Instagram

YENİ GİNE ADASI - PAPUA

Ekvator ile Oğlak Dönencesi arasındaki Tropikal kuşakta yer alan ve büyüklüğü Türkiye kadar olan Yeni Gine adası, Grönland’dan sonra dünyanın en büyük adası . Avustralya ana karasından ayrılmış. O nedenle Kuzeyi ile benzerlikleri var. Çevresindeki küçük adalar dahil 20 000 bitki türü var. Sadece 2 000 den fazla Orkide türü ile neden bir cennet olmasın? Adanın 780 kuş türü içinde 366 kuş türü , dünyanın başka hiçbir yerinde görülmüyor ! Bu zenginliğin ,toprak yapısı , iklim ve yakın göçlerden kaynaklandığı yazılıyor. Halen yeni türler keşfedilmeye devam ediyor. Doğasıyla , dünyadaki cazibe merkezlerinden biri. Bence de en yaban , en heyecan verici olanı !


PYG (Papua Yeni Gine) adanın Doğu yarısında yer alıyor. Batı yarısı Endonezya’ya bağlı. Uçaktan baktığımda göz alabildiğine yemyeşil orman görüyorum. %90 ı ormanlarla kaplı bir ülke . Elimdeki kuş kitabında , Dünyadaki 252 (IOC Birds of the World Version 11.2) kuş ailesinin , en seçme ve olağanüstü kuşlarını kendisinde barındıran Cennetkuşları Ailesine tekrar tekrar bakarak onları göreceğime emin olmak istiyorum.


Papua Yeni Gine (PYG), Cennet Kuşları ile tüm kuş gözlemcilerini kendine çeken büyüleyici bir ülke. Dünyamızın kuşlarını görmek her zaman her koşulda heyecanlı bir keşif! Yeni Gine bunun ötesinde başlı başına bir macera!

Hazırlıkları detaylı, yol uzun, vize zaman alıyor ama bin kez değer! Herşeyden önce ise kitap: Birds of New Guinea. En uygun ziyaret zamanı Kış ayları. Haziran başından Eylül sonuna kadar Kuş turları var.

Türkiye’de sadece Fahri Konsolosluğu var. Vizeyi Avustralya Elçiliği üzerinden alıyorsunuz. Ama önce evraklarınızı PYG ye gönderip, oradan Avustralya Elçiliğine onayınızın gelmesi gerekiyor. Tek başına bu da yetmiyor , elektronik ortamda form doldurup ,diğer evraklarınızı da tarayıp ekleyerek mail gönderip bekliyorsunuz. Aracı firma kabul edilmiyor. Turist vizesi 2 aylık .

Yolu uzun! Istanbul–Singapur ve Singapur–Port Moresby uçuşları 9 ve 6 saat sürüyor. Ben bir gün Singapur’da konaklamayı tercih ettim. O nedenle yol uzun ama yorucu olmadı. 13 Eylül’de akşamüstü Singapur’ daydım. Harika deniz ürünleri mutfağı var . Ertesi sabah kahvaltıdan sonra eşyalarımı toplayıp ,bavulları otelin emanet deposuna bıraktım. Manzaranın tadını çıkarıp Bahçeleri gezdim. Gördüğüm kuşları da tabi Singapur kaydı olarak eBird e girdim. 17:00 de Havaalanına gitmeye hazırdım. Biraz vize nedeniyle problemli olsa da , kısa sürede çözüldü. Hemen Changi Havaalanının içindeki Kelebek Bahçesini görmeye gittim. Küçük fakat iyi bir fikir olarak zaman geçirecek güzel bir yer. Her ne kadar çoğu daha önce gördüğüm kelebekler olsa da biri harikaydı.


Papua 'ya gitmem aslında planımda olmakla birlikte , son derece plansız ve hızlı gelişti. 2019 Nisan ayı Kenya turu için , Ocak 2018 de , ilgili tur firmasına bir deposit göndermiştim. Fakat 2019 Şubat ta turun dolmadığı haberi gelince , hemen başka bir ülke seçtim . Ancak o tur da dolmuştu. Birden planımda olan fakat dört beş yıl sonra gitmeyi planladığım Papua Yeni Gine turunu seçmeye karar verdim. Nisan 2019 da Turun onayı geldi . Tur yapılacaktı! Sadece beş ay 15 günüm vardı! Hemen kuş kitabımı NHBS den satın aldım. Singapur üzerinden THY ile gitmeye karar verdim. Singapur da vize almam da gerekmiyordu. Singapur'dan sonrası gidiş dönüş tüm bilet işini tur firmasından rica ettim. Anladığım kadarıyla Singapur Changi havaalanında tüm tur katılanları aynı uçağa binecektik.Bu arada diğer uçuşların detayları geldiğinde Air Niugini firmasıyla uçacağımızı öğrendim.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.