Instagram

ORNİTORENK - PLATYPUS

Ornitorenk , 200 milyon yıl öncesinden günümüze gelen Tek delikliler Takımındandır. Yumurtlayarak çoğalan memelilerden Dünyada 5 tür vardır . Sadece Ornitorenk suda, diğer 4 Echidna türü karada yaşar. Avustralya'da Ornitorenk'ten başka bir de Short beaked Echidna bulunur. Echidnalar , Dikenli karıncayiyenlerdir. Avustralyalılar madeni paralarına bu hayvanı koymuşlar.


Ornitorenk, oldukça tuhaf bir memeli aynı zamanda . Geniş bir ördek gagası var . Kunduz gibi kuyruğu , Su samuru gibi gövdesi var. 1400 yıllarında birkaç hayvanın birbirine birleştirilmiş olduğunu düşünmüşler. Gagası olan bir memeli! Tatlı su göllerinde ve nehirlerde yaşıyor . Ornitorenklerin göğüs ucu yok . Ön üyelerin altında sürekli süt akıtan tomurcuklar var. Yavrular yalayarak bu sütü içiyorlar . Ördek gagası gibi olan ağız , kuşlardaki gibi sert değil kadifemsi yumuşaklıkta. Gagasında çok sayıda reseptör bulunuyor. Avlanırken bu gaga metal dedektörü gibi sinyal alarak avını buluyor. Hem suda hem karada yaşayabiliyor . 40cm uzunluğunda 15 cm. genişliğinde bir buçuk kiloluk bir hayvandır diyor kitaplar fakat bana daha büyük geldi nedense . 20. yüzyıla kadar kürkü için çok miktarda avlanmış. Daha sonra koruma altına alınmış. Ayak bileğinde kendini koruma amacıyla güçlü bir zehir vardır.



Kaynak : Britanika Ansiklopedi

www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.