Instagram

BÜYÜK MERCAN RESİFİ - MICHAELMAS CAY

Bilinen tüm doğaya öykünmelerin birleştiği bir yerdeyim. Dünyanın önemli doğa olaylarından birini yansıtan upuzun mercan resifinin sadece bir noktasındayım . Buraya ayak bastığım için de çok mutluyum! Michaelmas Cay şu an bulunduğumuz resif adası ve tamamiyle bitki ve hayvanlardan oluşan doğal bir kum sığınağı. 7 deniz kuşunun üreme alanı ve 20 000 çift deniz kuşu yer yer bitkilerle kaplı , bu kum sığınağında yuva kuruyor . Kahverengi Noddy ( Brown Noddy ) ve Kahverengi Booby ( Brown Booby ) ler ilk göze çarpanlar . Büyük Fırkateyn kuşu (Great Frigatebird ), Kızıl ayaklı Booby ( Red footed Booby ) , yüzlerce Karasırtlı Sumru ( Sooty Gull ) , Kara enseli Sumru ( Black naped Tern ) , Sürmeli Sumru ( Bridled Tern ) , Tepeli Sumru (Little Crested Tern ) , Küçük Sumru ( Little Tern ) ve Sumrular ( Common Tern ) , Gümüşi Martılar 8 Silver Gull ) ile muhteşem göz ziyafetindeyiz. Sesleri kulaklarımızda öylece izliyoruz.


18 milyon yıl önce oluşumu başlamış , son buzul çağından itibaren, 8000 yıl boyunca eski resif kalıntılarının üzerinde , Mercan kırıkları ile kabuk ve kireçleşmiş yosun kalıntılarının birikmesiyle büyüyerek , bugünkü büyüklüğüne gelmiş dünya mirası bir bölge Büyük Mercan Resifi. Deniz seviyesinin 30 m. altındaki Arlington Resif kompleksinin bir parçası. Dünyanın yaşayan en büyük canlı yapısı. Birbirinden ayrı 2900 Resif ve 900 adadan oluşan büyük bir omurga . 344 400 km2 ile Dünyanın en büyük resifi . Kuzeydeki Papua Yeni Gine'nin yakınlarında başlıyor ve güneyde Queensland kıyıları boyunca Bundaberg'e kadar uzanıyor. Dünyada doğal yaşamın yedi harikasından biri ve uzaydan bakıldığında görülebilen tek canlı varlık olduğunu yazıyorlar. 3000 km den daha uzun , en dar yeri 15 km , en geniş yeri 150 kilometreye yayılmakta. Resif Antarktika'dan göç eden kambur Balinalar için üreme alanı , Büyük Yeşil Deniz Kaplumbağası , Dugong(Dügon) Deniz İneklerinin (11000 birey)yaşam alanı olması nedeniyle , 1975 yılında Milli Park , 1981 yılında Unesco Dünya Mirası listesine alınıyor. 1849 yılında keşfedilmiş , 1870 lerde deniz hıyarı endüstrisi , 1900 lerde guano yani kuş pisliği ve 1920 lerde binlerce ton mercan, tarım için çıkarılmış. 1940 ile 1945 yıllarında Avustralya Askeri Savunma güçleri tarafından topçu ve bombalama uygulamaları için kullanılmış.


Mercanlar , omurgasız hayvanların denizlerde yaşayan Cnidaria Şubesinin Anthozoa Sınıfı . Bu sınıftaki 6000 türün , 2500 ü Mercanlar . Mercan ise bir canlının iskeletine verilen ad. Büyük Mercan Resifi , 450 den fazla Mercan türüyle Dünyanın en büyük Mercan kolleksiyonunu barındırıyor . Buraya Okyanusun Manhattan'ı boşuna demiyorlar ! Balıkların %25 inin yaşamı mercanlara bağlı . Dünyada ise 1 milyar insanın yaşamı mercan resiflerine bağlı. Her yıl 3.4 milyar dolar dünyaya balıkçılık , turizm ve kıyı yaşamı desteği olarak kazanç sağlıyor. Mercan süngerleri, 4000 tür Yumuşakça, 1500 den fazla Tropik Balık , 200 den fazla kuş türü , 120 yıldan fazla yaşayan Dev Istiridyeler , Deniz Kaplumbağaları , Balinalar , Yunuslar , 20 tür Sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor . Özetle okuduğum kaynaklar diyor ki : Resifin bir m2 sinde tropikal Yağmur ormanları dahil olmak üzere Dünyadaki tüm doğal yaşam ortamlarından daha fazla bitki ve hayvan türü yaşamakta.


Ancak 2016 yılında Dünya Mercanlarının % 29 unun öldüğü belirleniyor. Sadece kendi yaşamları olarak değil , destekledikleriyle de kayboluyor. Mercanlardan beslenen , onlarla yaşayıp çoğalan balık türleri veya yengeç karides gibi deniz canlılarını da tehdit altına giriyor. Yeni ilaç endüstrisinde ham madde kaynakları da kayboluyor. Mercanların , bir süre floresan ışıklar verdikten sonra beyazlaşmaya başlayıp yok olduğu görülüyor . Floresan ışıklarının , ısılarını korumak için son çabaları olduğunu düşünüyorlar. Uzmanlar bu konuyu anlamak için kendi vucut ısımızın bir veya iki derece yükseldiğini ve düşüremediğimizi düşünmemizi istiyorlar . Mercanlar bununla başa çıkamıyor . Mercan stres altına girdiğinde , kendi rengindeki orijinal tonundan parlak beyaza doğru değişmeye başlar . Stres canlı Mercan hayvanının dokusunda yaşayan minik deniz yosunlarını dışarı atmasına neden olur ki , bu algler , mercana yiyecek ve renginin büyük bir yüzdesini sağlar . Algler olmayınca , mercan dokusu şeffaflaşır ve parlak beyaz iskeleti ortaya çıkar. Atmosfere salınan Carbon nedeniyle dünyamızın ısındığını ve sonucunda iklim değişikliğinin ekosistemi derininden sarstığını söylüyorlar . Sonuçta , Büyük Mercan Resifi, deniz suyu sıcaklığının artması nedeniyle ve atmosferdeki karbon oranı artışı ile denizleri asidik hale getirmesi onların sonu oluyor . Beyaz bir renge dönerek hastalanıyor ve ölüyorlar . Diyorlar ki : Büyük Mercan Resifi 25 Milyon yaşında öldü.


Kaynak : https://www.barrierreef.org/the-reef ve diğer buradaki çalışmaları anlatan videolar.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.