Instagram

CENNET KUŞLARININ ÇAĞRISI

Yavuz ile birlikte bir belgesele takıldık . Arkasından diğer bir belgesel derken birden konunun Cennetkuşları olduğunu anladık. Heyecanla izlemeye başladık. "Sen bu kuşları mı görmeye gidiyorsun ?" Yavuz ilk kez çok ilgilendi .Çünkü izlediğimiz kuşlar gerçeküstü gibiydi.İlk olarak Portekizliler tarafından 1526 yılında keşfedilen Yeni Gine ‘de Cennet Kuşlarını ilk görenler Dünya dışı varlıklar olduğunu düşünmüşler . Cennetten Dünyaya düşmüş olabileceklerini bile söylemişler . Kur danslarında, oldukça zor figürleri, giysilerinin tüm ihtişamıyla gözler önüne sererek canlandırmalarına bakıldığında, onları ilk görenlerin hissetliklerini anlamak kesinlikle zor değil. Onları izlerken tam olarak böyle düşünecektim.


Muhteşem Cennet kuşları ailesi 43 tür. PNGde 20 türü rahatça gördük. Bir diğer tür ise sadece tur lideri ve bir diğer arkadaşımız Alex ' e kısmet oldu. Onların dışında zengin ve büyüleyici bir aile Meyva-Kumruları, Güvercinler. Aralarında Sclater’in taçlı Güvercini var ki içinizden; “rakipler sessizce dağılsın..” dedirtiyor.Yine tahtı Cennet kuşlarından çalmaya çalışan bir Çardak kuşu; kur dansında tiril tiril titreyen Alevli Çardakkuşu. Ormanda Yalıçapkınları, Papağanlar özellikle 9cm.lik küçücük Papağanlar ve Akbaba Papağanı; Küçük Bronz Guguk kuşları, geniş bir aile Nektaryiyenler ve diğerleri..(Foto: J. Bergmark)


Güneş vurduğunda kızıldan sarıya ışıklar saçan küçük yıldızlar gibi Raggiana’nın Cennetkuşu ; Sarı ışıkları bazen, mavi gökte bembeyaz olan Büyük Cennetkuşu; Kafasının iki yanındaki upuzun tüylerini ahenkle anten gibi sallayan Saksonya Cennetkuşu; kuyruk yerine 12 tel taşıyan sarı siyah 12 telli Cennetkuşu; Benzersiz kırmızı rengi ve uzun iki tel şeklindeki tüylü kuyruğu ile kur yaparken kafasının üzerine onları dikip dans eden Kral Cennetkuşu; Uzun kurdele kuyruklarıyla gökyüzüne yükselirken, yanar döner ışık hüzmeleri yansıtan viridian renginde maskesiyle Astrapialar.. İnanılmaz giysileri içinde anlattığım bu kuşlar hep erkek kuşlar. Bu giysiler, dişilere yapacakları kur dansını adeta sahne şovuna dönüştürerek onları, birlikte olmaya ikna etmek için. Dişileri ise daha sade süssüz ve monotonlar . ( http://baharca.com/detay.asp?url=listsid=166pid=)


Bu kuş gözlem turunda ; 13 tam günde, hava her gün açık güneşli olmak üzere 317 tür gördük. 240 türü bana yeni tür. Bunların çoğu endemik. Fotoğraf olanakları olmakla birlikte örneğin Alec 700 karede 20 kare iyi fotoğrafı olduğunu söylüyordu Havaalanında. Rehberimize bazı isimlerin fotoğraflarını söylediğimde Papua ya 15 kez geldiğini söylüyor. Kendisinin de bu turda 30 dan az iyi fotoğrafı var. Kur danslarının yerleri belli olduğundan fotoğraf olanağı yüksek. Ayrıca lodge ların içinde uzun zaman kaldığınızda değişik türler gelebilir. Doğal olarak benim tercihim ve önerim dürbünle izlemek en keyifli olanı. Papua Yeni Gine aşağıda değineceğim bana yeni ailelerin dışında , Güvercingiller , Papapağangiller ve Balkuşugiller ailelerinin zengin türleriyle büyük cazibe merkezi.Papua'nın 366 tür endemik kuşu olması önemli . Ben 10 yeni kuş ailemin türleriyle ayrıca ilgileniyorum. Bir aile Avustralya'nın Batısında daha garantili fakat Papua'da da şansımız var. Yani 9 yeni Kuş Ailesi garanti. Bunlardan 7 Aile Papua 'ya Endemik. Cennetkuşugiller ailesi daha önce tanıştığımdan bu sayı içinde değil.

PARADISAEIDAE : CENNETKUŞUGİLLER Bu ailenin içinde yok yok ! fakat diğer seçkin türlerin hemen hepsi burada . Cennetkuşu Ailesinden iki harika türü Ekim 2016 yılında Avustralya da görmüştüm. Tıslayan (Paradise Riflebird) ve Cırlayan Karatüfek (Victoria's Riflebird) . Papua da da 20 tür kesin gibiydi. Özellikle Mavi Cennetkuşu sadece Yeni Gine Adasının Papua Yeni Gine'sinde görülüyor. Papua 'yı tercih nedenlerimin başında gelen muhteşem bir kuş. Kesinlikle doya doya izleyeceğim :) Sadece Mavi Cennetkuşunu mu ? Tabi ki değil. Mavi Tuğlu , Oniki Telli , Paradigella , Astrapia ve Duvuduylar ile dans edip şölen verecekler ve verdiler! Sonraki bölümlerde detaylı anlatacağım .

MELAMPITTIDAE:MELAMPİTGİLLER , sadece iki türle bir aile. Küçük Melampit garantili . Kırmızı göz aklarıyla bu 17 cm. lik koyu renkli kuşu hem de 3 kez göreceğiz.

CNEMOPHILIDAE : ATLASKUŞLARIGİLLERailesi ise 3 tür. Üçünü de gördük. Kırmızı Atlaskuşu yumuşacık tüyleriyle verandadan görüntü ziyafeti çekti.

RHAGOLOGIDAE : BENEKLİISLIKÇIGİLLER , sadece tek tür ve Yeni Gine adasına endemik olanlardan biri. Bir özelliği görünümünde yok 15 cm. lik benekli falan bir kuş . Yanaklarında hafifi bir kızıllık var.

EULACESTOMATİDAE: SABANKUŞUGİLLER desek de sadece tek tür. Çok değişik bir kuş . 13-14 cm. kadar ,zeytin yeşili siyah tonlarda bir kuş. En önemli özelliği gaganın iki yanından sallanan ,yuvarlak pembe ibikler ! Ses çaldırınca yanıt veren bir kuş . İbikleri sallanırken inanılmaz !

IFRITIDAE : İFRİTAKARGASIGİLLER , tek tür , Yeni Gine'ye endemik. Yaşlı , yosunlu ormanlarda yaşıyor. Bu da monotipik. Başının üzerinde güzel bir mavi tonunda tepeliği var. 16 cm. boyunda bir kuş . Hoş ve güzel bir kuş.

OREOICIDAE : ZİLKUŞLARIGİLLER , Avustralya ve Papua dağılımlı ve 3 tür. Bizim ikisini görme şansımız vardı ve gördük! 25 cm. boyunda büyük kuşlar . Papua ya endemik iki türü gördük. Biri tepelikle diğeri kızıl tepelik sarı gerdanlı.

MELANOCHARITIDAE : MEYVEKUŞUGİLLER de 10 tür var. 7 türü gördük. Tamamiyle Yeni Gine adası kuşları , yani buraya endemik. Meyvekuşlarının kuyrukları daha uzunca . Yine bu ailedeki diğer cinsi olan Uzungagaların kuyrukları kısa ve gagaları aşağıya kıvrık ve biraz uzunca. Yeni Gine'nin kuşları.

PARAMYTHIIDAE : YEMİŞKAKANGİLLER Şık ve güzel renkli kuşlar . Dünyada sadece iki tür olan bir küçük aile . Yeni Gineye endemik. Sarı ve Boyalı Yemişkakan . Türlerin herbiri de ayrı bir cins.

CINCLOSOMATIDAE : ÇİLARDICIGİLLER , Avustralya ve Yeni Gine dağılımlı bir aile. 12 türlük özel bir aile . Biz üç türünü gördük.






www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.