Instagram

SOUTHERN CASSOWARY VE VICTORIA RIFLEBIRD

Sabah kahvaltı planları değişiyor . Kuranda kasabasının oralarda Black Mountain Road 'da yarım saat Cassowary House 'ı kesen bir dere yakınında gözlem yapıyoruz. Satin Flycatcher , Little Shrike Thrush gördük. Gelen haber üzerinehemen hareket ediyoruz. Cassowary House alanına bir çift Cassowary girmiş. Phil onlara yukardan meyva atıyor . Kafalarında kocaman keratin takozla , kuş tüylerine benzemeyen Kiwi gibi acayip tüylerle , kafasına maske gibi geçmiş cam göbeğinden koyu pembeye renkli kalın deri ile ve kocaman pençeleriyle benzersiz bir kuş görünümündeydi! Avustralyanın Kanguruları kadar özel bir kuştu. Yeni Gine de de iki Cassowary türü daha olmakla birlikte Southern Cassowary’nin adı Avustralya ile anılıyor. Durmadan çok değişik kuşlar ve hayvanlar görüyorduk. Avustralya başlı başına bir Bitki Krallığı olduğuna göre buna hiç şaşırmamam gerekiyor. Musky Rat Kangoroo laar da Cassowary’lerin ayağının dibinde artıklarla beslenmeye çalışıyordu. Yaklaşık 1.70m. boyunda 60kg. kuşlar Cassowary’ler.


Green Catbird – Yeşil Kedikuşu Victoria Riflebird’un peynirlerini yemeğe geliyor. Arka bahçeye geçiyoruz . Bir palmiye gövdesinin üzerinde erkek Victoria Riflebird dişiyi her gördüğünde kur yapıyor. Oldukça komik. Dişiyi görünce hazırola geçen asker gibi ve tak! kanatlarını hilal gibi açıp başının üzerinde birleştiriyor. En güzel pozu bu . Gerçekten tak boşuna demiyorum. Kanat birleştirirken bir ses çıkıyor. Dişinin bulunduğu yere göre hafif dönebiliyor. Dişi ön tarafa geçerse tak kanatları indiriyor. Bizim izlerken boynumuz tutuldu . Oldukça yüksekte ve ters ışıkta kaldı . Dikkatli bakınca kuyruktaki mavi renk gözümüze çarpıyor. Dişi daha samimiydi bize . Fakat erkek Palmiye gövdesinin üzerinde ümidini kesmeden kur yapmaya devam etti .


Bu harika iki kayıttan sonra Avustralya Mücevherkuşları Ailesinden ,Tatlı Peribülbülü ( Lovely Fairywren aramaya gidiyoruz. Phil in söylediği yerden biraz uzakta bulduk. Renkleri pırıl pırıl bir çift. Yorkey’s Knob a öğle yemeği için gidiyoruz. Golf sahasının yanında Crimson Finch var. Kızılca İspinoz ! Çok güzel bir kuş. İçimiz açılıyor.


Öğleden sonra Cattana wetlands – Cattana Sulakalanına gidiyoruz.Aniden bastıran yağmur nedeniyle birkaç türle alandan ayrılıyoruz. Otelde biraz kuruduktan sonra Cairns , Esplanade ‘ye , Mangrove Robin – Mangrove Bülbülü aramaya yola çıkıyoruz. Onun yerine Rose - crowned Fruit Doves , Gül tepeli Meyva kumrusu görüyoruz. Güney Doğu Asya , Avustralya , Papua Yeni Gine meyve kumrularının en güzellerini barındırıyor. Otelimize dönüyoruz. İsteyenler gece gözlemine çıkıyor . Bu defa Baykuş arayacağımız için ben de gidiyorum. Hareket var ama maalesef kuşu bulamıyoruz.

Yarın için heyecanlıyım. Büyük Mercan Resifine gideceğiz. Michaelmas Cay’a .

( Fotoğraf : Dişi Victoria Riflebird )


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.