Instagram

CAIRNS - ESPLANADE VE BOTANICAL GARDEN GRUPLA GÖZLEM

Buradaki Yemek problemimin ne olacağı hemen belli oldu. Dressing olayı. Yemeği seçmekle iş bitmiyor . Avrupa’da da bir çok yer böyle ama buradaki biraz fazla. Ahret suali. Yemekten sonra ilk gözlem noktamız Esplanade.


Esplanade ‘e vardığımızda , Gelgit etkisiyle , deniz kabarmış ve sabahki geniş düzlük daralmaya başlamış. Kıyı kuşları da bu nedenle kıyıya yakınlaşmış . Harika ötesi türler varmış meğer. Çamurçulluğu ve Kervançulluğu, Sürmeli Kervan Çulluğu dışında Uzak Doğu Kervançulluğu var ki gagası , Kervançulluğu gagasından daha uzun ve kıvrık. Benekli Kumkuşu , Kızıl boyunlu Kumkuşu , Büyük Cılıbıt ,Moğol Cılıbıtları! Kılkuyruklu Kumkuşu , Kıyı Çamurçulluğu ! Gözlemciler arasında Amerika dışında gözlem yapmamış olanlar ancak Alaska kıyılarında görebilecekleri zengin kıyı kuşları karşısında şaşkın ve sevinçli olduklarını söylediler. Willie Kuyruksallayanı peşimizde dolaşıyordu. Sabah gördüğüm kuşlara ek olarak mangrove lara doğru yürüyünce iki yalıçapkını , Torresian ve Collared Kingfishers eklendi listemize . Güvercinlere İmperial pigeon ve Peaceful Doves eklendi. Maskeli Kızkuşu ( Fotoğraf ) bu defa kıyıda poz veriyor.


Meydandan ayrıldık.. Tim ve Gavin bizi Cairns Botanik bahçesine götürecek. Birden şehir içinde bir yerde durduk . Araçtan indik. Gavin ağaçtaki yarasaları gösteriyor. Gözlerime inanamadım. Bir ağaç dolusu yarasa! (Little Red Flying Fox.) Kızıl uçan Yarasa molasından sonra , Botanik Bahçesine doğru yolumuza devam ettik. Burada ilk kuşumuz Brush- turkey . EsmerBaykuşlar ailesinden ( Papuan Frogmouth ) Papua Kurbağaağızlısı burada ürüyor. Geniş kurbağa ağızlı ,bıyıklı ,uzun kirpikli koca kafalı bir kuş. Kamuflaj renklerinde . Bahçede Tatlısu gölleri var . Tek başına bir aileyi temsil eden ( Magpie Goose ) Saksağan Ördeği ile keyifleniyoruz. Yanında Raya Sunaları var ( Radjah Shelduck ) . Avustralya Ak Aynakları ( Australian White Ibis ) , Pasific Black Duck ( Pasifik Kara Ördeği türleri de listemize giriyor.


Doğrusu Queensland’ın Kuzey Doğusuna heyecanlı türlerle girmiş olduk! Toplamda 62 tür. Akşam Yemekten sora Grubun tanışma faslı ve en çok neleri görmek istedikleri konusunda bir küçük keyifli etkinlik oldu. Tabiki herkes Lir Kuşlarını (Rifle Bird ) Atıcı Kuş ve ( Bower Bird ) Çardak Kuşu gibi türleri zaten seçtiler . Ben ise daha duygusal seçimler yaptım. Pardolet kuşları ve bazı Bülbül türlerini söyledim. Sonuçta her şekilde burada tanıyacağım epey yeni aile ve tür vardı.


Rehberimiz Amerikalı Gavin Bieber . Ne daha önce ne de daha sonraki turlarımda onun kadar akıllı , rahat ve sıkıntıları hemen ve tarafsız çözen hiçbir rehber tanımadım. Tur boyunca insanı rahat bırakan bir rehber. Bir Gavin daha olamaz! Bir diğer özelliği de balıklar konusunda acayip bilgisinin olması ve balık kertik listesinin olması . Kelebekler konusunda da bilgili . İlk Birdwing'lerimi bu turda gördüm.Bir özelliği de boğazına düşkün olması . Dolayısıyla Avustralya turu da ilk kilo aldığım tur oldu. Öğle yemekleri bile Restoranlarda yendi . Haha!



Lokal rehberimiz Tim Dolby Avustralyalı . O da harika bir rehber . Çaktırmıyor ama çalışkan. Rahat ve çok bilgili . Bitkiler konusu , tüm hayvan türleri , karınca , kelebek ! Kendisinden öğrendiklerim fazla. Gavin ile çok uyumlu bir ekip oldular. Söylediğin türlere kesinlikle asılmıyorlar . Kibarca programlarını takibediyorlar . Kuşturu firmaları arasında farklılıklar var . Ben de türe asılacaksam başka bir firmayla , zaten rahat isem başka bir firmayla gidebiliyorum.


Grubumuzda 4 İngiliz , bir İsveçli , 6 Amerikalı ve ben vardık. Amerikalı iki çift ve iki de hanım vardı . New Mexico , California , Arizona ve Kentucy’den gelmişlerdi. İngilizlerden Michaei ve David Tasmanya turundan turumuza katılmışlardı. Diğer iki İngiliz karı-koca ydı. Barry ve Christine . Bana tur boyunca yakın davrandılar . Nedenini sonra öğrendim. Aladağ Urkeklik turunda düşerek kolunu kırmış Christine. Anlattığına göre Türkler için “bu kadar samimi yardımsever insanlar hiç görmedim” diyor. Kötü günlerinde destek olduğumuzu söylüyor . Ne güzel , insanımızın güzelliğini kilometrelerce uzaklarda duymak!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.