede özellikle tepelerde ağaç yoğun el değmemiş ormanlar ve onların çok cazip kuşları var. Dağın yamaçları oldukça dik ve ormana ulaşım zor. O nedenle maden yolundan girişler yaparak gözlemlerimizi sürdürebiliyoruz. Tabubil bölgesinde yüksek olasılıkla yağış kaçınılmaz . O nedenle şanslı olmak gerekiyor . Hedef türler içinde daha önce yerleri yerelde belirlenmiş olanlar bulunuyor. Şansınız varsa bu alanlarda görüyorsunuz. Bunun dışında yukarda saydığım ve daha fazla kuş türlerini nasıl olsa görmekte sıkıntı kesinlikle yok.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.