Instagram

DAINTREE TEKNE İLE NEHİRDE GÖZLEM

Barratt Deresi Daintree nehrine akan bir dere. Tekne ile Daintree den ona doğru döneceğiz. Limana yürüyerek gidiyoruz. Hava çok güzel. Teknede bize Murray Hunt rehberlik edecek. Yıllardır hem tekne kullanıyor hem de doğa rehberliği yapıyormuş burada. Rakibi de yok. Manzara harika! Mangrove türlerinin çeşitliliği arasından akıp gidiyoruz. Daintree Dünyada en fazla Mangrove çeşitliliği ile birinci sırada. Sarkan kuş yuvaları var. iri gagalı Gerigon(Large billed Gerygone) yuvalarıymış. Gerygone lar Avustralya Ötleğenlerinden , Acanthizidae ailesi , bana da yeni bir Kuş ailesi . Yine 3 bireylik bir Papua Kocaağzı(Papuan Frogmouth) ailesi görüyoruz. ( Fotoğraf: Kuzguni Monark- Shining Flycatcher )



Mangrove habitatı çok merak ettiğim bir habitattı. Buralarda tam kalbindeyim. Mangrove türleri, meyvalarıyla Kuşlarıyla , Piton yılanlarıyla , Timsahlarıyla kendilerine başka bir dünya kurmuş. Buradaki timsahlar Alligator 4 m. boyunda . Gördüğümüz Saltwater Crocodile . Sinmiş avını bekliyor. Amazondakiler ise Cayman, daha küçük 1.5 m. gibi daha çok Güney Amerika’da . Şu an suya düşmeye gelmez ! Teknede hareket olanağı kısıtlı . O nedenle fazla kıpırdanamıyoruz. Bu derenin güzelliğini ve vahşiliğini anlatmak kolay değil. Aslında Amazonda böyle görüntüler beklemiştim ama bulamamıştım. Peru’da İquitos ‘a gitseniz belki çok yakın görüntüler farklı ağaçlar ve bitkilerle bulabilirsiniz. David bir yılan alarmı veriyor. Scrub Python . Yılanları görmek çok zor . Ne kamuflaj ! Ağaca sarılıp o da av bekliyor. Keler Ailesinden Eastern Water Dragon görüyoruz. Nefis bir Yalıçapkının yanından geçiyoruz. Azure Kingfisher .Renkleri mor-mavi . O nedenle adı da Mor-mavi Yalıçapkını. David’in alarmıyla Mor göğüslü Meyvekumrusu (Wompoo Fruit-Dove) un altından geçmeden yakalıyoruz. Meyva- Kumrusu ( Fotoğraf ) diyebilirmiyiz bilemiyorum. Renkleri mor ,yeşil , gri, sarı .. David bu kez nefis bir Orkide alarmı veriyor . Orkideler ne seçkin bir bitki ailesi ,inanılmaz . Dünyanın her yerinde birbirinden farklı türleri var. Boşuna değil çok sayıda Orkide Kitabının olması.


Honeyeater , Balkuşugiller büyük bir aile ve tamamına yakın cinsleri Avustralya’da . Burada 27 türünü gördük. Honeyeater , Myzomela , Friarbird hep bu aileden olan cinsleri Daintree de tanıyoruz. Limana yaklaşırken kocaman bir Avustralya Yılanboyun avlanmış , kanatlarını kurutuyor. Heybetli görünüyor. Artık Kahvaltı zamanı . Kahvaltımızı bir Pasific Koel bölüyor.. Guguk kuşları ailesinden . Güney Amerika’nın Ani kuşları ile aynı aile .


Kahvaltıdan sonra Daintree’den geçiyoruz . Yol kenarlarındaki kuşlara bakarak giderken Reinwardt Megapodu (Orange Footed Scrubfowl Fotoğraf ) bizi eğlendiriyor. Yağmur Ormanlarından yolumuza devam ediyoruz. Sarımsı Bülbülün (Pale Yellow Robin) zarif bir kupa şeklinde yuvasını görüyoruz. Bir Alaca gözlüklü Monark (Pied Monarch) ağaç gövdesi üzerinde , mavi göz halkası ve siyah beyaz renkleriyle adeta bir palyaço gibi bize bakıyor. Mossman 'ın biraz kuzeyinde güzel bir kumsal ve sığ bir dere var. Orada Okyanusya Tırtılyiyeni (Cicadabird) , Kara Kasapkuşu (Black Butcherbird) , Sarı şeritli Loriket (Scaly breasted Lorikeet) kayıtlarımıza ekliyoruz. Mossman da öğle yemeğimizi yiyoruz. Öğleden sonra , bir gece konaklayacağımız , Kingfisher Park Birdwatchers Lodge a doğru yola koyuluyoruz.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.