Instagram

VARİRATA ULUSAL PARKI KUŞLARI II

Varirata Ulusal Parkı gerçekten Papua’nın Kuşçulara Hoş geldin dediği son derece keyifli bir gözlem alanı. Kaldığınız otelden bir yerel rehber de bulabilirseniz keyfinize diyecek kalmaz. Varirata patikaları ve piknik alanı kuştan yana zengin . İçlerinde ilginç türler var . Endemik Takkeli Pitohuyi (Hooded Pitohui) kuşlar aleminin iki zehirli kuşundan biri ! Sarıasma ailesinden . Tüylerinde ve derilerinde batrokodoksin denilen toksin bulunuyor. Bir hayvan kuşu yalarsa uyuşukluk hissediyor. Güçlü zehiri beslendiği bir böcekten alır ve zehiri dokularında biriktirir. Aynen Güney Afrika’ da gördüğüm Mahmuzlu Kaz (Spur-winged Goose) gibi. O da diyetindeki bir böcekten aldığı toksinleri dokularında biriktirir. Nedenleri henüz bilinmiyor. Dünyanın zehir saçan kuşları!


Yeni üç aile ilk günden listeme giriveriyor . Zilkuşugillerden (Oreoicidae) Tepeli Pitohui (Piping Bellbird) ! İkinci yeni ailemden iki tür ; Meyvekakangiller (Melanocharitidae) Kara Meyvekuşu (Black Berrypecker) ve Gözlüklü Uzungaga (Spectacled Longbill)! Üçüncü ailem Kestane sırtlı Çilardıcı (Chestnut backed Jewel-babbler) ve güzel kayıt ; Boyalı Çilardıcı (Painted Quail-Thrush) ile Çilardıcıgiller (Cinclosomatidae)! Gerçekten apayrı bir coğrafyada olduğunuzun en açık göstergesi : Daha ilk günden çok özel Dünya kuş ailelerinin türlerini görmek!


Tepeli Zeytuni (Olive Flyrobin) ve Sarıbacaklı Sinekbülbülü (Yellow legged Flycatcher) , Akyüzlü Bülbül ve Papua Çalıbülbülü , dört tür Tırtılyiyen, Kocagagalı ve Boyer Tırtılyiyeni (Boyer ‘s Cuckooshrike) ile Gribaşlı ve Kara Tırtılyiyen (Black Cicadabird) liste Çardakkuşları , Balkuşları , Mizomelalar , Papağanlar vb. ile devam ediyor . Çardakkuşlarından olan Kedikuşları da listemizde. Grubumuzda Holy aslında kuşçu değil . Fakat Cennetkuşları , Papağanlar vb. gibi renkli özel kuşlar çekmek için tura katılmış.


Raggiana Cennetkuşu gün ortası piknik alanına bile uğruyor. Dişileri (foto: dişi R. Cennetkuşu ) meydanın yakınlarında daha sık görüyoruz. Varirata bir alem! Neyse ki bu zengin parka dönüşümüzde yine gözlem yapmak için uğrayacağız. Papua ya alışmak için başlangıçta Varirata Ulusal Parkından başlamak gerçekten doğru bir program oldu. Başkente bu kadar yakın zengin bir doğal alan olması bizler için de büyük şans. Yarın sabah erkenden Kiunga’ya , tam batı sınırına uçacağız. Oradan da araçla biraz bozuk bir yoldan dağların eteklerindeki Tabubil’e gideceğiz. Otele yorgun ve keyifli dönüyoruz..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.